CEZ Oltenia a fost amendata de ANRE pentru facturarea in avans a curentului

Dupa o ancheta ce a durat mai bine de doua luni, inspectorii ANRE au descoperit ca CEZ Oltenia taxa consumatorii chiar si cu doua luni in avans si a amendat firma cu jumatate de milion de lei, informeaza B1TV.

ANRE a inceput ancheta in noiembrie anul trecut, dupa mai multe sesizari primite din partea consumatorilor. Si au depistat imediat modalitatea prin care CEZ lua bani in avans de la clienti. 

 “In factura curenta de plata, furnizorul introducea alte doua luni estimate. Consumatorul final putea fi pagubit in sensul in care acesta luand cunostiinta de o suma totala incluzand si cele doua luni de consum estimat, putea plati si astfel putea credita in avans furnizorul”, a declarat pentru B1 TV purtatorul de cuvant al ANRE, Marius Vladu. 

CITESTE SI: Gabriel Dumitrascu: RADET a dat in judecata ANRE

Dupa finalizarea anchetei, firma a fost penalizata. 

„Constatand ca spre deosebire de alti furnizori, CEZ factura in avans energia electrica, actiunea de control s-a finalizat prin aplicarea de amenzi insumand 500.000 de lei”, a adaugat Vladu.

Furnizorul de electricitate a anuntat ca va contesta amenda. 

“Confirmam faptul ca ANRE a amendat CEZ Vanzare cu 500.000 lei pentru incalcarea prevederilor articolului 77 din Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice la Clientii Finali, conform Procesului Verbal 3052 emis de ANRE in data de 18 ianuarie 2015. 

CEZ Vanzare sustine in continuare ca sistemul de facturare este realizat in acord cu reglementarile legale in vigoare, oferind clientilor casnici, in lunile calendaristice in care operatorul de distributie nu realizeaza citirea aparatelor de masura, posibilitatea de a alege dintre doua metode de facturare: autocitirea si estimarea consumului. Ambele forme de facturare sunt acceptate legal si vizeaza confortul clientilor care s-au obisnuit cu formatul facturii existente. Mai putin de 1% dintre clientii CEZ Vanzare au optat pentru autocitire pana in prezent”, se arata intr-un comunicat CEZ.

Amenda este una dintre cele mai mari sanctiuni aplicate de reprezentantii ANRE. A fost verificata activitatea CEZ din noiembrie 2014 pana in decembrie 2015.

Sursa foto: evz