Cererea de ELIBERARE CONDITIONATA a lui IOAN NICULAE, RESPINSA definitiv de instanta

Tribunalul Dambovita a RESPINS DEFINITIV, marti, CEREREA DE ELIBERARE CONDITIONATA depusa de omul de afaceri IOAN NICULAE, care executa in Penitenciarul Gaesti o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare in dosarul “MITA LA PSD”, relateaza Agerpres.

Tribunalul a respins contestatia lui Ioan Niculae si a mentinut decizia Judecatoriei Gaesti din 31 august 2015, instanta care nu a fost de acord cu eliberarea conditionata a omului de afaceri.

In motivarea deciziei luata atunci de Judecatoria Gaesti, magistratii aratau ca Ioan Niculae a executat o treime din pedeapsa, insa timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri in penitenciar nu a format instantei convingerea ca el s-a indreptat.

Astfel, judecatorii au calculat ca Ioan Niculae are de executat 914 zile de inchisoare, iar fractia minima de o treime (aplicata persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adauga 150 de zile ca urmare a faptului ca a scris 5 carti si 16 zile reprezentand munca prestata in Penitenciarele Jilava si Gaesti. In total, in cazul lui Ioan Niculae se iau in considerare 305 zile executate.

CITESTE SI: IMPERIUL MILIARDARULUI CONDAMNAT IOAN NICULAE S-A INCHIS. MII DE OAMENI AU RAMAS SOMERI

Judecatoria Gaesti a atras insa atentia ca indeplinirea fractiei de o treime nu atrage automat si eliberarea conditionata, fiind necesara indeplinirea cumulativa a dispozitiilor art. 59 din vechiul Cod penal.

“Legat de cea de-a doua conditie — sa dea dovezi ca s-a indreptat si ca se poate integra in societate — timpul scurt petrecut de condamnat in penitenciar nu a format convingerea instantei ca scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate a fost atins. (…) Este de observat ca, fata de durata pedepsei de 2 ani si 6 luni, perioada efectiv executata este mult prea mica, nefiind oportun, la acest moment, sa se dispuna liberarea conditionata. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca pedeapsa are si caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioada de timp, ce variaza in functie de criteriile de individualizare a pedepsei”, se arata in motivare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 2 aprilie, la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani inchisoare cu executare, in dosarul “Mita la PSD”.

Sursa foto: economica