DRAGNEA, noul PRESEDINTE INTERIMAR al PSD. DRAGNEA: PSD este un partid unit catre poate trece peste probleme mai mici sau mai mari. UPDATE

Miercuri, 22 iulie 2015, are loc Comitetul Executiv National (CExN) al PSD, in cadrul caruia actualul presedinte interimar, ROVANA PLUMB, si coordonatorul politic al PSD, LIVIU DRAGNEA, si ECATERINA ANDRONESCU vor candida pentru functia de presedinte al partidului in perioada de pana la urmatorul congres.

UPDATE 19:06: Declaratia lui LIVIU DRAGNEA dupa finalizarea CExN al PSD: ”Colegii mei mi-au acordat un vot de incredere pentru a forma o noua echipa care sa construiasca intr-un timp foarte scurt un plan concret de actiuni pentru alegerile de anul viitor. Una dintre principalele concluzii ale CEXN de astazi este ca PSD e un partid unit care poate trece peste probleme mai mici sau mai mari. De aceea ma aflu aici langa ROVANA. Ea va ramane presedintele Consiliului National, un om politic foarte bun, cu care voi colabora foarte bine. De asemenea, langa mine se mai afla VALERIU ZGONEA, un om al carui potential care trebuie maximizat. De asemenea, avem doi oameni in CexN care au roluri foarte importante: ROBERT NEGOITA si MARIAN OPRISAN, care au relatii cu primariile si consiliile judetene. A doua concluzie a acestui Consiliu National al PSD este mentinerea actului de guvernare. Toti, in frunte cu mine, il vom sprijini pe VICTOR PONTA sa se simta sigur. De asemenea, am avut o discutie cu dl GABRIEL OPREA, prietenul meu de 15 ani de zile. Si il asigur pe dl OPREA de dorinta noastra de colaborare cinstita si onesta. De asemenea si colegilor nostri de la ALDE le-am promis o colaborare corecta ca pana acum si impreuna vom asigura o guvernare la fel de importanta ca pana acum. Romania are nevoie de stabilitate: un dezechilibru de stanga poate crea evenimente ca in Grecia, iar un dezechilibru de dreapta poate face instabilitate pe dreapta”

UPDATE 18:45: LIVIU DRAGNEA este noul PRESEDINTE INTERIMAR al PSD in urma votului din cadrul Comitetului Executiv, sustin surse din partid. El ar fi obtinut 65 de voturi, iar ROVANA PLUMB 18 voturi. 

UPDATE 18:10 A inceput votul. Este SECRET, cu BULETINE DE VOT, asa cum a anuntat Liviu Dragnea inca de ieri. In sala sunt prezenti 86 de membri dintr-un total de 98. Majoritatea este ASIGURATA de 44 de voturi.

UPDATE 17:40  VICTOR PONTA a anuntat ca o sustine pe ROVANA PLUMB pentru ca Dragnea are PROBLEME PENALE. ION ILIESCU il sustine pe Liviu DRAGNEA pentru sefia interimara a partidului, iar pe Rovana Plumb o doreste in continuare la CONDUCEREA Consiliului National al PSD. VALERIU ZGONEA le-a spus social-democratilor, cu subiect si predicat, ca il sustine pe Liviu Dragnea. ECATERINA ANDRONESCU a declarat ca nu va candida la sefia interimara PSD. 

UPDATE 15:00  Intrebat pe cine va vota la CExN, premierul VICTOR PONTA a refuzat sa ofere un raspuns clar, sustinand ca el va sprijini CONDUCEREA PSD, INDIFERENT CINE VA CASTIGA.

”PSD nu e impartit in doua tabere. PSD va ramane unit si dupa aceasta sedinta. Suntem PRIMUL PARTID CA FORTA ELECTORALA, un partid care guvernam impreuna si atunci cand se va trage linie va fi una din cele mai bune guvernari din ISTORIA TARII.

Vreau ca atunci cand mi se va termina mandatul cetatenii sa spuna ca am avut o guvernare buna, ca am

Indiferent cine va castiga, ROVANA PLUMB sau LIVIU DRAGNEA, se va ocupa de activitatea politica a PSD. Eu ma voi ocupa de activitatea guvernamentala. Mai multe veti afla dupa sedinta, cand se va vota. Eu voi sprijini CONDUCEREA PSD, pentru ca si ROVANA si LIVIU m-au ajutat cand aveam nevoie de ei”, a declarat PONTA, la inceputul sedintei CExN a PSD.

UPDATE 14:50  VALERIU ZGONEA: “Am vazut ca presa a scris ca o sa candidez. NU CANDIDEZ”, a spus presedintele Camerei, dupa ce Mediafax relatase, citand surse politice, ca Valeriu Zgonea ar fi a patra candidatura pentru aceasta functie, pe langa Dragnea, Plumb si Andronescu, aceasta din urma nefiind anuntata oficial. 

“Va rog sa eliminati aceste speculatii. Eu v-am spus ca nu candidez la nicio functie interimara. Sunt presedintele Camerei si imi desfasor aceasta activitate cu onestitate si responsabilitate. Este singura functie pe care o am data de catre PSD”, a declarat Zgonea. Despre sedinta de la el din birou, Zgonea a afirmat: “Intotdeauna liderii vin la mine in birou (…) indiferent de culoare politica. Si, dupa ce Valeriu Zgonea nu va mai fi presedintele Camerei Deputatilor, liderii vor negocia tot in acest birou (biroul presedintelui Camerei Deputatilor – n.r.)”.

UPDATE 14:30   Premierul VICTOR PONTA a ajuns la Palatul Parlamentului insa a mers intai in biroul lui VALERIU ZGONEA, unde s-ar afla si LIVIU DRAGNEA. Fostul presedinte PSD a venit in carje. Rovana Plumb a ajuns si ea la sedinta, dar nu a facut declaratii, precizand ca dupa aceasta intalnire “VA CASTIGA PSD”. 

UPDATE 11.00: Conform unor surse politice citate de postul Realitatea Tv, LIVIU DRAGNEA ar urma sa beneficieze de 45 de voturi, iar ROVANA PLUMB 30 de voturi, insa lucrurile se pot schimba tinand cont de anuntul de ultima ora facut de ECATERINA ANDRONESCU.

LIVIU DRAGNEA a anuntat, la 21 iulie, cu o zi inaintea CExN, ca va intra in cursa pentru CONDUCEREA INTERIMARA a PSD, dupa ce isi facuse deja cunoscuta intentia de a candida cu cateva zile in urma. “In urma discutiilor pe care le-am avut in ultimele zile cu foarte multi colegi, majoritatea din Comitetul Executiv, dar si colegi din teritoriu, am decis ca maine (n.r. miercuri, 22 iulie) sa cer votul de incredere al colegilor din CExN, pentru a prelua atributiile presedintelui PSD in urma demisiei dlui VICTOR PONTA”, a afirmat LIVIU DRAGNEA.

Pana la 21 iulie 2015, singura care isi anuntase, oficial, candidatura pentru conducerea PSD era actualul presedintele interimar al PSD, ROVANA PLUMB.

Si numele presedintelui Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, a fost vehiculat pentru o candidatura la conducerea PSD, insa acesta a precizat, la 15 iulie 2015, ca ROVANA PLUMB este “in acest moment” cea mai buna solutie pentru conducerea PSD. “Daca voiam sa candidez la vreo functie, asa cum spunea presa, sunt destul de matur si sunt destul de vechi in partid ca sa-mi anunt o candidatura. O consider pe ROVANA PLUMB  in acest moment cea mai buna solutie (…) Este presedintele cu care mergem noi, ca propunere a BPN, la Comitetul Executiv”, a declarat ZGONEA.

Convocarea COMITETULUI EXECUTIVpentru 22 iulie 2015, a fost decisa in cadrul Biroului Permanent National (BPN) al PSD, din 15 iulie 2015, in cadrul caruia presedintele interimar al PSD si presedinta Consiliului National, ROVANA PLUMB, a fost desemnata sa asigure in continuare interimatul la conducerea partidului, cel putin pana la sedinta CExN din 22 iulie 2015.

Presedintele interimar al partidului, ROVANA PLUMB, a anuntat, la finalul BPN, ca in Comitetul Executiv se va discuta despre continuarea guvernarii si despre masurile pe care partidul le va lua in perioada urmatoare. Rovana Plumb a mai precizat, in acelasi context, ca isi va anunta colegii din teritoriu in legatura cu “dorinta de a continua interimatul pana la organizarea congresului”.

In intervalul cuprins intre BPN din 15 iulie 2015 si CExN din 22 iulie, au existat mai multe schimburi de replici intre reprezentantii de la varful PSD pe tema conducerii partidului, precum si cu privire la data urmatorului congres.

CITESTE SI: ECATERINA ANDRONESCU, candidat SURPRIZA la sefia PSD

S-au conturat astfel doua curente cu privire la necesitatea de a pune in discutie, in COMITETUL EXECUTIV din 22 iulie 2015, functia de presedinte interimar, dar si cu privire la momentul organizarii urmatorului congres al PSD. Pe de o parte, fostul presedinte al PSD, Victor Ponta, considera ca presedintele interimar asigura, in mod automat, interimatul pana la urmatorul congres.

Pe de alta parte, LIVIU DRAGNEA, coordonatorul politic al PSD la nivel national, a declarat, in mai multe randuri, ca se va decide in cadrul Comitetului Executiv din 22 iulie 2015 cine va gestiona conducerea PSD. “PSD nu este un partid care poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid asezat. Acum este nevoie de o legitimare in CExN. Nu exista nimeni in functia de presedinte interimar, deci noi nu avem presedinte interimar, avem presedinte care si-a dat demisia si este un loc gol”, a mai spus LIVIU DRAGNEA, la 13 iulie 2015.

In ceea ce priveste data congresului, ROVANA PLUMB si VICTOR PONTA considera ca urmatorul congres al PSD ar trebui sa aiba loc la termen, dupa alegerile parlamentare din 2016, in timp ce LIVIU DRAGNEA sustine ca ar fi mai oportuna convocarea congresului in toamna lui 2015. “Doar Comitetul Executiv poate stabili data congresului. Cel mai corect cred ca ar fi ca acest congres sa aiba loc la termen, dupa alegerile locale si alegerile parlamentare”, a sustinut ROVANA PLUMB, la 17 iulie 2015.

La randul sau, LIVIU DRAGNEA a precizat, la 21 iulie, ca “PSD are, la ora asta, o hotarare a CONSILIULUI NATIONAL, oficial, atunci cand ROVANA PLUMB a fost aleasa presedinte al Consiliului, care stabileste congresul partidului in noiembrie. Pentru a modifica data Congresului este nevoie de un alt Consiliu National”.

CONSILIUL NATIONAL al PSD din 20 martie 2015, a decis sa organizeze congresul partidului pentru alegerea conducerii in luna noiembrie a anului 2015. ROVANA PLUMB a fost desemnata presedinte interimar al partidului, la 24 iunie 2015, printr-o decizie a presedintelui PSD, VICTOR PONTA, pana la intoarcerea acestuia din Turcia. Premierul s-a intors din vizita medicala din Turcia, la 8 iulie 2015, iar, la 12 iulie, a anuntat ca se retrage de la conducerea PSD.

CITESTE SI: ELENA UDREA a facut o declaratie SOCANTA: GORGHIU si BLAGA il sustin pe DRAGNEA. Reactia lui LIVIU DRAGNEA. UPDATE 

La randul sau, VICTOR PONTA a fost ales presedinte al PSD, la Congresul din 20-21 februarie 2010, fiind reconfirmat in functie, la Congresul partidului din 19-20 aprilie 2013. Mandatul presedintelui PSD este de patru ani.

COMITETUL EXECUTIV NATIONAL al PSD este, potrivit Statutului PSD, organul de CONDUCERE si de decizie al partidului care coordoneaza activitatea acestuia intre sedintele Consiliului National si se intruneste lunar sau ori de cate ori este necesar, la convocarea Presedintelui PSD, a BPN sau a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

COMITETUL EXECUTIV NATIONAL  se constituie, conform art. 157 din statut, din: membrii BPN, presedintii organizatiilor PSD judetene, de sector, a municipiului Bucuresti, Diaspora, PSD Republica Moldova si PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor doua camere ale Parlamentului.

Presedintele COMITETULUI EXECUTIV NATIONAL primeste, prin delegare, atributii din partea presedintelui PSD. ALEGERILE INTERNE pentru presedintele PSD se desfasoara, potrivit Statutului PSD, in baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru aceasta functie, fiind elaborat de Biroul Permanent National al partidului si trebuind sa fie aprobat de COMITETUL EXECUTIV NATIONAL .

Odata validate de COMITETUL EXECUTIV NATIONAL , alegerile interne pentru presedintele PSD trebuie validate in cadrul Congresului. Congresul Extraordinar al PSD se convoaca la solicitarea Consiliului National, a Comitetului Executiv National, a grupurilor parlamentare ale PSD din cele doua Camere sau a cel putin 16 consilii judetene ale organizatiilor de partid.

Sursa foto: gandul