RAZBOIUL CONTINUA: GRINDEANU, EXCLUS din PSD, CONTRAATACA: Ii dau ULTIMATUM lui DRAGNEA

Liderii PSD se reunesc miercuri, la ora 16:00, la Palatul Parlamentului, in sedinta Comitetului Executiv National, pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, in conditiile in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut in ultimele zile de 3 ori primului ministru sa demisioneze, iar acesta a refuzat, informeaza Hotnews.ro. Comitetul Executiv al PSD, forul de conducere al partidului, este format in majoritate din oameni fideli lui Liviu Dragnea. 

UPDATE 23: Premierul Sorin Grindeanu i-a dat lui Liviu Dragnea un ultimatum pana luni, cerandu-i sa demisioneze din PSD si promitand ca va demisiona si el “in secunda doi”. Grindeanu a mai promis ca daca va constata ca nu poate asigura un guvern functional, va demisiona. Grindeanu nu a anuntat nici o schimbare de ministri, iar cand a fost intrebat daca l-a schimbat din functie pe secretarul general Mihai Busuioc (un fidel al lui Dragnea), premierul le-a spus ziaristilor sa citeasca Monitorul Oficial din aceasta seara.

Grindeanu a mai anuntat ca a discutat cu presedintele Iohannis si a promis ca se va intalni cu parlamentari PSD.

Premierul l-a atacat dur pe Dragnea in conferinta de presa de la Guvern, avertizandu-l sa nu mai minta ca in spatele sau se afla serviciile secrete: “Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la sprituri cu reprezentanti ai serviciilor secrete, asa ca sa se gandeasca dl Liviu Dragnea mai bine cand spune aceste lucruri. Voi avea reactii si mai puternice pe acest subiect daca va continua

Grindeanu l-a ironizat pe Dragnea si in legatura cu anul repetat de acesta cand era in facultate, spunand ca “eu am unde sa ma intorc, mi-am facut scoala la timp fara sa repet ani”.

Grindeanu a sugerat ca Dragnea si Sevil Shhaideh (ministrul Dezvoltarii) au intarziat in mod expres cu peste o luna alocarea proiectelor din Programul National de Dezvoltare Locala pentru a-i putea manipula pe liderii PSD in momentul votului din CEX.

Cele mai importante declaratii ale lui Sorin Grindeanu:

Sesiunea de intrebari:

Q: Aveti pe masa un teanc de demisii. Cite sunt si cand le trimiteti la Cotroceni?

A: Lipsesc cateva, desi au fost anuntate. Am dat termenul pana luni ca si dl Dragnea sa-si asume prin demisie alaturi de mine asa-zisul esec al guvernului. Luni voi lua o decizie si o voi anunta. Important e ca toti ministrii au fost la munca azi, si-au facut datoria si-i indemn sa faca la fel pana cand procedurile vor fi inchise

 

Q: Din ce functie sa-si dea demisia Liviu Dragnea?

A: Din PSD

 

Q: L-ati demis pe Busuioc si l-ati numit pe Victor Ponta la SGG?

A: Urmariti Monitorul Oficial in aceasta seara.

 

Q: Vreti sa schimbati doar unii ministri?

A: E o varianta

 

Q: Ati discutat si cu tehnocrati din vechea guvernare Ponta?

A: Eu sunt PSD-ist, nu tehnocrat, indiferent de cate excluderi face Dragnea, fost PDL-ist. Nu vreau sa ajunge in acea situatie. Vreau sa privim lucrurile procedural, constitutional. Acest termen, pana luni, ma va clarifica si din discutiile pe care le voi avea din aceasta seara, dar eu sper la altceva: varianta pe care mi-o doresc e ca Dragnea sa-si asume acest esec si sa demisioneze. In secunda 2, voi face acelasi lucru. Cred ca asta e rezolvarea corecta, si sa se organizeze congresul extraordinar. E o teama de circa un an sa se largeasca masa decidentilor in partid. Partidul are sute de mii de membri, forul suprem e Congresul.

M-am intalnit cu foarte multa lume azi, o sa ma intalnesc si zilele urmatoare. Am facut apel la ministri sa-si faca treaba, conform legii. Voi transmite transparent fiecare decizie pe care o voi lua.

 

Q: Dl Busuioc nu a vrut sa-si transmita propria demitere spre Monitorul oficial?

A: Urmariti MOf.

 

Q: De ce ati inghitit aceste lucruri pana azi?

A: Am incercat sa indreptam lucrurile si sa le facem corect, cinstit. E posibil ca deciziile in PSD sa fie corecte. Sa stiti ca forta PSD nu sta in cine e presedinte acum si cine va fi la anul, ci la militanti, la oamenii care au facut campania. Acolo e forta. Ei sunt neglijati.

Initial am vrut sa facem conferinta in alta parte (pe peluza) pentru ca e vorba mai mult de PSD.

 

Q: Dl ministru Augustin Jianu scrie ca Dragnea ar fi protejat un membru PSD care i-a cerut favoruri ilegitime. V-a spus si dvs?

A: Nu stiu, va va raspunde el.

 

Q: Care a fost parerea dvs despre relatia cu ministrii, a fost o surpriza reactia din CEX a unora?

A: In CEX au luat cuvantul doi ministri, Lia Olguta Vasilescu si Viorel Stefan.

 

Q: Cum intentionati sa ramaneti membru PSD?

A: Conform statutului PSD, incalcat de dl Dragnea.

 

Q: Cati ministri nu au demisionat?

A: Nu vreau sa vulnerabilizez pe vreunul. Acesta e termenul, vulnerabilizare. Exista aceasta teama, nu au reusit majoritatea sa treaca de teama fata de conducatorul iubit. Pana cand ajungem in situatia normala, luni, in care barbateste dl Dragnea sa-si asume demisia alaturi de imne si sa convocam congresul, n-as vrea sa detaliez discutiile

 

Q: Daca va fi convocat Congresul, luati in calcul sa candidati la sefia PSD?

A: Nu vreau sa candidez la sefia PSD. Vreau acest congres pentru a dezbate problemele de fon aparute in ultimii doi ani. Sigur se vor degaja in congres solutii foarte foarte bune. Important e mecanismul prin care functioneaza acest partid, sa nu inchidem intr-un cerc restrans de decidenti. Nimeni nu are PSD-ul pe Cartea Funciara, nu e proprietar.

As putea sa citez inclusiv din preocuparile lui Dragnea de acum cateva zile, cand spunea ca parca nu functioneaza lucrurile in partid. Ultimele 3 CEX-uri ale PSD au avut ca tema sanctiuni si excluderi: Mihai Chirica, Serban Nicolae, Sorin Grindeanu.

Trebuie sa facem analiza alegerilor locale, unde din 4 municipii PSD a castigat unul. In comune se sta prost S-a pierdut la Teleorman, s-a castigat la Timis.

 

Q: De ieri azi discutat cu Iohannis?

A: Am vorbit.

 

Q: Dragnea spunea azi ca v-ati schimbat. De cand s-a rupt comunicarea, ca mergeati la stiuca impreuna?

A: Cel de ieri si de azi, asta e adevaratul Grindeanu. Lucrurile au venit invers, de la dl Dragnea, datorita functiei. N-as vrea sa intru in detalii, sunt lucruri care tin de un comportament fara legatura cu actul de guvernare sau viata interna din PSD

 

Q: Cand s-a schimbat relatia cu dl Dragnea si de ce?

A: De cand am inceput sa aud dinspre surse ca desi pe fata mi se spunea ca toate lucurile sunt in regula,in spate se facea tot ce e posibil pentru dinamitarea guvernului. un exemplu: de cam o luna PNDL 2 trebuia sa fie lansat, ordinele trebuiau date catre judete. Eu nu vreau sa ma gandesc ca au fost oprite ordinele in asteptarea acestui CEX, dar aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo luna si ceva. Din pacate.

 

Q: Ati avut mai multe intalniri externe. Cum se vede criza politica? Credeti ca s-a suparat Rusia dupa comentariile de aseara?

A: Am avertizat colegii sa aiba grija de ce fac si de decizii. Am dat un exemplu legat de Rusia aseara pentru ca era absurd sa ceri relatii economice cat timp exista sanctiunile UE. De aceea am dat exemplul.

Am dat termenul pana luni pentru ca dl Dragnea sa-si asume. Daca lucrurile nu functioneaza, demisionez, nu ma tin de scaun. De ce ii e teama, de congres? Hai sa vedem pana luni cat de barbat politic e Liviu Dragnea?

 

Q: Cine ar fi trebuit sa semneze ordinele pentru PNDL, Doamna Shhaideh?

A: Da.

 

Q: Printre cauzele rupturii se numara si Justitia?

A: Sunt multe cauze.

UPDATE 22: Europarlamentarul Catalin Ivan afirma ca, prin momentul Ordonantei 13 si prin decizia de a crea o criza politica si guvernamentala majora in Romania, Liviu Dragnea a promovat in sens negativ imaginea tarii in Europa, mentionand ca acesta “a lasat fara cuvinte o Europa intreaga”, informeaza Agerpres.

“Domnule Liviu Dragnea, ati reusit sa lasati fara cuvinte o Europa intreaga. Toti colegii din Parlamentul European cu care am vorbit sunt siderati. De prisos sa spun ca nu s-a intamplat niciodata nimic asemanator in istoria Uniunii Europene, in primul rand pentru ca aceasta constructie se bazeaza pe democratii functionale, dar mai ales pentru ca toate aceste state sunt conduse de oameni responsabili, care inteleg consecintele actiunilor lor”, a scris Catalin Ivan pe Facebook, potrivit Agerpres.

El sustine ca programul de guvernare a fost compromis la momentul Ordonantei 13, iar “toate meritele” revin lui Liviu Dragnea. “Nu stiu daca ati mai fost prezent la evenimentul organizat in cinstea dumneavoastra in Parlamentul European, de promovare a Iei romanesti. Apareati pe lista de vorbitori, de acolo stiu. Un eveniment de toata lauda, de altfel. Va garantez insa ca prin momentul Ordonantei 13 si prin aceasta nefericita decizie de a crea o criza politica si guvernamentala majora in Romania, ati promovat imaginea tarii in Europa. In sens negativ. Evident. Pentru cei care mai umbla cu programul de guvernare dupa ei, pana si Valcov le poate spune ca a fost compromis la momentul Ordonantei 13, iar acum este istorie. Toate “meritele” ii revin unui singur om. Liviu Dragnea. Singurul care l-a stiut, de altfel, din scoarta in scoarta”, mai afirma Catalin Ivan.

Amintim ca in luna februarie, in contextul in care Catalin Ivan a criticat guvernul Grindeanu si conducerea PSD pentru Ordonanta 13, Liviu Dragnea a contestat calitatea de membru PSD al lui Ivan, spunand ca acesta a fost exclus de mai mult timp de organizatia Sector 1. Catalin Ivan a insistat in schimb ca discutia despre calitatea sa de membru de partid este una falsa, intrucat el este, din 2015, membru al PSD Dobrovat. De altfel, Catalin Martinus, presedintele organizatiei PSD Dobrovat, a confirmat ca eurodeputatul este si in prezent membru al organizatiei.

UPDATE 21:  LIVIU DRAGNEA despre componenta viitorului Executiv: “Cea mai mare parte ei sau unii dintre ministrii actuali” se vor regasi in viitorul guvern PSD, a anuntat joi Liviu Dragnea intr-o conferinta de presa. El nu a facut nominalizari. Declaratia vine pe fondul criticilor dure la adresa celor mai multi ministri in evaluarea prezentata miercuri in sedinta conducerii PSD.

“Daca va fi cazul de inlocuiri, cei care vor veni la fel sa fie analizati foarte bine”, a mai spus Dragnea. El a mai declarat ca nu ministrii au fost vinovati de intarzierea implementarii masurilor din programul de guvernare, ci premierul Sorin Grindeanu, prin “lipsa unei coordonari efective a activitatii ministrilor”.

Dragnea a mai spus ca in ultimele doua luni mai multi ministri ar fi vrut sa demisioneze si ca “majoritatea ministrilor veneau si la mine si la partid plangandu-se ca nu reusesc sa aiba o comunicare corecta, normala cu premierul, ca sunt blocaje administrative pe care trebuie sa le rezolve premierul”.

UPDATE 20Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, si-a depus demisia din functie in cadrul sedintei Comitetului Executiv al PSD din data de 14 iunie, informeaza Ministerul Finantelor intr-un comunicat remis joi, precizand totodata ca el va continua sa isi exercite mandatul pana la publicarea deciziei de eliberare din functie in Monitorul Oficial.

“In acest moment, este important ca toate institutiile statului sa isi desfasoare activitatea normal, iar responsabilitatea ministerului pe care il conduc este sa asigure finantarea functionarii sistemului public. Este un semnal de continuitate si de stabilitate pe care vreau sa il transmit atat mediului de afaceri, cat si institutiilor internationale. Democratia din Romania este destul de matura pentru ca o criza politica sa nu afecteze economia tarii”, afirma ministrul Viorel Stefan, citat in comunicat.

UPDATE 19: LIVIU DRAGNEA prezinta concluziile sedintei de astazi de la PSD:

Care va fi tema motiunii?

Dragnea: Acum colegii mei incep sa lucreze la textul motiunii

Ministrii se vor regasi in viitorul guvern?

Dragnea; Cea mai mare parte dintre ei sau unii dintre ei da. Am discutat despre noua propunere de premier si am convenit sa luam masuri de siguranta sa nu mai facem asemenea greseala. Principalul vinovat sunt eu. Am avut incredere in acesat om, am tinut foarte mult la el, un om pe care l-am si ajutat.  E clar ca nu mai e el. El nu mai e el. O spun cu regret, in opinia noastra Sorin Grindeanu este o unealta. A cui, ne e greu sa ne dam seama. Colegii mei care s-au uitat aseara la televizor au spus parca avea in spate ceva care il obliga sa spuna acele lucruri. Trebuie sa alegem din mai multe variante, dupa o dezbatere serioasa, care e varianta care comporta cele mai mici riscuri sa nu ajungem in aceeasi situatie

In ce priveste ministrii, la fel. Daca va fi cazul de inlocuiri, cei care vor veni la fel sa fie analizati foarte bine. E clar ca nu suntem intr-o situatie democratica, multi oameni care in situatii normale se comporta normal in astfel de situatii li se activeaza nu stiu ce resorturi.

Veti garanta ca viitorul premier va fi de la PSD?

Dragnea: Da, e normal!

Dl Grindeanu a facut parte din Comisia SRI. Spuneati atunci ca intamplator

Dragnea: Nu mai pot sa spun acum la fel.  Azi unii colegi, in special din Transilvania, au spus ca daca in ianuarie am fi discutat mai mult s-ar fi opus, pentru ca stiau mai multe lucruri. E deja istorie. 

Acum e posibil ca in CEX in care vom decide propunerea pentru premier sa luam in calcul mai multe variante pe care sa le analizam mai bine

Despre Victor Ponta

Dragnea: Deocamdata nu stiu daca e oficial. La Palatul Victoria e un guvern fantoma, am vorbit cu dl Dincu, care s-a vazut pus intr-un guvern, mi-a dat mesaj ca e la un restaurant nu la Palatul Victoria si nu are de gand sa intre intr-un guvern.

E pasibil Ponta de excludere?

Dragnea: Avem o decizie a CEX foarte clara. Pana acum nu avem ceva oficial. Nu putem lua o decizie pe informatii pe surse.

Aveti o majoritate stabila?

Dragnea: Da.

Ce se intampla cu parlamentarii PSD care vor vota impotriva motiunii?

Dragnea: Nu stiu daca vom avea astfel de cazuri

E posibil ca Ponta sa fie cel din spatele lui Grindeanu?

Dragnea: Orice e posibil

I-ati oferit alte functii?

Dragnea: Eu nu i-am cerut demisia si nu i-am propus alte functii. I-am cerut sa iasa putin din starea in care nu a mai fost pana acum si sa continuam analiza in CEX. 

Despre imbuantatirea relatiilor economice cu Rusia

Dragnea: Eu nu i-am cerut asa ceva.

Va e teama de o eventuala tabara care ar putea vota impotriva? Ati discutat cu UDMR?

Dragnea: Vom discuta si cu alte partide, e firesc. Eu am spus de la inceput ca nu resping cooptarea UDMR la guvernare

E posibil ca Grindeanu sa-si faca un nou cabinet?

Dragnea: Dupa evolutia din ultima zi e posibil orice, dar noi vorbim de un cabinet fantoma, haiducesc, despre o aventura prin care vrea sa creeze un puci. Cabinetele se voteaza in Parlament, nu pe genunchi, fara sustinerea nimanui

Acest asediu la adresa PSD vine si din interior?

Dragnea: Concluzia tuturor colegilor a fost ca toate atacurile din ultimii ani de zile au reusit sa faca acest partid si mai unit.  PSD e un partid care nu se poate rupe

E in pericol legea salarizarii?

Dragnea: Multe masuri sunt puse in pericol, tot programul e gandit ca in fiecare an sa genereze crestere de venituri. Odata cu legea salarizarii trebuiau adoptata si legea impozitului global. Avem solutii, intarzierile pot fi recuperate. Daca lucrurile ramaneau asa, la toamna era prea tarziu.

Ati reprosat neimplementarea TVA zero la publicitate si locuinte

Dragnea: Cine i-a reprosat? Evaluarea e practic o radiografie a situatiei de azi. Alea nu erau toate reprosuri pentru cineva, asta e situatia. Eu nu vreau sa intru in polemica cu dl Grindeanu, daca e cazul din cele 200 si ceva de masuri neindeplinite renuntam la cele doua. 

(sursa declaratii Hotnews.ro)

UPDATE 18Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat joi ca, dupa o runda de consultari cu conducerea PSD, s-a ajuns la concluzia ca “nu exista decat solutia motiunii de cenzura” pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu.

Aceasta motiune va fi depusa luni la Parlament, a continuat acesta, precizand ca motivele motiunii de cenzura sunt legate de “incapacitatea” lui Sorin Grindeanu de a conduce guvernul si faptul ca acesta are “agenda politica nu paralela, ci total divergenta care tine de alte interese”. Astfel, luni va avea loc o sedinta de a Birourilor Permanente reunite cand va fi anuntata depunerea motiunii, urmand un termen de trei zile pentru dezbaterea si votarea motiunii, a spus Tariceanu, care a sustinut ca “nu are niciun fel de emotie” legata de soliditatea majoritatii PSD – ALDE.

Intrebat daca s-a discutat posibilitatea cooptarii PMP la guvernare, acesta a negat. Calin Popescu Tariceanu crede ca se vor obtine “voturi in plus de la alte partide”. Chestionat de ziaristi daca s-a discutat cu UDMR, Tariceanu a sugerat ca s-ar putea relua discutia privind cooptarea minoritatii maghiare la guvernare daca “cei de la UDMR arata disponibilitatea sa participe la coalitie sau la guvernare”.

Tariceanu, care s-a aflat intr-o situatie aproape similara cand era premier si ministrii PD si-au dat demisia, reusind insa sa se mentina la guvernare cu sprijinul PSD, il acuza acum pe Grindeanu ca “se agata de scaun”. “Asistam la niste elemente de circ reprobabil din parte unui om care a ajuns prim ministru nu prin propriile merite, ci pentru ca a fost desemnat de coalitia majoritara”, a comentat Tariceanu, care a ajuns candidat pentru postul de prim ministru in care a fost numit de Traian Basescu dupa retragerea lui Theodor Stolojan.

UPDATE 17Liderii PSD convocati de Liviu Dragnea joi intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv au decis oficial sa il excluda pe Sorin Grindeanu din partid. Mai mult, s-a decis si depunerea unei motiuni de cenzura impotriva propriului Guvern, o premiera in istoria post-decembrista a Romaniei. Calin Popescu Tarieanu a anuntat ca motiunea va fi depusa luni de PSD+ALDE.

UPDATE 16: VICTOR PONTA a fost si el EXCLUS din PSD, conform unor surse politice citate de corespondentul Ziare.com.

UPDATE 15Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis prin vot membrii Comitetului Executiv reuniti in sedinta, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Urmeaza ca CEx-ul sa voteze asupra depunerii motiunii de cenzura.

De vazut daca va fi exclus si Victor Ponta, avand in vedere ca miercuri CEx a decis ca vor fi exclusi toti cei care vor face parte dintr-un guvern condus de Grindeanu.

Comitetul Executiv National al PSD a votat, joi, in unanimitate, depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, transmite Agerpres citand surse din partid

UPDATE 14Premierul Sorin Grindeanu il desemneaza pe Victor Ponta noul secretar general al Guvernului, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale.Victor Ponta il inlocuieste pe Mihai Busuioc. Prima numire a lui Sorin Grindeanu in calitate de premier a fost cea a lui Mihai Busuioc. Acum, dupa ce i s-a retras sprijinul politic si a fost exclus din partid, prima decizie luata de Grindeanu in materie de numiri este inlocuirea lui Busuioc cu Ponta. Busuioc este apropiat de Liviu Dragnea, mai noteaza sursa citata.

UPDATE 13: Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi ca in acest moment “exista riscul iminent ca PSD sa piarda guvernarea” si cere “o larga consultare in partid”,  in conditiile in care “in acest moment ii transferam practic presedintelui Iohannis toata puterea in Romania”.

“Exista riscul iminent ca PSD sa piarda guvernarea, iar in acest moment ii transferam practic presedintelui Iohannis toata puterea in Romania. Nu putem accepta aceasta situatie! Va propun o larga consultare in partid, cu toti cei care muncesc si cred in mod real in PSD!”, a scris Sorin Grindeanu, pe contul lui de Facebook.

Acesta a reafirmat ca nu se “agata in niciun fel de functia de prim-ministru” ci doreste doar sa se asigura ca presedintele “va nominaliza un premier tot din partea PSD”. “Atunci sunt gata sa imi prezint demisia”, a scris Grindeanu. Primul ministru le cere membrilor de partid sa “cantareasca bine” ceea ce decid in sedinta care are loc joi la PSD in conditiile in care “avem o datorie fata de Romania”. “Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie sa ramana un pilon de competenta si responsabilitate”, incheie acesta.

UPDATE 12: Comitetul Executiv National al PSD s-a reunit, joi, in sedinta incepand cu ora 14.00 la sediul din Kiseleff, unde presa nu are acces nici macar in curte, pentru a discuta despre o eventuala noua propunere de premier, desi Sorin Grindeanu nu si-a dat demisia, coalitia aflandu-se astfel in acest moment intr-un blocaj. Si ALDE se reuneste dupa-amiaza, de la ora 15.00,  in Biroul Executiv pentru a decide in privinta depunerii unei eventuale motiuni de cenzura, au precizat surse politice pentru Hotnews.ro. 

Motiunea de cenzura impotriva guvernului Sorin Grindeanu ar urma sa fie depusa luni, iar miercuri sa fie citita in plenul Parlamentului, au precizat surse politice din ALDE, dupa care curg termenele constitutionale.

UPDATE 11Toti ministrii Guvernului Grindeanu si-au depus si inregistrat demisiile, joi dimineata, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), spun surse politice citate de News.ro.

Urmatorul pas este ca demisiile ministrilor sa ajunga la premier, care sa le semneze si sa le transmita Administratiei Prezidentiale. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi dimineata, ca, din ce stie, demisiile ministrilor PSD si ALDE au fost deja depuse la SGG, insa nu toti membrii Cabinetului au facut acest gest, asa cum afirma, miercuri, presedintele PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 10: Programul stabilit pentru joi, la Palatul Victoria, ramane neschimbat, chiar daca ministrii cabinetului Grindeanu si-au dat demsia. Astfel, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit in cursul zilei de joi cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich. In agenda figureaza si o intrevedere cu presedintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Buchele.

UPDATE 9Comitetul Executiv National al PSD se reuneste, joi, de la ora 14.00 la sediul din Kiseleff pentru a discuta despre o eventuala noua propunere de premier, desi Sorin Grindeanu nu si-a dat demisia, coalitia aflandu-se astfel in acest moment intr-un blocaj. 

Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a anuntat joi ca “presedintele Iohannis solicita rezolvarea urgenta a crizei interne din coalitie”, adaugand ca “e strict responsabilitatea partidelor din coalitia de guvernare”. Dobrovolschi a anuntat ca presedintele a primit instiintarea liderilor PSD privind retragerea sprijinului politic acordat guvernului, dar a spus ca va declansa procedurile constitutionale pentru desemnarea unui candidat de premier doar cand functia de premier va deveni vacanta fie prin demisie sau prin motiune de cenzura.

UPDATE 8: Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri noaptea ca nu demisioneaza de la sefia Guvernului pana cand presedintele Iohannnis nu va oferi garantii ca va desemna un alt premier de la PSD. Grindeanu a respins evaluarea pe baza careia Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic, desfiintand concluziile si spunand ca a fost facut de Darius Valcov, care nu e membru de partid. Grindeanu a mai spus ca Dragnea a fortat eliminarea sa doar pentru ca vrea toata puterea si a confirmat ca Dragnea i-a oferit la schimb “sefia mai multor institutii ale statului” in schimbul demisiei din guvern.

Grindeanu a mai declarat intr-o conferinta de presa la Guvern ca Lia Olguta Vasilescu a spus in sedinta PSD ca acest guvern era “de tranzitie” si ca Viorel Stefan, ministrul Finantelor, a luptat pentru a-si apara mandatul. Premierul a criticat conducerea PSD pentru ca a inclus printre masurile neindeplinite de guvern si strangerea relatiilor economice cu Rusia: “La politica externa, printre nerealizari e trecuta dezvoltarea relatiilor cu Rusia. Imi asum. Stiam ca Romania e in UE, iar UE a impus sanctiuni economice Rusiei. Poate ca dl Valcov si ceilalti stiu altceva. Si de-asta trebuie sa plec, probabil”.

Grindeanu a mai spus ca printre masurile care i se imputa se numara nerealizarea scaderii TVA la publicitate si locuinte – masuri la care insusi Dragnea a renuntat. Premierul a mai declarat ca i-a cerut lui Dragnea sa demisioneze impreuna.

DECLARATII SORIN GRINDEANU:

„Le multumesc primarilor si membrilor PSD care m-au sustinut, si romanilor fara legatura cu politica care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt in acest partid de 21 de ani. Colegii mei care ma cunosc foarte bine stiu ca de multe ori le spuneam ca PSD nu este partidul nimanui, nici al lui Dragnea, al lui Stanescu, Badalau si altii.

Forta acestui partid a stat si sta in sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Le multumesc lor in primul rand pentru toata sustinerea data PSD de-a lungul anilor. Vreau sa clarific cateva lucruri din CEX pentru ca am vazut mai devreme cateva nuante care nu au fost chiar asa.

Vreau sa le transmit multora din CEX ca-mi pare rau ca au trecut prin aceasta experienta neplacuta, care nu e prima. Daca ne uitam in spate, au mai existat similare in partid. Stiu de toate lucrurile dinainte de CEX si tin neaparat sa-mi cer scuze pentru ca si datorita acestei situatii au ajuns sa traiasca o asemenea experienta. L-am auzit mai devreme pe dl Dragnea spunand ca nu era sigur ca acest CEX se va termina cu incercarea de a ma demite.

Nu as vrea sa spun ca lucrurile nu stau asa, dar va spun cum stau: de ce in toata aceasta perioada, inclusiv in aceasta seara in cateva randuri, mi s-a propus sefia mai multor institutii ale statului doar ca sa imi dau demisia, sau chiar sa fac parte din viitorul guvern ca vicepremier sau ministru. L-am vazut pe dl Dragnea spunand ca nu ar fi vrut sa plec, dar in acelasi timp mi-a propus tot felul de functii.

Nu-mi dau demisia. Va spun si de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD.

Toti trebuie sa ne simtim responsabili de acest lucru. Imi voi da demisia cand Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. Asta am spus si in CEX. E normal fata de sutele de mii de oameni ca lucrul asta sa se intample. Eu nu vreau ca alte scenarii sa poata intra in discutie. Tocmai pentru aceasta fac acest lucru. Demisia mea va veni cand Iohannis, dupa consultarile cu partidele, va spune “Il numesc premier pe X de la PSD”. Si am anuntat asta in CEX.

Am inteles ca eu sunt de vina ca nu avem diverse lucruri enuntate timp de o ora si ceva de Darius Valcov in sedinta CEX. Vreau sa fac o precizare: nu ma agat de acest scaun si nu vreau sa fie interpretata ca si cand m-as agata de scaun. Nu. Am spus ca-mi dau demisia in acele conditii.

Sper ca aceasta criza sa se incheie cat mai rapid. Revin la celebrele masuri din programul de guvernare. Am vazut vreo 390 de masuri care trebuia facute in primul semestru al anului. Dar totodata sunt de vina ca nu sunt indeplinite masuri cu termen de finalizare 2018. Va rog sa studiati. Va citesc o masura care, in analiza dlui Valcov, e nerealizata: dezvoltarea relatiilor economice cu federatia Rusa. Eu stiu ca suntem inca tara membra UE si trebuie sa respectam sanctiunile UE. Poate ca dl Valcov si ceilalti stiu altceva. Si de-asta trebuie sa plec, probabil.

Desi avem o economie care merge foarte bine, si niste ministri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus dlui Dragnea sa ne asumam impreuna acest presupus esec. Sa ne dam amandoi demisia. Nu am vazut ca s-a intamplat, sau poate mi-a scapat in declaratiile de dupa. Pe 19 mai, acum o luna, dl Dragnea spunea asa: Ma multumesc toate ministerele ca cetatean si presedinte de partid. Repet: acum o luna! Ce s-a schimbat intre timp? Chiar nu am reusit sa aflu in sedinta CEX. Nu mi-am dorit deloc sa ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD si Romania.

Inainte de sedinta am incercat sa inteleg de ce exista aceasta furie de a schimba propriul guvern dupa doar 6 luni, un guvern care a performat si are rezultate. Am vrut sa inteleg de ce timp de o luna dl Dragnea si altii au vorbit desre remanieri, analize si demisii. Mi-e frate greu sa inteleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie sa pui presiune pe proprii tai ministri, pusi de tine acolo? Nu am gasit un raspuns, decat unul singur, poate: dorinta unui singur om de a avea toata puterea.Iata cateva realizari ale Guvernului: cea mai mare crestere economica din UE – 5,7%. Puterea de cumparare a crescut fata de anul trecut. Cea mai mica inflatie din UE: 0,4%. Peste 110.000 de locuri de munca nou create. Tara cu cel mai mic somaj: 5,3%. Investitii directe de 1,3 miliarde euro. Nivel record al exporturilor.

O informatie noua: reprezentantul misiunii CE pe fonduri europene a spus ca in mare parte totul e in regula, dar avem nevoie de stabilitate pentru aprobarea masurilor. Am fost intrebati azi cine semneaza documentele saptamana viitoare. Relatiile externe: eu si colegii am incercat sa construim, sa intarim relatii. As mentiona vizite in Israel, Croatia, Austria si, mai ales, vizita din Franta, unde am convenit cu omologul meu sa lucram impreuna pe dosarele importante.

Suntem intr-o pozitie extrem de buna sa devenim membri OCDE, o tinta pe care ne-o dorim in toamna acestui an.

Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, ministrilor si a mea. Am participat la intalniri cu presedintele partidului, cu colegi. Eu, ca premier, am vazut pentru prima data aceasta evaluare in aceasta seara. daca vi se pare ca e o metoda corecta, mie nu. Cred ca aceasta evaluare trebuia sa fie facuta prin dialog cu mine ca premier si cu fiecare ministru, ca sa fie una reala. Marea majoritate a ministrilor nu au participat la intalniri de acest tip si pentru ei a fost o premiera facuta de dl Darius Valcov, care, din cate stiu, nu mai e membru PSD.

Aceasta comisie celebra din partid care analizeaza activitatea guvernului nu am aflat nici azi cine mai e in ea in afara de Valcov. Nu stie nimeni din cine e formata. Cred ca ce s-a intamplat azi de fapt era o justificare pentru a mi se spune “trebuie sa pleci, sa-ti dai demisia”. Va rog sa va consultati arhiva ca prin martie sau aprilie la alt CEX al PSD din Sinaia s-a facut evaluare dupa primul trimiestru. Avea de implementat 43 de masuri, pe trimestrul 2 – 54. Din acestea adunate, in acest moment, 54 sunt indeplinite 100%, 34 sunt in derulare, iar cele neindeplinite sunt 9.

Dintre cele adoptate: cresterea cu 20% a salariului minim, cresterea salariilor din educatie si sanatate, cresterea venitului asistentilor persoanelor cu handicap, legea preventiei. Revin la acel ceaslov prezentat de Valcov: rar mi-a fost dat sa vad asa ceva. Iata cateva exemple: la nerealizari sunt incluse doua masuri la care insusi Dragnea a anuntat ca se renunta: TVA zero la locuinte si la publicitate. fiscalitate-buget, 18 masuri neindeplinite au termen in 2018, alte 5 nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizarile lui Grindeanu si Viorel Stefan. La educatie mi se reproseaza ca nu am facut programe de dezvoltare a tuturo copiilor de la nastere pana la majorat. La politica externa, printre nerealizari e trecuta dezvoltarea relatiilor cu Rusia. Imi asum.

Promovarea procesului de extindere a tarilor din Balcanii de Vest e trecuta tot la nerealizare, in conditiile in care acum cateva zile m-am intors din Croatia. In concluzie: a trebuit sa se dea motivul sa se arate ca acest guvern nu si-a facut treaba si trebuie sa plece acasa.

Sincer, e pacat pentru membrii PSD si pentru romani. Cred ca meritam mai mult respect. Mai cred ca azi PNL, USR, presedintele sunt foarte invidiosi pe serviciul facut de PSD lor, pe modul in care CEX al PSD a facut un cadou PNL, USR si presedintelui Iohannis. S-a inventat o Opozitie la guvern in interiorul PSD. Voi ramane in PSD. Sunt membru de 21 de ani. PSD si forta lui nu e data de CEX si de 60 de oameni. Voi ramane premier pana cand Iohannis va desemna un alt candidat din partea PSD. Eu vreau ca PSD sa ramana la guvernare”. (Sursa declaratii: Hotnews.ro)

UPDATE 7: Liviu Dragnea a facut in aceasta seara, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, declaratii contradictorii despre situatia lui Sorin Grindeanu. Initial, a spus ca ar fi luat act de o presupusa demisie a acestuia ce urma sa fie anuntat pe Facebook dupa care a spus ca premierul si-a conditionat demisia de plecare lui Dragnea si de numirea de catre Iohannis a uui viitor premier tot de la PSD. Mai tarziu, Dragnea a spus ca spera ca Grindeanu “sa nu se agate de procedura”. Dragnea a mai anuntat ca maine conducerea PSD va face o noua propunere de premier, dar a refuzat sa spuna daca vor depune o motiune de cenzura impotriva lui Grindeanu daca acesta nu demisioneaza.

DECLARATII LIVIU DRAGNEA: 

“Am avut sedinta CEX PSD. O sedinta in care am facut evaluarea implementarii programului de guvernare. O analiza anuntata imediat dupa ce a instalat noul guvern, in ianuarie. Sigur ca exista varianta in care sa facem o evaluare superficiala, in care lucrurile care nu merg sa fie ascunse, sau era varianta nu foarte confortabila sa spunem adevarul, indiferent cat ar fi de crud.
 
Nu a avut neaparat ca obiectiv anumite personaje sa fie promovate sau demise. S-a lucrat la un document care sa ne arate unde suntem si, foarte important, sa luam decizia corecta. E o actiune in premiera cand un partid are curajul sa-si faca radiografia la 6 luni de guvernare. Nu cred ca ce s-a mai intamplat in trecut cand au fost pastrate guverne care au ruinat tara.

Documentul ne-a aratat ca directia e buna, dar ritmul de implementare e destul de scazut. Lumea e intr-o dinamica de dezvoltare foarte mare, tarile din regiune. Am zis ca azi avem capacitatea sa stabilim care e pachetul de masuri pentru a se recupera intarzierile si sa marim ritmul de implementare si sa facem schimbarile necesare.

Sunt masuri care trebuiau dublate de altele pentru sustinere. S-a discutat despre situatia in care unele maduri trebuia sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar ele trebuia adoptate pana la 1 iulie 2017, precum Fondul Suveran de Investitii, Legea Preventiei. Trebuia un ritm mai mare de investitii publice, analizand acest document, majoritatea colegilor, inclusiv eu, am tras concluzia ca o parte, nu mica, din membrii guvernului nu iau foarte in serios programul de guvernare, nu au reusit sa se coordoneze. 

Nu au reusit sa stabileasca niste relatii care sa fluidizeze circuitul documentelor, nu a fost o abordare strategica. Am facut si o pauza in CEX, asteptand ca in partea a doua sa gasim cea mai buna solutie. Din pacate, premierul nici macar nu a asteptat sa ne indreptat spre un vot, care putea fi intr-un fel sau altul, care putea curpinde un pachet de masuri administrative si niste inlocuiri in guvern, nu neaparat demisia sau demiterea premierului.

Eu am condus aceasta intalnire si am descurajat orice intentie de escaladare a unui conflict si le-am cerut colegilor sa nu se discute cu patima. din pacate, opremierul nu a asteptat nici o decizie, a transmis ca demisioneaza daca iohannis spune ca nominalizeaza tot un premier PSD. CEX a luat act de cateva lucruri: toti membrii PSD din guvern si-au prezentat demisiile inainte de CEX. Si nu vorbim de celebrele demisii in alb pe care nu le-am vazut, ci demisii scrise de ei. O singura exceptie, ministrul Comunicatiilor, care o va trimite prin mail. Continuarea guvernarii in actuala stare, cu Grindeanu sau nu premier, risca ca Romania in 3 luni programul de guvernare sa devina imposibil de pus in practica.

Un procent foarte mare de masuri din program nu sunt puse in practica.Dincolo de eventuale costuri politice pentru mine sau partid, ce va ramane in cartea de istorie e daca coalitia reuseste sa faca pana in 2020 o tara puternica, cu venituri mari pentru romani, cu o retea de infrastructura, sistem de sanatate bun. Au fost colegi care mi-au spus ieri si azi sa nu prezentam toata situatia public. N-am fost de acord. Trebuie sa fie guvernari 100% transparente”.

UPDATE 6: Presedintele PSD Liviu Dragnea spune ca l-a notificat pe presedintele Romaniei despre hotararile PSD cu privire la hotararile privind noul sef al guvernului si ale partidului.Liviu Dragnea i-a oferit lui Sorin Grindeanu trei posibile joburi in schimbul demisiei din fruntea Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD. Inca din prima parte a zilei, HotNews.ro a scris ca Dragnea i-a oferit ieri functia de sef al Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), iar in sedinta CEX din aceasta seara, Dragnea a plusat: fie sef la SIE (in urma unui presupuse intelegeri cu presedintele Iohannis), fie presedintele Curtii de Conturi, unde postul se va vacanta peste cateva luni. Ultima oferta a fost cea de vicepremier in viitorul guvern condus de Carmen Dan.

UPDATE 5: Potrivit surselor News.ro, la nivelul ALDE s-a decis retragerea sprijinului pentru premier, iar daca acesta nu isi va da demisia, ministrii partidului lui Tariceanu ar putea pleca din Guvern. Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat miercuri seara deciziile partidului in privinta Guvernului: retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu.

“Am votat retragerea sprijinului politic pentru guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. Colegii mei din executiv sunt cu demisiile scrise deja la purtator”, a spus Tariceanu, care a precizat ca ministrii ALDE sunt “solidari” cu decizia Biroului Politic Central al partidului pe care il conduce.

In continuare, a spus Tariceanu, “va trebui sa vedem care e solutia pentru iesirea din criza politica care se contureaza in conditiile in care premierul Grindeanu va trebui sa isi spuna pozitia”.

Acesta a sustinut ca, in conditiile in care “rezultatul votului din decembrie a dat o configuratie in Parlament care nu s-a schimbat”, “aceeasi configuratie politica urmeaza sa isi impuna si primul ministru”.

UPDATE 4: Ministri care nu ar fi demisionat: Ministrul Apararii, Ministrul culturii, Ministrul de finante, Ministrul de justitie, Ministrul pentru IMM si Ministrul comunicatiilor. Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a demisionat: “Voi demisiona doar daca mi-o va cere premierul Sorin Grindeanu”, a spus Jianu.

UPDATE 3: Printre masurile neindeplinite de Guvernul Grindeanu, asa cum apar el in documentul atribuit de Romania TV Partidului Social Democrat, se numara si neintroducerea TVA zero la publicitate si la vanzarea de locuinte. Doar ca PSD a renuntat la ele inca din luna mai, chiar Liviu Dragnea fiind cel care a facut anuntul! Evaluarea ministrilor a fost prezentata de Darius Valcov, fost senator PSD si fost primar PDL al Slatinei, trimis in judecata in doua dosare de coruptie.

UPDATE 2: Liderii PSD discuta la aceste momente evaluarea facuta de Liviu Dragnea guvernului Grindeanu. Romania TV a publicat raportul de evaluare privind implementarea programului de guvernare. Desi Liviu Dragnea a anuntat ca peste 60% dintre masurile din programul PSD nu au fost indeplinite, din documentul prezentat de RTV se vede ca multe dintre masurile considerate neindeplinite au de fapt ca termen de implementare inceputul anului viitor (2018).

De asemenea, la masuri neindeplinite se numara si Programul privind inzestrarea armatei pana in 2026/strategia de achizitii 2017-2020, in conditiile in care chiar PSD si liderul Liviu Dragnea au blocat programul si unele contracte de achizitii.

Una dintre masurile considerate neindeplinite este “Dezvoltarea capacităților de apărare ale UE și a Politicii Comune de Securitate și Apărare”, o masura asupra careia guvernul Romaniei are impact zero.

Iata cateva exemple de masuri considerate neindeplinite, dar care au ca termen de aplicare anul viitor:

 

UPDATE 1: Toti ministrii PSD din guvernul Grindeanu au demisionat astazi, la cererea conducerii partidului, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid. Demisiile vor fi activate doar dupa votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului, care are loc la acest moment. Premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

STIRE INITIALA

Sorin Grindeanu si-a anulat programul oficial de miercuri, urmand sa participe doar la sedinta Comitetului Executiv National al PSD, informeaza News.ro, citand surse guvernamentale. Sorin Grindeanu a refuzat marti cererea lui Liviu Dragnea de a demisiona din functia de premier, au declarat surse din PSD. Cei doi s-au intalnit marti dupa pranz, aceasta fiind cea de-a treia intalnire din ultimele zile in care seful PSD i-a cerut premierului sa demisioneze.

Grindeanu i-ar fi transmis ieri lui Liviu Dragnea ca nu demisioneaza nici ieri si nu va demisiona nici astazi, chiar daca forul de conducere al PSD, Comitetul Executiv (format in majoritate din fidelii lui Dragnea) ii va cere acest lucru. Mai mult, Grindeanu i-ar fi spus marti lui Dragnea ca in cazul in care PSD vrea sa inlocuiasca mai multi ministri sau ii va determina sa demisioneze, el va propune imediat inlocuitori pentru acestia.

In timpul discutiei de marti, Liviu Dragnea nu ar fi facut nici o referire la o eventuala motiune de cenzura impotriva Guvernului, ca solutie de ultima instanta pentru a scapa de premier. Precedentele doua cereri de demisie i-au fost adresate fata in fata de Liviu Dragnea lui Sorin Grindeanu sambata seara si luni seara.

Sursa foto: adevarul