Cetatenii din Republica Moldova ar putea calatori in spatiul Schengen fara vize din luna mai

Parlamentul European (PE) voteaza, joi, propunerea legislativa privind ridicarea vizelor pentru cetatenii R. Moldova şi, daca nu vor aparea “accidente” pe parcurs, moldovenii ar putea calatori in Spatiul Schengen fara vize inca de la jumatatea lunii mai, informeaza Mediafax.

Dupa votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de joi ar trebui sa fie o simpla formalitate, in conditiile in care exista sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar considera ca aceasta liberalizare reprezinta “un instrument pentru stabilitatea” Republicii Moldova şi “un moment istoric” pentru viitorul sau in Uniunea Europeana.

In opinia sa, ridicarea vizelor este “importanta in special pentru cetatenii obişnuiti” care vor putea calatori mai uşor in Schengen. Aceasta atrage insa atentia ca ridicarea vizelor nu inseamna ca moldovenii vor putea intra in spatiul Schengen pentru a munci, ci doar in scopuri turistice, pentru o perioada de 90 de zile. In plus, doar cei care detin paşaport biometric vor putea beneficia de aceasta masura, noteaza Mediafax.

Potrivit raportorului sloven, in prezent doar 15% dintre cetatenii moldoveni detin un pasaport biometric, dar numarul lor, cu siguranta, va creste. Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Tanja Fajon nu se asteapta la un aflux de cetateni moldoveni in spatiul Schengen, dupa ridicarea vizelor.

Pe de alta parte, dupa ce in cazul unor tari din Balcanii de Vest – Serbia, Macedonia si Bosnia-Hertegovina – s-a inregistrat un numar mare de cetateni care au profitat de relaxarea regimului de vize pentru a cauta de lucru sau pentru a beneficia de asistenta sociala in tari precum Germania, Suedia, Belgia sau Luxemburg, autoritatile europene au introdus o clauza care permite statelor din Schengen sa reintroduca vizele, in cazul in care se confrunta cu un aflux mare de persoane dintr-o anumita tara, potrivit Mediafax.

Referitor la moldovenii care primesc cetatenie romana, Fajon a recunoscut ca este “o chestiune sensibila” la nivel european, dar considera ca este “o situatie speciala”, dat fiind faptul ca este vorba despre o recapatare a cetateniei romane in cazul multor moldoveni si nu se poate face comparatie cu cazul Maltei, care acorda cetatenie oricui pentru o anumita suma de bani investita in tara.

Pe de alta parte, europarlamentarul social-democrat a condamnat recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu referitor la unirea Republicii Moldova cu Romania.

Citeste si:  RUSIA SE PREGATESTE SA INTRODUCA VIZE INCLUSIV PENTRU CETATENII DIN REPUBLICA MOLDOVA

“Viitorul Moldovei in UE nu ameninta in niciun fel suveranitatea acesteia din urma, in pofida declaratiilor recente facute de presedintele Romaniei in legatura cu reunificarea cu Romania”, a spus Fajon, care considera ca pe termen lung “astfel de declaratii neinspirate” ar putea sa aiba “consecinte serioase” asupra relatiilor dintre cele doua state.

Dupa votul de joi va urma acordul Consiliului in aprilie si apoi publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile dupa publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra in vigoare.

Sursa foto: 20min.ch