Epidemie China. Coronavirusul a ajuns deja în peste 50 de țări. Premierul australian: Toate informațiile arată că lumea va intra curând în faza de pandemie

Al doilea oraș din China intră în carantină din cauza epidemiei coronavirus. Este vorba despre Huanggang, unde autoritățile au decis suspendarea transportului public, potrivit televiziunii de stat citate de Reuters. În același timp, numărul victimelor rămâne 17, deși The Telegraph și Sky News relatau că s-a ajuns la 25 de morți, majoritatea din Wuhan, unde a izbucnit focarul, și în împrejurimi.
 
Update 37: China a raportat un număr de cazuri noi de coronavirus ușor crescut față de ziua anterioară (433 față de 406) și 29 de decese, cel mai redus bilanț al morților de după 28 ianuarie, potrivit Reuters. Epidemia continuă, însă, să se răspândească în alte țări. În Coreea de Sud au apărut miercuri 505 de noi infecții, iar Pakistan, Belarus, Lituania, Nigeria, Georgia, Norvegia, Macedonia, Grecia, România și Algeria se numără printre țările care au anunțat primele cazuri de coronavirus.

Premierul australian Scott Morisson a declarat, joi că lumea este pe cale să fie cuprinsă de pandemie: ”Informațiile pe care le-am primit astăzi indică faptul că lumea va intra curând în faza de pandemie a coronavirusului”.

Protecția civilă italiană a publicat joi o nouă listă cu persoanele testate pozitiv, care a ajuns la 650 de cazuri față de 400 miercuri, dintre care 17 decese (12 anterior). Dar înalți oficiali care supervizează criza coronavirusului în Italia au criticat metodologia folosită în anumite regiuni și bilanțurile publicate de două ori pe zi de Protecția civilă și care includ toate persoanele al căror test a fost pozitiv, și nu doar bolnavii.

Iran: 22 de persoane au murit până acum în Iran, iar numărul celor infectați este de 141 arată un grafic transmis de agenția oficială IRNA, fără a preciza dacă cei decedați sunt incluși în numărul celor infectați. Kuweit a raportat joi dimineață că a ajuns la 43 de cazuri de coronavirus, toate având legătură cu Iran.

Mai multe noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost detectate joi în Spania, unde un pacient este în stare “gravă”. De la începutul epidemiei, 17 cazuri au fost înregistrare în Spania, dintre care 15 de începând de luni seara. Printre noile cazuri anunțate joi, două au fost detectate în regiunea Madrid, printre care un bărbat de 77 de ani, cu alte patologii, și care se află la “terapie intensivă în stare gravă”, a precizat guvernul regional, citat de AFP.

Numărul de cazuri confirmate în Franța a crescut de la 18 la 38. Autoritățile din Irlanda de Nord au confirmat primul caz de coronavirus. Numărul cazurilor în întreg Regatul Unit urcă astfel la 16. 18 noi cazuri de contaminare au fost diagnosticate joi seara în Germania, ceea ce aduce bilanțul total la 44. 

Update 36: Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

Patru persoane au decedat în ultimele ore în regiunea Lombardia (nordul Italiei), a declarat marţi seară Angelo Borrelli, şeful Serviciului de Protecţie Civilă şi comisar naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Mediafax. Cele trei persoane decedate marţi aveau 84 de ani, 91 de ani şi 83 de ani.

“Persoanele infectate sunt 322, cu 39 mai multe decât în bilanţul anterior”, a precizat Angelo Borrelli. Printre persoanele infectate cu coronavirus se află și un bărbat de 71 de ani, internat la un spital din Rimini. Acesta a vizitat recent România, unde a avut mai multe întâlniri de afaceri. Informația este confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe.

“În continuarea informațiilor referitoare la cazul cetățeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări:”Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie.

În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, potrivit unui comunicat remis de Grupul de Comunicare Strategică.

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani este prima persoană diagnosticată cu noul coronavirus Covid-19 în Elveția, a anunțat, marți, Biroul Federal pentru Sănătate Publică (FOPH) al țării, scrie CNN. Bărbatul provine din cantonul Ticino, regiune situată la granița cu Italia. Totodată, acesta a călătorit în Lombardia la mijlocul lunii februarie. Bărbatul a fost internat în spital și a fost izolat. „Deocamdată, starea lui de sănătate este bună”, a declarat un purtător de cuvânt al FOPH, potrivit Mediafax.

Autorităţile germane au confirmat marţi seara primul caz de coronavirus în landul Baden-Wuerttemberg, sudul Germaniei, după ce un un bărbat în vârstă de 25 de ani care a fost recent la Milano a fost testat pozitiv. Potrivit unui comunicat, Ministerul Sănătăţii din land a anunţat că bărbatul, care probabil s-a infectat în timpul unei vizite în Italia, au contactat autorităţile germane după ce a avut simptome asemănătoare gripei.

El urmează să fie adus în cursul serii la un spital, unde va fi izolat şi tratat, a adăugat ministerul. „Persoanele care au venit în contact cu pacientul vor fi izolate la domiciliu şi starea lor de sănătate va fi verificată în fiecare zi. Imediat ce o persoană cu care a avut contact prezintă simptome, aceasta va fi izolată în spital”, a adăugat sursa citată. În Germania au fost confirmate 17 cazuri cu noul virus până acum.

Update 35: Autoritățile din Hong Kong au anunțat, luni, două noi cazuri de infecție cu Covid-19 la doi foști pasageri de pe nava de croazieră Diamond Princess, astfel că numărul total al oamenilor infectați în regiune ajunge la 81, scrie Mediafax citând CNN. Totodată, bilanțul deceselor la nivel global a crescut la 2.595.

Între timp, oficialii din Taiwan au confirmat și ei două noi cazuri de coronavirus, numărul total al persoanelor infectate pe insulă ridicându-se la 30, a anunțat, luni, Centrul pentru Epidemii, în cadrul unei conferințe de presă. Cele două noi cazuri din Hong Kong implică un bărbat și o femeie, amândoi având vârsta de 57 de ani și întorcându-se recent de pe vasul de croazieră Diamond Princess.

De asemenea, în Taiwan este vorba de un bărbat în jur de 40 de ani și o femeie de 70 de ani. Amândoi sunt rude ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Bărbatul a călătorit în orașul Guangzhou, din China, la sfârșitul lunii ianuarie. Cel mai recent bilanţ al epidemiei de Covid-19 arată 77.262 de cazuri de infectare și 2.595 de decese la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cazurile de coronavirus au continuat să crească, luni, în Coreea de Sud, ajungând la 833 cu șapte morți confirmate. În Italia, ultimele informații arată că șapte persoane au murit din cauza virusului Covid-19, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229.

Update 34: Un bătrân în vârstă de 84 de ani din Bergamo a murit din cauza coronaviruslui, numărul deceselor provocate de infecție ajungând astfel la 4 în Italia, cel mai mare focar după Asia, scrie Le Repubblica. Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, în unele orașe au fost închise restaurantele, școlile și cafenelele, meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori, iar celebrul Carnaval de la Veneția a fost anulat. În același timp, statele vecine au început să dispună și ele măsuri de prevenție, astfel încât Austria a decis să suspende călătoriile cu trenul, pentru câteva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.

Secretarul de stat pentru transporturi al Franţei, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat luni că nu este necesară închiderea frontierei cu Italia, în pofida răspândirii coronavirusului, potrivit Reuters. “Închiderea frontierelor nu ar avea sens, pentru că circulaţia virusului nu este limitată la graniţele administrative”, a afirmat Djebbari la postul de radio BFM Business.

Lumea se apropie de punctul culminant al răspândirii coronavirusului, potrivit experților citați de Guardian. Aceștia au avertizat asupra faptului că măsurile luate de autorități nu țin pasul cu modul în care acționează noul virus, în contextul în care Italia și Iranul au luat decizii draconice pentru a stopa răpândirea infecției, iar, în Coreea de Aud, președintele a emis cod roșu. În urmă cu două zile directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea că mai este puțin până ce ”fereastra de oportunitate” pentru luarea unor măsuri se va închide complet.

Lista actualizată a țărilor în care s-au înregistrat cazuri de infecții, potrivit AFP:

China- 2.592 de decese, în total 77.150 de cazuri

Hong Kong: 74 cazuri, 2 decese.

Macao: 10 cazuri.

Japonia: 838 cazuri, inclusiv 691 de pe nava de crozieră, 4 decese

Coreea de sud: 763 cazuri, 7 decese.

Italia: 152 cazuri, 4 decese.

Singapore: 89 cazuri.

Iran: 43 cazuri, 8 decese.

SUA 35 cazuri, un singur cetățean american mort în China

Thailanda: 35 cazuri.

Taiwan: 28 cazuri, un deces.

Australia: 23 cazuri

Malaysia: 22 de cazuri

Vietnam: 16 cazuri

Germania: 16 cazuri

Franța: 12 cazuri, un deces

Emiratele Arabe Unite: 13 cazuri

Marea Britanie: 13 cazuri

Canada: 10 cazuri.

Filipine: 3 cazuri, un deces

Kuwait: trei cazuri.

India: trei cazuri

Rusia: 2 cazuri.

Spania: 2 cazuri

Liban: 1 caz.

Israel: 1 caz.

Belgia: 1 caz

Nepal: 1 caz

Sri Lanka: 1 caz

Suedia: 1 caz.

Cambodgia: 1 caz

Finlanda: 1 caz

Egipt: 1 caz

În timp ce în Italia lumea pare cuprinsă de panică, în China, Comisia Națională de Sănătate a raportat cel mai mare număr de decese din ultimele 11 zile, respectiv 150 de morți și 409 cazuri noi de infecție cu Covid-19, numărul total al infecțiilor din China fiind acum de 77.150. Doar unul dintre cele 11 decese s-au înregistrat în provincia Hubei, unde a izbucnit epidemia. În total, în China au murit până acum peste 2.500 de persoane. Inițial, în cursul dimineții de luni, oficiali chinezi anunțau relaxarea măsurilor restrictive și coborârea nivelului de alertă. La scurt timp, potrivit Guardian, autoritățile au dezmințit anunțul.

Potrivit La Repubblica, un bătrân de 84 de ani, din Bergamo, a murit din cauza coronaviruslui, devenind astfel a patra victimă. Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage anual zeci de mii de turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza coronavirusului, în condițiile în care Italia a devenit țara europeană cu cel mai mare număr de cazuri de infecții, cel mai mare focar după Asia.

Autoritățile au informat duminică faptul că o femeie de 75 de ani din Lombardia a murit, acesta fiind al treilea caz după ce un bărbat în vârstă de 78 de ani din Veneția a murit. În total sunt 152 de cazuri de infecții: 89 în Lombardia, 25 în Veneția, 9 în regiunea Emilia Romagna și 6 în Piemonte. Anunțul a fost făcut de liderul regiunii Veneția, Luca Zaia, scrie Reuters. Toate evenimentele programate în cadrul Carnavalului au fost anulate, până la data de 1 martie, inclusiv, a precizat oficialul.

Anunțul a venit în contextul în care cel puțin 10 orașe din nordul Italiei sunt în carantină, relatează și Euronews. Primarul din Codogno a emis un decret potrivit căruia toate restaurantele, cafenele, barurile, școlile și cluburile au fost închise, iar adunările publice, inclusiv evenimentele sportive au fost anulate. Ministrul sănătății a sfătuit locuitorii să stea acasă. Oficialii locali dintr-un alt oraș, Casalpusterlengo, a dispus închiderea școlilor.

De asemenea, măsuri similare privind închiderea bibliotecilor, a ghișeurilor, a sălilor de sport, au fost luate și în orașul Castiglione d’Adda. Patru meciuri de seria A și un meci de rugby feminin, au fost amânate duminică din cauza coronavirus, mai transmite Reuters. Guvernul Italian a dipus ca meciurile Inter Milan v Sampdoria, Atalanta v Sassuolo și Verona v Cagliari să fie amânate fără a fi anunțată o dată la care acestea vor fi reprogramate. Și alte meciuri au fost anulate pe ultima sută de metri, în timp ce alte se vor juca fără spectatori.

 
Update 33:  Coronavirusul constituie “cea mai gravă urgență medicală” care afectează China de la crearea regimului comunist, în 1949, a declarat duminică președintele Xi Jinping, care a admis existența unor “lacune” în gestionarea epidemiei, scrie AFP.

“Trebuie să învățăm lecțiile din lacunele evidente care au apărut în răspunsul la epidemie”, a spus el, potrivit declarațiilor citate de televiziunea națională. Epidemia de pneumonie virală, care a contaminat aproape 77.000 de persoane în China, dintre care peste 2.400 mortal, “este o criză, o mare încercare pentru noi”, a spus liderul chinez, într-o ședință care a reunit cei mai înalți demnitari ai regimului.

Partidul Comunist s-a confruntat în ultimele săptămâni cu un val de nemulțumire neobișnuit, pentru întârzierea cu care a reacționat la apariția noului virus, în decembrie. Un doctor, care a fost convocat de poliție pentru că a dat semnalul de alertă, a murit din cauza virusului la începutul lui februarie, generând numeroase critici pe rețelele sociale și chiar apeluri în favoarea libertății de expresie.

China a fost în 2002-3 sursa epidemiei SARS (sindromul respiratoriu acut sever) care a ucis circa 650 de oameni în țară, inclusiv în Hong Kong. În comparație, infecția Covid-19 s-a dovedit “foarte dificil de prevenit și controlat”, a declarat Jinping. Ca reacție, guvernul chinez a plasat în carantină în urmă cu o lună orașul Wuhan, epicentrul epidemiei, cu cei 11 milioane de locuitori ai săi.

Epidemia, care s-a răspândit în 30 de țări și teritorii, a antrenat o încetinire puternică a economiei Chinei. Xi Jinping a recunoscut că va exista “inevitabil un impact puternic asupra economiei și societăți” dar efectele vor fi “pe termen scurt” și controlabile.

Update 32: Pe măsură ce se înregistrează tot mai multe cazuri de infecție cu noul virus din China, crește și îngrijorarea că epidemia intră într-o nouă fază. Dacă până acum în China se înregistrau marea majoritate a cazurilor și a deceselor, acum sunt tot mai multe semne că boala se răspândește mai rapid în afara granițelor sale, în alte țări asiatice.

Cazurile de infectare cu coronavirus au trecut de 200 în Coreea de Sud, adică aproape s-au dublat în 24 de ore (în principal, din cauza unei secte), în timp ce acum o săptămână erau doar 28. Cazurile din Singapore și Japonia au ajuns deja la 85. În plus, sunt peste 630 de persoane depistate cu coronavirus în rândul celor 3.700 care au stat în carantină pe vasul Diamond Princess, ancorat în portul Yokohama.

Deocamdată, China rămâne în centrul crizei, cu circa 75.000 de îmbolnăviri. Dintr-un total de 2.247 de decese, numai 11 au fost înregistrate în afara Chinei. Numai că numărul raportat de noi îmbolnăviri scade în China, în timp ce în alte țări se accelerează. La aceasta se adaugă imposibilitatea, în unele țări, de a lua măsurile dure de carantină pe care le-a luat China.

Situație alarmantă în Japonia

În Japonia, situația este alarmantă. Ministrul sănătății a anunțat că practic s-a pierdut urma unor persoane infectate. Populația țării numără foarte mulți bătrâni, categorie considerată cea mai vulnerabilă în fața virsului. În plus, se cunoaște cultul pentru muncă al japonezilor, care sunt foarte reticenți în a-și lua concedii medicale dacă se simt rău. Statele Unite deja au emis o alertă de călătorie pentru Japonia, sfătuindu-și cetățenii să fie precauți.

Guvernul nipon este acuzat că a avut reacții întârziate și că a nu a fost suficient de ferm nici în ceea ceea ce privește interzicerea accesului cetățenilor chinezi în țară, nici în privința carantinei de două săptămâni impuse navei de croazieră Diamond Princess.

Toate acestea au un impact major și asupra economiei, pentru că piețele financiare par să reacționeze deja la o anxietate tot mai pregnantă. Investitorii evaluează impactul pe care l-ar avea o epidemie extinsă la nivel regional asupra creșterii economice și asupra profiturilor marilor companii, notează Bloomberg.

Update 31: Joi, China a raportat cea mai semnificativă scădere a numărului de infecții în provincia Hubei, epicentrul epidemiei, după ce a schimbat modul în care clasifică cazurile confirmate, scrie Guardian. Hubei a raportat 349 de noi cazuri de infecții, comparativ cu 1.693 în ziua precedentă, cea mai scăzută rată din 25 ianuarie și până acum. La nivelul național, China a raporat 114 de noi decese miercuri seara, bilanțul total ajungând astfel la 2.118 de morți.

Victimele- primele care își pierd viața pe nava de croazieră, erau un bărbat de 87 de ani și o femeie de 84 de ani, ambii cu probleme medicale anterioare infectării cu coronavirus, a transmis postul public de televiziune. Bărbatul fusese internat pe 11 februarie, iar femeia a doua zi.

Update 30: Un nou bilanţ al epidemiei cauzate de noul coronavirus arată că sunt peste 2.000 de morţi în întreaga lume, după ce autorităţile din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei, au anunțat, miercuri, 132 de noi decese. În buletinul său prezentat zilnic, comisia de sănătate din provincia chineză a raportat, de asemenea, 1.693 de noi cazuri de contaminare. Este, totuși, cea mai scăzută cifră înregistrată în ultima săptămână.

Cu această nouă evaluare în provincia Hubei, numărul cazurilor de contaminare în China continentală a ajuns la cel puţin 74.000. În alte părţi ale lumii, au fost înregistrate aproximativ 1.000 de cazuri de contaminare şi șase decese, în 30 de ţări. Astfel, cel mai nou bilanț arată că noul coronavirus  din China a provocat până acum moartea a 2.012 persoane. Au fost 75.216 îmbolnăviri, dintre care 14.719 oameni s-au făcut bine. În prezent sunt 48.428 de oameni bolnavi, dintre care 12.057 sunt considerați în strare gravă sau critică.

Update 29: Autoritățile de sănătate din China au raportat că 98 de persoane au murit din cauza coronavirusului, luni. Bilanțul global al deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 1.873, scrie CNN. Autoritatea de Sănătate din Hubei a raportat că 93 de persoane au murit, luni, din cauza coronavirusului în această provincie. Numărul deceselor din epicentrul focarului de coronavirus a ajuns, astfel, la 1.789, potrivit Mediafax.

Comisia Națională a Sănătății din China a anunțat, marți, că pe lângă persoanele care au murit în Hubei, alte cinci au decedat în China continentală, crescând numărul deceselor la 98. Bilanțul deceselor în urma infectării cu noul coronavirus a ajuns, luni, la 1.868 în China și 1.873 la nivel global. În afara Chinei continentale au fost raportate până acum cinci decese, câte unul în Hong Kong, Taiwan, Japonia, Filipine și Franța.

Marți, autoritățile din Hubei au confirmat încă 1.807 de cazuri de virus în această provincie, ceea ce aduce numărul total de cazuri în epicentrul focarului la 59.989. Potrivit autorităților chineze, 41.957 de pacienți au fost spitalizați în Hubei. Dintre aceștia, 1.853 sunt în stare critică și 7.862 au fost externați. Numărul de cazuri confirmate cu noul coronavirus, la nivel global, este acum 73.243.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, la Geneva, că potrivit ultimelor date, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus COVID-19 a început să scadă în China, potrivit The Guardian. „Această tendință trebuie interpretată foarte prudent. Tendințele se pot schimba”, a declarat șeful OMS într-o conferință susținută la Geneva.

Datele furnizate de autoritățile medicale chineze arată că peste 80% dintre pacienții infectați cu COVID-19 au simptome ușoare și se vor recupera, în timp ce 14% suferă de complicații severe, cum ar fi pneumonia, 5% sunt în stare critică și 2% mor din cauza bolii. „Se pare că COVID-19 nu este la fel de mortal ca și alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație de presă.El a adăugat că începe să se contureze o imagine tot mai clară a focarului din Asia.

Update 28: În Hubei, epicentrul epidemiei, autoritățile au raportat 1.933 de cazuri noi și încă 100 de decese consemnate în ziua de duminică, cel mai redus bilanț al deceselor de după 11 februarie. Astfel, numărul de noi cazuri a crescut, dar numărul celor morți din cauza bolii a scăzut de la 139 la 100.

Aproape 90% dintre noile cazuri sunt în capitala provinciei, Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori. Pe teritoriul Chinei continentale, potrivit autorităților, numărul de cazuri a urcat cu 2.048, până la 70.548, fiind consemnate până acum 1.770 de decese. Autoritățile sanitare din China au susținut, duminică, faptul că scăderea, două zile la rând, a numărului de cazuri confirmate, arată că eforturile de limitare a răspândirii virusului aduc rezultate, dar experții internaționali consideră că este prea devreme să putem spune că epidemia a trecut deja de momentul de apogeu.

Dintre cele peste 70.000 de cazuri din China continentală, aproape 11.000 au fost tratate, iar pacienții au fost trimiși acasă. În afara Chinei au fost consemnate până acum peste 500 de cazuri și 5 decese. Oficialii japonezi au confirmat încă 99 de cazuri de infecție cu coronavirus pe nava de croazieră Diamond Princess, totalul ajungând la 454, printre cei testați pozitiv și duși la spital fiind și un român.

Cei 28.000 de amatori înscriși la Maratonul de la Tokyo nu vor putea participa la competiție. Evenimentul de pe 1 martie va fi limitat la cei 176 de alergători de elită, împreună cu 30 de atleți în cărucioare. Dintre cei 300 de cetățeni americani evacuați cu avionul de pe nava de croazieră din Japonia, 14 au fost testați pozitiv cu coronavirus. Ei au fost informați de acest fapt înainte să se urce în avion, ei fiind izolați în aeronavă de ceilalți pasageri. 

Update 27: Autoritățile din provincia chineză Hubei au anunțat că 142 de persoane au murit sâmbătă din cauza infecției cu coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.669, informează CNN, citat de Mediafax. Dintre acestea, 1.599 s-au înregistrat în Hubei, provincia chineză de unde a pornit epidemia.

Peste 1.800 de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus au fost confirmate sâmbătă în Hubei, astfel că numărul de cazuri de infecție din această provincie se ridică la 56.249. La nivel mondial, numărul total al cazurilor de infecție cu coronavirus se ridică la 69.000, cele mai multe dintre acestea înregistrându-se în China continentală, iar aproximativ 9.500 de persoane au fost deja vindecate. Din numărul total al deceselor, 1.665 au fost înregistrate în China continentală, unul în Hong Kong, unul în Filipine, unul în Japonia și unul în Franța.

Update 26:  Bilantul epidemiei noului coronavirus a depasit sambata 1500 de morti in China, iar un prim caz de contaminare in Africa a fost confirmat in Egipt. Ministerul egiptean al Sanatatii a anuntat vineri ca a inregistrat primul caz pe continentul african. Purtatorul de virus, care nu este egiptean, a fost spitalizat in carantina, informeaza AFP, citata de news.ro.

Peste 66.000 de cazuri de contaminare au fost inregistrate in China, dintre care cel putin 1.716 printre medicii si infirmierele care vin in contact cu bolnavii, potrivit Comisiei nationale a sanatatii, care are statut de minister. Autoritatile au dezvaluit ca sase membri dintre ingrijitori au decedat, subliniind riscurile la care acestia se expun in spitalele suprasolicitate.

Majoritatea celor contaminati in mediul spitalicesc au fost in Wuhan, in provincia Hubei, in centrul Chinei, focar al acestei epidemii de pneumonie virala numita Covid-19 de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Anuntul cifrelor contaminarilor in spital vine la o saptamana dupa moartea, din cauza virusului, a unui medic care a incercat sa alerteze autoritatile, dar a fost mustrat de Politie. Decesul sau a provocat furie pe retelele de socializare.

Din cauza unui aflux de pacienti in spitalele din Hubei si a unei penurii de consumabile de protectie (masti, halate), o parte a personalului ingrijitor este expus contaminarii. Comisia de sanatate din Hubei a anuntat sambata ca in cursul ultimelor 24 de ore epidemia a facut inca 139 de morti in provincie si ca au fost depistate alte 2.420 de noi cazuri de contaminare. Numarul total al noilor contaminari in China continentala (in afara de Hong Kong si Macao) este de 2.641.

In plus, patru decese au fost constatate in alta parte decat in Hubei. Acest lucru duce la 1.523 de morti numarul total al deceselor inregistrate in China continentala de la inceputul epidemiei. China inregistreaza 99,9% dintre decesele provocate de coronavirus inregistrate in toata lumea. Pana in prezent, Japonia si Filipine sunt singurele tari care au raportat decese pe teritoriul lor.

Update 25: Peste 1.700 de cadre medicale din China au fost infectate cu noul tip de coronavirus, iar șase medici și asistenți au murit, potrivit unui bilanţ anunţat vineri de guvern, care subliniază riscurile care apar în spitalele copleşite de epidemie, potrivit AFP. Anunţul vine la o săptămână de la moartea, din cauza virusului, a unui medic care încercase să alerteze autorităţile chiar de la începutul epidemiei, decesul său provocând furie pe reţelele de socializare.

“La 11 februarie, la ora 24.00, 1.716 de cazuri de infectare confirmate au fost semnalate în ţară în rândul personalului medical”, a declarat Zeng Yixin, director adjunct al Comisiei Naţionale de Sănătate. “Dintre acestea, şase persoane au murit”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. Majoritatea cazurilor, mai exact 1.102, au fost raportate în oraşul Wuhan, capitala provinciei Hubei şi centrul acestei epidemii de pneumonie virală cu Covid-19. De asemenea, în rândul medicilor şi infirmierelor din alte municipalităţi ale provinciei au fost raportate 400 de cazuri de infectare.

Din cauza afluxului de pacienţi în spitalele din Hubei şi a lipsei de materiale de protecţie (măşti, combinezoane integrale, ochelari, mănuşi), o parte din personalul medical riscă să fie infectat cu coronavirusul.

Nemulţumirea populară a fost puternică în ultimele săptămâni cu privire la gestionarea crizei de către autorităţile locale din Wuhan şi Hubei, acuzate că au întârziat să ia măsuri preventive. Această nemulţumire s-a transformat în furie după moartea de vinerea trecută a lui Li Wenliang, un oftalmolog de 34 de ani, unul dintre primii medici care au alertat autorităţile chineze cu privire la apariţia epidemiei.

Bilanţul se apropie de 1.400 de morţi. SUA pune la îndoială veridicitatea informațiilor

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării “duplicatelor” din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi, iar Statele Unite acuză “lipsă de transparenţă” din partea Beijing-ului, conform AFP. Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.

Comisia Naţională de Sănătate din China, care acţionează ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese în ţară în ultimele 24 de ore, însă a retras din bilanţul la nivel naţional 108 decese recenzate anterior în provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Comisia justifică această revizuire prin “duplicatele din statistici”, constatate după “verificări”. În urma acestora, bilanţul epidemiei la nivel naţional a fost redus la 1.380 de morţi.

După ce iniţial a felicitat Beijing-ul pentru modul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă s-a distanţat vizibil joi. “Suntem puţin dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea chinezilor”, a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump. “Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevărat onest cu noi?”, s-a întrebat oficialul american.

El a acuzat în special că Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experţi americani în China: Autorităţile chineze “nu ne lasă să mergem”, a insistat Kudlow. Între timp, oraşul Wuhan, unde a apărut noul coronavirus în luna decembrie, şi provincia Hubei, din jurul său, rămân izolate de lume de mai bine de trei săptămâni.

Chiar dacă China concentrează aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 menţine întreaga lume în alertă, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare în 20 de ţări. Japonia a anunţat joi seara al treilea deces atribuit virusului în afara Chinei continentale, cel al unui octogenar – după două decese, unul în Hong Kong şi altul în Filipine.

În Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile după descoperirea a şase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de măsură din ţară. SUA, la rândul lor, s-au declarat “profund îngrijorate” de vulnerabilitatea Coreei de Nord – o altă ţară care se învecinează cu China -, spunând că este gata să contribuie la operaţiunile de ajutor. Cu toate acestea, principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne pachebotul de lux Diamond Princess, aflat încă în carantină în Japonia, lângă Yokohama (est): 218 cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anunţate joi.

Update 24: Autoritățile centrale au dat, cu întârziere, bilanțul la nivel național pentru ziua de miercuri: Numărul deceselor a urcat cu 254, până la 1.367 și au fost consemnate 15.152 de cazuri noi, totalul ajungând la 59.805. Provincia chineză aflată în epicentrul epidemiei de coronavirus a raportat joi o creștere record a numărului de decese și de noi cazuri în contextul unei noi metode de diagnostic, iar Beijingul a demis doi lideri locali de partid după ce aceștia fuseseră criticați pentru modul de gestionare a crizei, transmite Reuters.
 
Presa locală scrie că liderul Partidului Comunist din provincie, Jiang Chaoliang , și cel din capitala Wuhan au fost dați jos din funcție. Motivele nu au fost făcute publice, dar cei doi sunt cei mai importanți lideri dați jos din funcție până acum. De asemenea, zeci de funcționari de rang mai mic din domeniul sănătății și-au pierdut slujbele pentru că nu au reușit să limiteze răspândirea epidemiei.

Creșterea abruptă a bilanțului morților a venit la o zi după ce China raportase cel mai mic număr de noi cazuri din ultimele luni, în linie cu prognoza făcută de cel mai înalt oficial chinez din domeniul sănătății, că epidemia s-ar putea încheia până în aprilie. Alte 14.840 de cazuri au fost raportate joi numai în Hubei, în condițiile în care cu o zi înainte fuseseră anunțate 2.015 în toată țara, după ce autoritățile au început să folosească tomografia computerizată (CT) pentru a descoperi semne ale infecției cu virusul.

Anterior, în Hubei cazurile de infecție cu coronavirus erau confirmate doar cu teste ADN ce durează câteva zile. Folosirea CT, ce relevă infecțiile la plămâni, ar trebui să ajute pacienții să primească tratament mai curând, pentru a îmbunătăți șansele de vindecare, a spus comisia de sănătate din provincie.

Update 23:  Marele Premiu de Formula 1 al Chinei a fost amânat din cauza coronavirusului, după cum informează pagina de Facebook a FIA (Federația Internațională de Automobilism). Grand Prix-ul găzduit de China ar fi trebuit să aibă loc în data de 19 aprilie.
 
“FIA și Formula 1 au luat decizia amânării MP al Chinei ca urmare a preocupărilor Organizației Mondiale a Sănătății (WHO). Coronavirusul a fost declarat o urgență globală, iar pentru a asigura sănătatea și siguranța personalului care călătorește, a piloților și a fanilor s-a luat această hotărâre”, se precizează pe site-ul FIA. Dacă situația se va îmbunătăți, FIA și Formula 1 vor găsi un alt weekend în care MP al Chinei să aibă loc în acest sezon competițional. Noul sezon din Formula 1 va debuta pe 15 martie, în Australia, pe circuitul din Melbourne.
 
Update 22: Potrivit cifrelor oficiale, numărul total de infecții din China a ajuns la 44.653, marți fiind consemnate 2.015 cazuri noi. Acesta este cel mai mic bilanț zilnic de după 30 ianuarie. Numărul deceselor din China continentală a urcat marți cu 97, până la 1.113.

Cel mai important consilier medical privind epidemia din China, Zhong Nanshan, a declarat că numărul de cazuri noi scade în unele provincii, el prognozând că epidemia își va atinge punctul maxim luna aceasta: ”Sper ca epidemia să se termine cândva în luna aprilie”. Trebuie menționat, însă, că o prognoză anterioară a acestuia privind punctul de maxim al epidemiei s-a dovedit prematură.

Deși unii oficiali chinezi spun că situația este sub control, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia ar putea fi o amenințare mai mare decât terorismul. Lumea trebuie ”să se trezească și să considere acest virus drept inamicul public numărul unu”, a declarat marți șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că primul vaccin va apărea abia peste 18 luni.

Update 21: Un expert epidemiolog din Hong Kong, care a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars în anii 2000, a declarat, pentru Guardian, că epidemia coronvirus din China ar putea afecta 60% din populația globului, atâta vreme cât virusul nu poate fi controlat. El a mai spus că statele ar trebui să ia în calcul adoptarea unor măsuri restrictive de tipul celor luate de China.
 
Șef în domeniul sănătății publice din Hong Kong, profesorul Gabriel Leung, a lansat acest avertisment după ce liderul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat recent că numărul cazurilor de infecție în rândul pacienților care nu au călătorit niciodată în China ar putea deveni vârful icebergului.
 
Profesorul Gabriel Leung, decanul catedrei de Medicină și Sănătate Publică al Universității din Hong Kong, a spus că ar trebui stabilită forma și dimensiunea acestui vârf al icebergului. Majoritatea experților consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul mai departe altor 2,5 persoane, ceea ce ar duce la un procent îngrijorător de 60-80%, mai notează Guardian.

“60% din populația totală a lumii este un procent teribil de mare”, a comentat Leung, pentru Guardian, înaintea reuniunii Organizației Mondiale a Sănătății care va avea loc la Geneva. Chiar dacă, în medie, rata mortalității este în prezent de 1% , profesorul Leung crede că numărul deceselor ar putea crește semnificativ.

El intenționează să le transmită colegilor săi de la reuniunea de la Geneva că principala preocupare ar trebui să fie rata răspândirii virusului la nivel mondial și analizarea modului în care măsurile luate de China au fost sau nu eficiente în blocarea răspândirii bolii, pentru că, în cazul în care acestea au avut efect, ar trebui adoptate și de alte state.

Amintim că autoritățile din China, acuzate adesea că au fost mai preocupate de salvarea imaginii regimului decât de salvarea vieților, a dispus măsuri de carantină pentru orașe de milioane de locuitori în provincia Hubei (epicentrul epidemiei), a prelungit vacanța de Anul Nou Lunar, a redus programul de lucru și a impus purtarea de măști sanitare. Leung este unul dintre experții cunoscuți la nivel mondial în domeniul epidemiei coronavirus și a jucat un rol major în combaterea epidemiei Sars din 2002-2003. El colaborează cu alte echipe de oameni de știință din Marea Britanie (Imperial College London și Oxford University).
 
Răspândirea noului tip de coronavirus în afara Chinei ar putea fi „scânteia care va porni un incendiu”, consideră experții Organiţiei Mondiale a Sănătăţii. Au fost confirmate 319 cazuri de coronavirus în alte 24 de ţări. Până acum au fost confirmate peste 42.000 de cazuri în China şi 319 de cazuri în alte 24 de ţări. O echipă de experţi OMS a ajuns deja în China pentru a investiga epidemia. Luna trecută, OMS a declarat stare de urgenţă din cauza răspândirii virusului în afara Chinei.
 
Update 20: Autoritățile chineze au anunțat marți că la nivelul Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 1.011 cazuri de decese provocate de epidemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că numărul total al deceselor la nivel mondial se ridică acum la 1.013, informează Mediafax citând CNN.

Potrivit Autorității de Sănătate Publică din provincia Hubei, cea mai afectată de epidemie, au fost înregistrate 103 decese în această regiune în cursul zilei de luni. De asemenea, numărul de cazuri de infecție în regiune a ajuns la 31.728. Dintre acestea, 1.298 de persoane se află în stare critică. Pe de altă parte, peste 2.000 de pacienți au fost vindecați și externați.

La nivel mondial, numărul total al îmbolnăvirilor depășește 42.500, majoritatea acestor cazuri înregistrându-se în China continentală. Doar două decese au fost înregistrate până în prezent în afara Chinei continentale, unul în Filipine și altul în Hong Kong. Organizația Mondială a Sănătății a trimis la Beijing o echipă de experți pentru a ajuta la investigarea noului virus. Potrivit datelor raportate de autoritățile chineze, 3.281 de pacienți infectați ar fi fost vindecați și externați din spital.

Update 19:  Numărul victimelor coronavirus a crescut cu 97 duminică, înregistrându-se un nou record negativ de decese într-o singură zi. Astfel, bilanțul total al deceselor în China ajunge la 908 morți, însă numărul cazurilor noi de infecții a fost stabilizat.

Un activist pentru drepturile omului a fost dat dispărut, stârnind noi îngrijorări după moartea medicului Li Wenliang, devenit un erou după ce a fost anchetat de autorități. În China, sunt 40.171 de cazuri de persoane infectate, în timp ce 181.518 se află sub monitorizare medicală, scrie BBC News.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis la Beijing o echipă de experți pentru a ajuta la investigarea noului virus. Potrivit datelor raportate de autoritățile chineze, 3.281 de pacienți infectați ar fost vindecați și externați din spital.

Luni, milioane de chinezi s-au reîntors la muncă după prelungita vacanță a Anuui Nou Lunar, care a fost extinsă din 31 ianuarie, pentru a preveni răspândirea epidemiei. Măsurile de prevenție sunt în continuare în vigoare, inclusiv redeschiderea selectivă a birourilor și programul de lucru redus.

Potrivit Guardian, un activist pentru drepturile omului care a relatat din epicentrul epidemiei a fost dat dispărut, generând îngrijorarea în rândul publicului că autoritățile ar putea încerca să reducă al tăcere un nou avertizor de integritate, după cazul medicului Li Wenliang, un oftalmolog de 34 de ani care a murit din cauza infecției, după ce a fost anchetat pentru că a încercat să își avertizeze colegii și prietenii în legătură cu izbucnirea unei epidemii cauzate de un virus asemănător Sars-ului.

Moartea sa a declanșat un val de revoltă față de autoritățile partidului comunist, acuzat că au ca prioritate propaganda și nu salvarea vieților oamenilor. De asemenea, pe nava japoneză Diomond Princess, au fost confirmate încă 60 de cazuri de infecții, pe vas fiind astfel 130 de cazuri în total.

 
Update 18: China a majorat duminică bilanțul epidemiei de coronavirus la 811 de morți, acesta fiind mai mare decât cel al SARS din 2002/2003, populația din China fiind tot mai îngrijorată din cauză că trebuie să se întoarcă la muncă după vacanța extinsă de Anul Nou, transmite Reuters.

Guvernul chinez a transmis că muncitorii din industriile cheie vor fi ajutați să revină cât mai curând la muncă pentru a reîncepe producția produselor vitale, precum cele medicale și alimentare. Lucrătorii se vor întoarce în ”tranșe”, pentru a se reduce riscul de infecție.

În încercarea de a opri răspândirea infecțiilor, autoritățile au cerut companiilor să extindă cu 10 zile vacanța ce trebuia să se încheie la sfârșitul lunii ianuarie, iar acum această oprire a activității este pe cale să se încheie.

Multe din agitatele metropole chineze au devenit aproape orașe fantomă în ultimele două săptămâni, după ce Partidul Comunist a ordonat carantine, anularea a numeroase zboruri, închiderea de fabrici și suspendarea cursurilor. Economia considerată atelierul lumii a scăzut așa de tare motoarele încât a afectat piețele financiare, mulți investitori fugind spre active de refugiu precum aurul, obligațiunile sau yenul japonez.

Chiar dacă luni activitatea ar trebui să revină la normal, multe companii vor rămâne închise, iar cei care au slujbe de birou vor lucra de acasă. Numărul de noi decese anunțat duminică a atins un nou record zilnic de 89, ceea ce înseamnă că a fost depășit clar bilanțul SARS, care a ucis 774 de oameni acum aproape două decenii.

Pe măsură ce milioane și milioane de chinezi se pregătesc să se întoarcă la muncă, spaima și neîncrederea în cifrele oferite de autorități sunt vizibile pe Weibo, principala rețea de socializare din China. ”Ceea ce este cel mai frustrant este că sunt doar statistici ‘oficiale’”, a spus un utilizator Weibo. ”Ai spus tot ce trebuia. Toți știm că nu mai găsim nicăieri măști de cumpărat, de ce trebuie să ne întoarcem la muncă?”, a spus altul.

”Peste 20.000 de doctori și asistente au fost trimiși din toată țara în Hubei, atunci de ce bilanțul tot crește?” a întrebat un al treilea. Numărul total de cazuri confirmate din China a ajuns la 37.198, potrivit statisticilor oficiale.

Joseph Eisenberg, profesor de epidemiologie la Universitatea Michigan, spune că e prea devreme pentru a putea afirma că epidemia și-a atins apogeul și începe să se restrângă: ”Chiar dacă numărul de cazuri raportate pare să nu mai crească, nu știm ce se întâmplă cu cele neraportate. Asta este o problemă mai ales în unele dintre zonele rurale”.

Virusul s-a extins în 27 de țări și regiuni din afara Chinei continentale, infectând peste 330 de oameni, fiind raportate două decese, în Hong Kong și Filipine, în ambele fiind vorba de cetățeni chinezi.

 
Update 17:  Pe zi ce trece, numărul oamenilor care mor în China din cauza noului coronavirus crește tot mai mult. Vineri, într-o singură zi, au murit 86 de pacienți în Wuhan, au anunțat sâmbătă autoritățile medicale chineze. Cu o zi înainte, fuseseră 69 de morți în 24 de ore.

Numărul total al oamenilor care au murit în China se ridică acum la 722. Acestui bilanț i se mai adaugă cele două decese înregistrate în afara Chinei, unul în Filipine și unul în Hong Kong, astfel că numărul total al morților este acum de 724.

La sfârșitul zilei de vineri, în China fuseseră confirmate 34.546 de cazuri de îmbolnăvire, adică cu 3.399 mai multe decât joi. Din cele peste 34.000 de cazuri confirmate, 6.101 persoane sunt în stare critică, iar 2.050 au fost externate după ce s-au însănătoșit, relatează CNN.

În orice caz, numărul deceselor cauzate de noul virus 2019-nCoV  l-a depășit acum pe cel al persoanelor care au murit de SARS în partea continentală a teritoriului chinez şi la Hong Kong, în 2002-2003, care s-a ridicat la aproximativ 650. Pe de altă parte, la epidemia de SARS s-au infectat mult mai puține persoane decât acum (în jur de 7.000 în China și Hong Kong).

Update 16:  Numărul total al deceselor provocate de coronavirus a ajuns vineri la 636, cu 73 mai multe decât la raportarea de joi, iar numărul cazurilor din China a urcat cu 3.143, până la 31.161, transmite Reuters.

Doctorul chinez care a transmis, încă din decembrie, un avertisment privind epidemia ce urmează să apară, a murit vineri din cauza virusului, declanșând un val de mâhnire în rândul chinezilor și de critici la adresa guvernului, lucru ce se întâmplă extrem de rar în China. Spitalul din Wuhan a confirmat, în cursul nopţii, decesul medicului Li Wenliang. Acest avertizase în decembrie 2019 că există riscuri privind izbucnirea unei epidemii similare cu cea generată SARS.

Doctorul a fost interogat de autoritatea locală pentru Sănătate şi de poliție, fiind suspectat de „răspândirea de zvonuri în mediul online” şi de „perturbarea ordinii sociale”. Știrea despre moartea lui Li a devenit cel mai citit material de pe site-ul Weibo, având 1,5 miliarde de vizualizări, și este extrem de mult discutată pe grupurile de mesagerie WeChat, unde oamenii își extrimă mânia și tristețea.

Unele publicații chineze îl descriu drept ”un erou care a vrut să spună adevărul”, iar cei care comentează articolele au postate peme, fotografii și desene prin care îl onorează.

Aproape 320 de cazuri au fost raportate în 27 de alte țări și regiuni din afara Chinei continentale, fiind consemnate și două decese, în Hong Kong și Filipine. În Hong Kong, 3.600 de pasageri și membri ai echipajului sunt ținuți pe o navă pentru a treia zi după ce trei persoane de la bord au fost infectate cu coronavirus.

Alte 41 de persoane aflate pe un vas de croazieră aflat în carantină în Japonia au fost testate pozitiv cu coronavirus, vineri, crescând numărul total de cazuri confirmate la 61, iar mii de pasageri sunt izolați la cabine în timp ce testele continuă. Pe această navă sunt și 17 români, doi turiști și 15 membri ai echipajului.

Update 15: Bilanțul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 567 în China, iar experții în domeniul sănătății se pregătesc de o reuniune care va avea loc la Geneva, săptămâna viitoare, în încercarea de a dezvolta un vaccin care să combată infecția, scrie Guardian.
 
Autoritățile din China au anunțat joi că numărul morților a ajuns la 567, în creștere cu 77 de noi cazuri de deces în doar 24 de ore. Dintre acestea 70 de victime au fost raportate în provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Spitalele din Wuhan au transmis că nu mai fac față și nu mai au paturi suficiente pentru numărul mare ale pacienților.
 
Comisia națională de sănătate a precizat că, la miezul nopții, erau înregistrate 28.018 cazuri confirmate în întreaga țară, o creștere de 3.694 de cazuri, cea mai mare de până acum pentru intervalul de 24 de ore, iar alte 24.702 de cazuri suspecte au fost raportate. În afara Chinei, au fost confirmate cel puțin 230 de cazuri, însă numărul deceselor la nivel internațional rămâne același: doi oameni și-au pierdut viața în Filipine și Hong Kong. Au fost confirmate alte 10 cazuri printre pasageri navei de croazieră japoneză aflată în carantină. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că 17 cetățeni români se află la bordul navei de croazieră aflate în carantină în Japonia, după ce un pasager al vasului a fost depistat cu coronavirus. Dintre aceștia, doi sunt turiști, iar ceilalți 15 sunt membri ai echipajului navei, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.
 
De asemenea, potrivit MAE, Consulatul General al României la Hong Kong a solicitat în regim de urgență autorităților locale informații cu privire la prezența unor cetățeni români la bordul navei andocate la Hong Kong.
 
Update 14: Numărul de decese confirmate cauzate de noul coronavirus în China a ajuns la cel puţin 490, după ce autorităţile din provincia Hubei au anunţat miercuri 65 de noi cazuri de deces, relatează AFP.

În actualizarea sa zilnică, comisia de sănătate din provincia Hubei (centru), epicentrul noii epidemii, a raportat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de persoane infectate, cu 3.156 de noi cazuri confirmate.

Numărul purtătorilor de noul coronavirus depăşeşte de acum 23.500 în China continentală în ansamblu, având în vedere elemente comunicate anterior de guvernul central, potrivit Agerpres.

Hong Kong a raportat marți primul deces din cauza noului coronavirus, aceasta fiind a doua persoană din afara Chinei continentale ucisă de epidemia care a provocat până acum aproape 490 de victime, răspândindu-se tot mai mult prin lume și provocând temeri în privința economiei globale, transmite Reuters.

În ultimele 24 de ore au fost evacuați și mai mulți cetățeni străini din orașul Wuhan, iar mii de persoane sunt blocate pe o navă de croazieră japoneză după ce un pasager a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Japonia: Zece persoane aflate pe nava de croazieră japoneză sunt infectate cu coronavirus

Pe nava Diamond Princes, care este în apropierea portului Yokohama, 10 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu noul tip de coronavirus, informează Ministerul japonez al Sănătății. Pasagerii și membrii echipajului se află în continuare la bordul navei.

Oficialii niponi au început marți să testeze peste 3.700 de persoane, care se aflau la bordul unei nave de croazieră în carantină în apropierea portului Yokohama, după ce un pasager al vasului a fost depistat cu coronavirus, potrivit Mediafax.

Președintele chinez Xi Jinping ”strălucește prin absență” în această perioadă în care guvernul se luptă cu epidemia. Cea mai recentă apariție publică a avut loc pe 28 ianuarie, când s-a întâlnit cu directorul OMS în Beijing și a spus că el ”comandă personal” eforturile contra coronavirusului.

Totuși, Xi pare că se ferește să fie asociat cu lupta guvernului împotriva epidemiei. NU a fost văzut vizitând spitale, doctori sau pacienți, în condițiile în care premierul Li Keqiang a vizitat Wuhan, epicentrul epidemiei.

Update 13: Hong Kong a raportat marți primul deces din cauza noului coronavirus, aceasta fiind a doua persoană din afara Chinei continentale ucisă de epidemia care a provocat până acum aproape 420 de victime, răspândindu-se tot mai mult prin lume și provocând temeri în privința economiei globale, transmite Reuters. În ultimele 24 de ore au fost evacuați și mai mulți cetățeni străini din orașul Wuhan, iar mii de persoane sunt blocate pe o navă de croazieră japoneză după ce un pasager a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.
 
Decesul din Hong Kong a ridicat bilanțul morților la 427, aici fiind inclus acum și un bărbat care a murit săptămâna trecută în Filipine după ce vizitase Wuhan. Autoritățile de la Beijing au spus că bilanțul din China a crescut cu numărul record de 64 de morți, ajungând la 425, cei mai mulți în provincia Hubei.

În Statele Unite au fost raportate noi cazuri, printre care și un pacient din California care s-a infectat acasă, de la un apropiat care luase virusul din China. Aceasta a fost a doua infecție de la o persoană la alta de pe teritoriul SUA, primul caz fiind consemnat săptămâna trecută în Illinois. ”Ne așteptăm să vedem mai multe cazuri de răspândire de la o persoană la alta”, a spus Dr. Nancy Messonnier, șefa Centrului Național pentru Imunizare și Boli respiratorii.

Numărul total de cazuri din China a crescut cu 3.235, până la 20.438, cel puțin alte 151 de cazuri fiind consemnate în alte țări sau regiuni. Temerile la nivel internațional sunt alimentate de răspândirea rapidă a coronavirusului și de faptul că experții tot nu știu exact cât de contagios este. În doar câteva săptămâni a infectat mai mulți oameni decât SARS în mai multe luni. De asemenea, MERS, apărut în 2012 în Arabia Saudită, a avut nevoie de opt ani pentru a infecta 2.500 de oameni.

Belgia a raportat primul caz de coronavirus la o persoană repatriată din Wuhan în weekend. Persoana este în stare bună de sănătate și nu prezintă niciun simptom al bolii.

Banca pentru Dezvoltare a Chinei va emite obligațiuni speciale pe un an în valoare de 2 mld. dolari, banii urmând să fie folosiți pentru combaterea epidemiei. Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc, a cerut cazinourilor să oprească activitatea pentru două săptămâni. Cei 950 de vietnamezi care se întorc acasă din China vor fi plasați în carantină în baze militare din apropierea capitalei Hanoi. Testele făcute pe cei 239 de australieni evacuați din Wuhan au arătat că nu sunt infectați, dar ei tot vor rămâne 14 zile în carantină pe Insula Crăciunului. 

Update 12:  China are nevoie urgent de măști medicale și alte echipamente de protecție, în contextul în care numărul persoanelor infectate cu coronavirus a depășit 17.000, iar 362 de oameni au murit, a declarat luni o reprezentantă a Ministerului de Externe de la Beijing, potrivit Guardian, preluat de Mediafax.
 
“China are în prezent nevoie de urgență de măști medicale, costume și ochelari de protecție”, a declarat purtătoarea de cuvânt al MAE chinez, Hua Chunying. Țara produce aproximativ 20 de milioane de măști medicale pe zi, potrivit Ministerului Industriei, însă panica provocată de răspândirea rapidă a noului coronavirus a determinat populația Chinei să-și facă stocuri de măști chirurgicale, astfel că cererea de echipamente de protecție este foarte ridicată.
 
Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că Japonia, Coreea de Sud, Ungaria și Kazakhstan au donat echipamente și produse medicale. De asemenea, Tian Yulong, un reprezentant al Ministerului industriei, a anunțat luni că au fost luate măsuri pentru a importa măști din Europa, Japonia și Statele Unite.
 
Pe lângă provincia Hubei, epicentrul epidemiei, unde locuiesc peste 50 de milioane de oameni, în alte câteva regiuni și orașe din China este obligatorie purtarea de măști medicale în spațiile publice în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.
 
Printre regiunile vizate de această măsură se numără Guangdong – cea mai populată provincie din China, Sichuan, Jiangxi, Liaoning și orașul Nanjing, cu o populație totală de peste 300 de milioane de persoane.
 
Update 11: Economia Chinei a început luni, după vacanța de anul nou, să arate cât de lovită este de epidemia de care a provocat până acum 362 de decese, 57 doar duminică. 56 dintre noile decese au fost consemnate în provincia Hubei, iar unul în municipalitatea Chongqing, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, citată de Reuters. Numărul infecțiilor confirmate din China a crescut ieri cu 2.829, totalul de până acum ajungând la 17.205.

Companiile care fac parte din cel mai important indice bursier chinez au pierdut 420 de miliarde de dolari din valoare. Peste 2.500 de acțiuni au căzut până la limita zilnică de 10%. În plus investitorii au fugit de pe yuan și de pe piețele de materii prime, arătând în această primă zi de tranzacționare de după vacanța de anul nou cât de mare este impactul economic al coronavirusului.

Noul coronavirus a făcut mai multe victime decât epidemia de SARS care a ucis 349 de persoane în 2002-2003. SUA au creat și răspândit panică în privința coronavirusului, în loc să ofere vreun ajutor semnificativ, a susținut luni ministerul chinez de externe. Statele Unite au fost prima țară care a sugerat retragerea personalului diplomatic și prima care a impus o interdicție de călătorie chinezilor, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Aproximativ 2.400 de cadre medicale din Hong Kong au intrat luni în grevă cerând închiderea graniței cu China continentală. În Hong Kong au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus. Construit în doar opt zile, spitalul chinez dedicat celor infectați cu coronavirus în Wuhab, va începe luni să primească pacienți. Spitalul Huoshenshan (muntele zeului focului) are 1.000 de paturi.

Update 10: Filipine a anunțat că un bărbat infectat cu coronavirus a murit, acesta fiind primul caz de deces înregistrat în afara Chinei, unde numărul total al victimelor a ajuns la 305, potrivit Reuters. Pacientul era un bărbat din China, în vârstă de 44 de ani, și provenea chiar din Wuhan, epicentrul epidemiei coronavirus. Potrivit informațiilor Organizației Mondiale a Sănătății, bărbatul fusese infectat înainte de a ajunge în Filipine.

Indonezia a decis suspendarea zborurilor din și spre China, potrivit Reuters. Armata chineză va trimite 1.400 de cadre medicale ale forţelor armate pentru a trata pacienţii la noul spital construit în oraşul Wuhan, focarul epidemiei de coronavirus, a informat duminică agenţia de presă chineză Xinhua.

Ministerul Sănătăţii din India a confirmat un al doilea caz de coronavirus în ţară, în statul Kerala, la o tânără care s-a întors din China în 24 ianuarie. Până în prezent, India a evacuat 640 de cetăţeni indieni şi şapte persoane din Maldive aflate în provincia Hubei, focarul epidemiei de coronavirus din China.

Coreea de Sud va opri intrarea în țară a străinilor care au vizitat provincia Hubei, epicentrul epidemiei din China, a anunțat premierul. Interdicția va intra în vigoare marți. Trei noi cazuri de coronavirus au fost raportate duminică în această țară, numărul total fiind de 15.

Japonia a confirmat încă trei cazuri de coronavirus printre cei evacuați din orașul Wuhan. Printre acestea se află și o persoană care inițial a fost testată negativ, a anunțat duminică ministrul sănătății. Astfel, numărul total al cazurilor din Japonia urcă la 20 de persoane infectate, potrivit Reuters.

Noua Zeelandă a anunţat duminică faptul că interzice intrarea în ţară a tuturor cetăţenilor străini care vin din China, din cauza ameninţării în creştere reprezentată de epidemia de coronavirus, relatează Reuters. Până acum, în China, au murit 304 oameni, duminică fiind anunțate alte 45 de decese, majoritatea în provincia Hubei. În același timp, peste 14.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost raportate de autorități. SUA, Australia și un număr tot mai mare de țări au blocat accesul străinilor care vin din China.

Update 9: Numărul deceselor provocate de noul tip de coronavirus a ajuns vineri seara la 259 în China, unde au fost confirmate 11.791 de cazuri de contaminarea, a informat sâmbătă Comisia Națională de Sănătate. Statele Unite au declarat urgență de sănătate și au interzis intrarea în țară a cetățenilor străini care au vizitat recent China, potrivit Reuters. Provincia Hubei, centrul epidemiei, rămâne sub carantină, cu drumurile și transportul public închise, dar un număr mic de călători reușesc să încalce această izolare. Premierul Chinei cere UE să înlesnească țării procurarea rapidă a proviziilor medicale din țările membre, arată un comunicat al guvernului chinez.

Apple va închide magazinele sale din China până pe 9 februarie.

Australia va refuza intrarea în țară a non-rezidenților care ajung din China (premier), în timp ce Marea Britanie își retrage o parte a personalului din ambasada din China, a anunțat Guvernul britanic, care a subliniat că o anumită parte a angajaților trebuie să rămână pentru a continua ”munca critică”.

10 cazuri au fost confirmate în regiunea autonomă Hong Kong. Mai multe dintre aceste persoane au stat în Wuhan.

Șapte cazuri au fost raportate în Macao.

Un caz a fost semnalat în Tibet.

În restul lumii au fost raportate cazuri în felul următor (AFP):

Australia – 9

Cambodgia – 1, o femeie de 60 de ani din Wuhan. Starea femeii este stabilă acum.

Coreea de Sud – 11 cazuri.

India – 1 caz – în Kerala.

Japonia – 14 cazuri

Malaezia – 8 cazuri

Nepal – Un caz, un bărbat de 32 de ani care a venit din Wuhan și care a părăsit spitalul vindecat

Filipine – 1 caz

Singapore – 16 cazuri

Sri Lanka – 1 caz – turistă chineză de 43 de ani din Hubei

Taiwan – 8 cazuri

Thailanda – 14 cazuri

Vietnam – 5 cazuri

Canada – 4 cazuri

Statele Unite – 7 cazuri

Marea Britanie – 2 cazuri

Germania – 7 cazuri, toți angajații unui furnizor de componente auto. Cel puțin șase din cei șapte pacienți sunt stabili, potrivit Ministerului Săntății

Spania -1 caz, un turist german

Finlanda – 1 caz

Franța – 6 cazuri

Italia – 2 cazuri

Rusia – 2 cazuri (cetățeni chinezi)

Suedia – 1 caz

Emiratele Arabe Unite – 4 cazuri – toți membri ai unei familii din Wuhan.

 
Update 8: Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat vineri că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri, informează Mediafax citând CNN.

Aceasta reprezintă o creștere cu 1.982 de cazuri față de datele de miercuri, iar numărul total al îmbolnăvirilor îl depășește pe cel din timpul epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003. Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.

Un avion având la bord 83 de cetățeni britanici și 27 de persoane de alte naționalități a părăsit vineri orașul Wuhan, scrie Reuters. Aeronava urmează să ajungă vineri la ora 13:00 în Marea Britanie, după care își va continua călătoria în Spania, unde țările de origine ale celorlalți cetățenilor care provin din Uniunea Europeană își vor asuma responsabilitatea pentru pasagerii rămași.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi seara că epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China constituie acum o urgență de sănătate publică la nivel internațional, în condițiile în care maladia s-a extins în cel puțin 18 țări, informează AFP și Reuters.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunțat această decizie după o reuniune a Comitetului de Urgență din cadrul OMS, un panel de experţi independenţi, în contextul dovezilor în creștere privind răspândirea maladiei în cel puțin 18 țări. „Cea mai mare preocupare a noastră o reprezintă posibilitatea ca virusul să se propage în țări în care sistemele de sănătate sunt mai șubrede (…) Asta nu înseamnă că e vorba despre un vot de neîncredere în privința Chinei”, a asigurat el.
 
Deși cea mai mare parte a cazurilor de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în China continentală, alte 18 țări au fost atinse, cu peste 80 de cazuri confirmate în total, potrivit OMS.
 
Premierul Giuseppe Conte a anunţat joi seară primele două cazuri de coronavirus în Italia şi suspendarea tuturor zborurilor ”dinspre şi către” China, dând asigurări că Italia este prima ţară europeană care a luat o astfel de decizie ”ca măsură de precauţie”, relatează AFP.
 
Update 7: Bilanțul epidemiei de pneumonie virală s-a agravat joi la 171 de morți în China, după un avans fără precedent al numărului zilnic de decese, scrie AFP. Organizația Mondială a Sănătății, care a cerut “lumii întregi să acționeze” în fața noului coronavirus, organizează azi o reuniune pentru a determina dacă epidemia “constituie o urgență de sănătate publică de anvergură internațională”.

Autoritățile chineze au anunțat joi dimineața 38 de decese în precedentele 24 de ore, cea mai gravă progresie de la începutul epidemiei, în decembrie. Bilanțul total urcă astfel la 170 de morți. Mai multe țări au început să izoleze sute dintre cetățenii lor evacuați din orașul Wuhan într-un efort de stopare a răspândirii la nivel global a epidemiei care a ucis deja 171 de oameni, transmite Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că al său Comitet de Urgență se va întruni, joi, în spatele ușilor închise, pentru a decide dacă noul virus din China constituie o urgență la nivel global. ”Progresul înregistrat de virus în ultimele zile, mai ales în unele țări, mai ales în privința transmiterii de la om la om, ne îngrijorează”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, făcând referire la Germania, Vietnam și Japonia. ”Deși cifrele raportate în afara Chinei sunt încă relativ mici, există posibilitatea unei epidemii mult mai mari”, a adăugat liderul OMS.

India a raportat joi primul caz de coronavirus, acesta fiind consemnat în statul sudic Kerala. Pacientul testat pozitiv este în stare stabilă, izolat într-un spital. Rusia va închide granițele cu China. Filipine a consemnat primul caz confirmat de coronavirus, potrivit ministerului sănătății din această țară.

Bursele și monedele asiatice își continuă și joi corecțiile, investitorii preferând active de refugiu precum aurul sau obligațiunile americane. Prețul petrolului, un barometru al impactului viitor al virusului asupra economiei mondiale, a pierdut încă un procent, scăzând cu 10% din 20 ianuarie și până acum.

Departamentul chinez anticorupție a anunțat că pe funcționarii care nu lucrează cum trebuie la combaterea virusului îi așteaptă pedepse grele. Noua Zeelandă a anunţat că va închiria un avion cu 300 de locuri pentru a-şi evacua cetăţenii din Wuhan.

Update 7: Numărul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri și de Statele Unite. Alte țări încearcă și ele să-și evacueze cetățenii din Wuhan.

Cazurile de coronavirus din Beijing sunt în creștere, iar riscul de infecție este tot mai mare – oficial din sectorul sănătății. O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat miercuri dezvoltarea cu succes a unei versiuni de laborator a noului tip de coronavirus, prima creată în afara teritoriului Chinei, o realizare care ar putea contribui la combaterea răspândirii globale a bolii, potrivit Reuters.

British Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, și-a suspendat toate zborurile către și dinspre China. Pe site-ul companiei, ba.com, nu apare niciun zbor direct spre China în lunile ianuarie și februarie. 

Update 6: Bilanțul morților a ajuns la 106 în China, în timp ce numărul cazurilor de infecție cu coronavirus s-a dublat în doar 24 de ore, potrivit autorităților din China, transmite BBC News.

Numărul total de cazuri confirmate de autorități a ajuns la 4.515 luni, față de 2.835 câte erau cu o zi înainte. Restricțiile de trafic au fost extinse, iar purtarea măștilor sanitare a devenit obligatorie în mai multe orașe.

Luni, autoritățile de la Beijing au confirmat că un bărbat de 50 de ani a murit, acesta fiind primul caz de deces în capitala Chinei, în timp ce Wuhan, focarul infecției și întreaga provincie Hubei, sunt în continuare în carantină.

De altfel, majoritatea deceselor au fost înregistrare în provincia Hubei, victimele fiind în mare parte oameni în vârstă și persoane care aveau deja un istoric cu probleme de respirație. În același timp, în total 60 de persoane au fost externate, fiind vindecate, potrivit presei locale.

Update 5: Misteriosul coronavirus care a apărut în China și care până luni dimineață a ucis 81 de oameni a alarmat o întreagă lume din cauză că deocamdată se știu foarte puține lucruri certe despre el. Este încă prea devreme pentru a ști cât de periculos este și cât de ușor se răspândește. Iată ce știm până acum, potrivit unei sinteze făcute de Reuters.

Bilanţul epidemiei coronavirus, un virus din familia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a ajuns la 2.744 de cazuri confirmate în China, unde s-au înregistrat 81 de decese de la începutul răspândirii sale, în decembrie, pornind din oraşul chinez Wuhan. Lista ţărilor şi teritoriilor care au anunţat cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus poate fi consultată aici

Japonia intenţionează să şi repatrieze sute de cetăţeni din oraşul Wuhan, unde a izbucnit noua epidemie de coronavirus, a anunţat luni un parlamentar al partidului de guvernământ, scrie Agerpres, citând DPA. Tokyo intenţionează să trimită un avion în capitala provinciei Hubei chiar de marţi pentru evacuarea cetăţenilor japonezi care doresc să se întoarcă acasă, a declarat secretarul general al Partidului Liberal Democrat Toshihiro Nikai. Guvernul nipon a confirmat că aproximativ 560 de cetăţeni japonezi trăiesc în provincia chineză, potrivit ministrului de externe Toshimitsu Motegi. Al patrulea caz de infectare cu virusul ucigaş din China a fost detectat în centrul Japoniei duminică.

Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să îşi închidă punctele rutiere de trecere cu ţara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus, scrie Agerpres, citând AFP. Este prima ţara care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise.

Australia a confirmat luni al cincilea caz de îmbolnăvire cu coronavirus, oficialii din domeniul sănătății anunțând că este vorba despre o femeie de 21 de ani care a călătorit de la Wuhan la Sidney înaintea interdicțiilor de călătorie impuse de China, potrivit Reuters. Femeia a călătorit cu un zbor direct și a dezvoltat simptomele în termen de 24 de ore, prezentându-se la o unitate de urgență, a declarat șeful direcției de sănătate din New South Wales, Kerry Chant.

Thailanda și Hong Kong au raportat fiecare opt cazuri de infecție; Statele Unite și Macau au câte cinci; Taiwan, Australia, Singapore și Malaezia au raportat fiecare patru; Franța și Japonia câte trei; Vietnam și Coreea de Sud câte doi pacienți iar Canada și Nepal câte unul. Nu au fost raportate decese în afara Chinei.

Se crede că tulpina noului coronavirus ar fi apărut la sfârșitul anului trecut, originea ei fiind la animalele sălbatice comercializate ilegal la piața de animale din Wuhan, un oraș de 11 milioane de oameni.

Simptomele includ febră, tuse și dificultăți de respirație. Majoritatea persoanelor afectate sunt persoane în vârstă și cele cu sănătate precară.

Două analize științifice ale epidemiei spun că fiecare persoană infectată transmite boala între două și alte trei persoane.

Update 4: Peste 2.000 de persoane sunt infectate acum la nivel global cu noul coronavirus, cea mai mare parte în China, unde cel puțin 56 de oameni au murit din cauza bolii, potrivit cifrelor publicate duminică, transmite Reuters. Președintele a spus, în timpul unei întâlniri a biroului politic că țara se confruntă cu o ”situație gravă”, iar națiunile lumii iau tot felul de măsuri pentru a preveni o pandemie. 

În SUA a fost înregistrat al treilea caz de coronavirus. Pacientul ce a venit din Wuhan în Orange County (California) este izolat în spital și este în stare bună. China a reușit să izoleze o tulpină a noului coronavirus și a început să dezvolte un vaccin, a declarat Xu Wenbo de la Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor de la Beijing, relatează publicația People’s Daily.

Beijingul va amâna redeschiderea grădinițelor, școlilor și universităților după vacanța de anul nou. Orașul Xian (capitala Shaanxi) va suspenda toate cursele de autobuz și taxi între orașe și către alte provincii. De asemenea, provincia Shadong a anunțat că oprește toate autobuzele interorășenești și către alte provincii.

China a interzis comerțul cu animale sălbatice și cu produse alimentare realizate din acestea în piețe, supermarketuri, restaurante și pe internet. Toate locurile unde sunt crescute astfel de animale vor fi izolate, iar transportul de animale sălbatice va fi interzis. Măsura intră în vigoare de duminică.

Update 3: Orașul Wuhan va construi un al doilea spital dedicat tratării pacienților cu coronavirus. În orașul aflat în centrul epidemiei a început deja ridicarea unui spital cu 1.000 de paturi ce trebuie finalizat în doar câteva zile.

Australia a anunțat confirmarea celui de-al patrulea caz din țară și se așteaptă la creșterea acestui număr pentru că este o destinație populară pentru turiștii chinezi. Stocul de produse medicale din Wuhan este foarte limitat, a declarat un oficial al provinciei Hubei, acesta făcând apel la producătorii interni și internaționali pentru furnizarea de provizii, în special măști și costume de protecție.

Update 2: Numărul deceselor provocate de coronavirusul chinez a sărit sâmbătă de la 26 la 41, autoritățile de la Beijing luând măsuri de limitare a călătoriilor populației și anulând multe adunări publice, transmite Reuters. Două cazuri de infectare cu noul coronavirus chinez au fost confirmate în Franța, fiind primele de acest tip din Europa. Peste 1.300 de oameni sunt infectați la nivel global, iar autoritățile sanitare din toată lumea încearcă să prevină o pandemie.

Update: China a ridicat la un nivel superior măsurile pentru ținerea sub control a virusului care a ucis 25 de oameni și a infectat peste 800 de persoane. Astfel, Beijingul a suspendat transportul public în 10 orașe, a închis multe temple și a anunțat că în acest weekend va construi un spital cu 1.000 de paturi în Wuhan, transmite Reuters.
 
Administrația locală din Beijing le-a cerut rezidenților care se întorc din zonele cu epidemie să stea acasă timp de 14 zile pentru a preveni răspândirea virusului. De asemenea, autoritățile din Shanghai au făcut apel la cei care vin în oraș din ”zone cheie” să stea acasă sau într-o zonă de carantină centralizată timp de 14 zile. Potrivit autorităților chineze, virusul suferă mutații și continuă să se transmită de la om la om.
 
Știre inițială
 
Autoritățile din Huanggang au dispus, de asemenea, închiderea cinematografelor, a teatrelor și cafenelelor și le-au cerut cetățenilor să nu părăsească localitatea, cu excepția unor cazuri extraordinare. Huanggang are 7,5 milioane de locuitori și se află la 70 de km est de Wuhan.
 
Până acum, 17 persoane au murit ca urmare a infectării cu coronavirus, majoritatea în orașul Wuhan și în împrejurimi, deși în cursul zilei de joi The Telegraph relata că s-a ajuns la 25 de decese. Printre victime se numără persoane în vârstă de 73 și 89 de ani, cea mai tânără victimă având 48 de ani.
 
Autoritățile au oprit transportul public în încercarea de a controla răspândirea virusului, mai multe persoane care aveau bilete de tren cumpărate din timp fiind nemulțumite pentru că nu au fost notificate și nu au unde să se ducă. ”Cei care nu respectă regulile vor fi pedepsiți potrivit legii”, scria într-un anunț public.

Citește și:  CHINA. BILANȚUL NOULUI VIRUS A AJUNS LA 17 MORȚI. SUSPICIUNI DE ÎMBOLNĂVIRE ÎN AUSTRALIA, MACAO ȘI FILIPINE

Forțele de ordine păzesc intrările din gara orașului, iar mașinile așteptau să poată pleca din oraș, înainte de intrarea în vigoare a stării de carantină care ține blocați 11 milioane de locuitori din Wuhan. În jur de 570 de noi cazuri de îmbolnăviri au fost raportate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va relua astăzi dezbaterile privind emiterea unei eventuale alerte internaționale, după ce miercuri nu a reuşit să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională. Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).
 
Până joi dimineața numărul morților era de 17, iar cazurile de infectare raportate erau 440. Virusul este deja prezent în cel puţin 13 provincii chineze, pe lângă regiunile administrative speciale Hong Kong şi Macao, care au confirmat primele cazuri miercuri, şi au fost depistate cel puţin 4 persoane afectate în Thailanda şi câte una în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Statele Unite.

Sursa video: youtube