CGMB a APROBAT proiectul privind fuziunea RADET-ELCEN

Proiectul privind fuziunea RADET-ELCEN a fost aprobat, marti, de Consiliul General Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce la doua sedinte anterioare nu a strans numarul de voturi necesar.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, dupa sedinta, ca RADET trebuie sa se transforme in societate comerciala pana la sfarsitul anului, urmand ca fuziunea regiei cu ELCEN sa se faca “undeva spre martie 2015”.

“Trebuie sa se transforme, pana la sfarsitul anului, si RADET in societate comerciala si apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, dupa sedinta CGMB in care a fost aprobata solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din 27 martie 2013.

Primarul Capitalei a precizat ca in iarna 2014-2015 RADET va fi o societate comerciala, iar ELCEN, o alta, cu mentiunea ca a doua va fi, si ea, “sub jurisdictia” municipalitatii.

Citeste si: CGMB nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere pentru actualul sediul al municipalitatii

SORIN OPRESCU a mai spus ca va avea discutii cu reprezentantii Guvernului, pentru ca acestia sa gaseasca solutii astfel incat municipalitatea sa nu preia si datoriile pe care ELCEN le are, in prezent, la terti.

“Urmeaza sa incepem discutiile, pentru ca in momentul in care vor fuziona cele doua nu pot sa preiau cu aceleasi datorii pe care le are ELCEN-ul, asa cum erau datoriile aberante la RADET”, a spus edilul.

In ceea ce priveste asigurarea caldurii si apei calde pentru locuitorii Capitalei, Oprescu a spus ca, asa cum municipalitatea a avut bani “pusi deoparte” pentru plata la zi a consumului bucurestenilor, si pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Primarul general a mai precizat ca a cerut Guvernului spriinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru ELCEN.

La votul din sedinta de marti, proiectul a fost aprobat de toti cei 48 de consilieri prezenti.

Citeste si: ACL Bucuresti: SORIN OPRESCU este VINOVATUL MORAL pentru accidentul de luni, daca acesta a fost cauzat de DEFECTIUNI TEHNICE

Proiectul vizeaza “solicitarea catre Guvernul Romaniei de emitere a unui act normativ cu privire la transferul actiunilor societatii Electrocentrale Bucuresti SA din proprietatea privata a statului roman in proprietatea privata a Municipiului Bucuresti, in aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din data de 27 martie 2013, cu tema Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”.

Documentul a fost pe ordinea de zi si la sedintele CGMB din 4 si 30 septembrie, insa nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL-PNL a parasit sala si nu s-a putut aduna numarul de voturi necesar, respectiv cel de doua treimi din membrii Consiliului.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) este in subordinea municipalitatii, iar ELCEN – Electrocentrale Bucuresti, furnizorul de energie termica al RADET, apartine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta in urma fuziunii RADET-ELCEN, va fi in subordinea municipalitatii.

Primarul SORIN OPRESCU sustine ca fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice in Bucuresti, in felul acesta urmand sa fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla si coordona atat productia, cat si distributia de caldura si apa calda.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90 la suta) si din tara (40 la suta). Societatea asigura si 4,8 la suta din energia electrica produsa la nivel national.