CGMB a aprobat hotararea prin care bugetul Capitalei a fost suplimentat pentru caldura si apa calda

Lucian Iliescu (PDL) si Richard Ghita Vicentiu (PPDD) sunt noii viceprimari ai Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, joi, o hotarare prin care bugetul Capitalei a fost suplimentat cu 85 de milioane de lei, bani repartizati de la Guvern, pentru asigurarea, in conditiile legii, a “continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica”. Hotararea, aflata pe ordinea de zi a sedintei de indata a CGMB de joi, a fost aprobata de toti cei 39 de consilieri prezenti.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca banii sunt necesari pentru “a tampona” o serie intreaga de datorii pe care Elcen, furnizorul de energie termica al RADET, le are la distribuitorii de gaze.

“Cele 85 de milioane de lei au fost acordate pentru a ‘tampona’ o serie intreaga de datorii pe care Elcen le are catre distribuitorii de gaze. Eu cred ca toate lucrurile acestea vor intra in normal in momentul in care cele doua entitati (Elcen si RADET – n.r.) se vor uni efectiv, datoriile vor fi stinse, nu numai cu ajutorul nostru, ci si cu cel al Guvernului, astfel incat sa pornim de la un moment T0”, a spus Oprescu, dupa votarea hotararii.

Potrivit raportul de specialitate al proiectului hotararii, bugetul municipalitatii se majoreaza cu 85 de milioane de lei la capitolul subventii pentru diferente de pret si tarif.

Citeste si: RADET BUCURESTI INCEPE PROBELE “LA CALD”

Suplimentarea bugetului Capitalei trebuia aprobata de consilierii generali pana in 25 octombrie, asa cum cerea ordinului ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice prin care s-au acordat acesti bani.

Conform raportului, municipiului Bucuresti nu are contracte cu furnizorii de agent termic, respectiv Elcen, si nici cu furnizorii de combustibil pentru producerea agentului termic, adica furnizorii de gaze naturale. “Mai mult, singura relatie a municipalitatii Bucuresti in legatura cu furnizarea agentului termic la populatie din reteaua publica este reprezent de delegarea sau mandatarea RADET care se descarca lunar de obligatiile sale prin deconturi justificative (nu facturi)”, se mai arata in raportul de specialitate.

In 14 octombrie, CGMB a aprobat proiectul privind fuziunea RADET-Elcen, de care depinde, potrivit municipalitatíi bucurestene, rezolvarea problemelor legate de energia termica.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) este in subordinea municipalitatii, iar Elcen – Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-Elcen, va fi in subordinea municipalitatii.

Citeste si: MIRCEA RAICU: Bucurestenii vor avea APA CALDA si CALDURA doar pe perioada CAMPANIEI ELECTORALE

Primarul general Sorin Oprescu sustine ca fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucurestenii din mai multe sectoare nu au avut apa calda cateva zile la rand. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de incasat de la aceasta. La randul sau, Elcen, care are de incasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel ca aceasta a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde.

Elcen a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.