Cercetătorii Federal Reserve din SUA explică de ce fluctuează prețul Bitcoin

Cercetătorii de la divizia San Francisco a Federal Reserve din SUA consideră că lansarea contractelor futures Bitcoin pe mai multe piețe din S.U.A. în decembrie anul trecut a jucat un rol într-o scădere ulterioară a prețului crypto monedelor.

Potrivit unui studiu publicat luni, autorii – inclusiv trei cercetători de la Federal Reserve, filiala din San Francisco, precum și un profesor de finanțe de la Universitatea Stanford – consideră că trendul recent al prețului Bitcoin este oarecum similar cu modul în care s-a dezvoltat boom-ul imobiliar din SUA în anii 2000. Iar introducerea unor derivate de tip Bitcoin au jucat un rol în această tendință, au scris autorii.

Grupurile Cboe și CME și-au mutat produsele de tip futures Bitcoin pe piață până la sfârșitul anului, după ce au obținut aprobarea de la Comisia de Comerț Futures (Commodity Futures Trading Commission – CFTC). În acest interval de timp, prețul Bitcoin a atins aproape 20.000 de dolari după ce a crescut în cursul lui 2017, doar pentru a se apropia de aproape 6.000 de dolari până la sfârșitul primei săptămâni din februarie.

Citește și: FOSTUL GUVERNATOR AL REZERVEI FEDERALE DIN SUA DECLARĂ CĂ O CRYPTO MONEDĂ FEDERALĂ MERITĂ ATENȚIE

Citand datele si calculele realizate prin cercetările lor, autorii susțin că, “creșterea rapidă a prețului cotelor și a declinului lor după emiterea de contracte futures pe CME este în concordanță cu dinamica de preț sugerată în altă parte în teoria financiară”.

O astfel de dinamică a prețurilor, după cum au explicat cercetătorii, se referă la o tendință în care cererea pentru un instrument financiar este inițial determinată de optimiști care împing prețul până la momentul în care piața introduce un mecanism care permite pesimistilor să investească invers.

Cercetătorii au susținut: “Până la 17 decembrie, acești investitori [optimiști] aveau dreptate: Ca și în cazul unei profeții care se împlinise de la sine, cererea optimistă a împins prețul Bitcoin, și a determinat mai mulți oameni să se alăture și să continue să urce prețul. Totuși, pesimistii nu aveau niciun mecanism disponibil pentru a pune banii în spatele credinței că prețul Bitcoinului se va prăbuși, așa că au fost lăsați să aștepte momentul lor “V-am spus noi”.

Acestea fiind spuse, astfel de tendințe nu pot continua pe termen nelimitat, după cum au sugerat autorii. Pe măsură ce procesul de minare al Bitcoinului continuă și se creează mai puține monede (ca urmare a diminuării programate a subvenției de rețea, acum cuprinsă între 12,5 BTC / bloc), autorii susțin că funcția tranzacțională a bitcoin ca metodă de plată ar putea juca un rol rolul de lider în conducerea valorii sale că “dinamica speculativă dispare”.