China. Bilanțul noului virus a ajuns la 17 morți. Suspiciuni de îmbolnăvire în Australia, Macao și Filipine

Crește numărul victimelor noului coronavirus din China. Autoritățile locale au anunțat două noi decese și 77 de noi îmbolnăviri. Numărul morților a ajuns astfel la 6, iar al îmbolnăvirilor se apropie de 300, scrie BBC.

Update 2: Bilanțul victimelor coronavirusului a ajuns la 17 morți în China, alimentând astfel temerile la nivel global legate de răspândirea bolii despre care se presupune că a fost transmisă de la animale la om, scrie Reuters.
Epidemia a izbucnit în orașul Wuhan, din centrul Chinei, însă virusul s-a răspândit, fiind depistate cazuri și în SUA, Thailanda și Japonia. China a confirmat, miercuri, 473 de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

Update: Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenției de presă Reuters, citat de Mediafax.

Alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate.

Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. Anterior, autoritățile chineze din domeniul medical anunțaseră că virusul se transmite de la om la om. Beijingul a anunțat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizația Mondială a Sănătății organizează miercuri o ședință de urgență pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgență medicală mondială.

La rândul lor, autoritățile regiunii chineze semiautonome Macao au anunțat miercuri primul caz descoperit de infectare și a dispus ca toți angajații cazinourilor să poarte măști, pentru a preveni răsândirea epidemiei, potrivit AFP.

Fosta colonie portugheză, singura parte a Republicii Populare în care jocurile de noroc sunt legale, atrage anual milioane de turiști din China continentală. Cum vacanța de Anul Nou chinezesc, sărbătorit pe 25 ianuarie, e doar la câteva zile distanță, e așteptat un număr aflux de vizitatori.

Oficialii din Macao au raportat primul caz confirmat, depistat la o femeie de afaceri de 52 de ani care a sosit sâmbătă în oraș, călătorind cu trenul din orașul învecinat Wuhan.

„O serie de teste au ieșit pozitive, arătând că aceasta este infectată cu coronavirusul, afișând simptome de pneumonie”, a afirmat Lei Chin-Ion, șeful departamentului responsabil de sănătatea publică în Macao.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va crește pe măsură ce autoritățile chineze vor continua testarea cetățenilor.

„Dacă monitorizarea și testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obținem alte cifre”, a spus acesta. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS. Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.
Știre inițială

Mai grav e că virusul a depășit granițele Chinei și a ajuns în alte trei țări din Asia: Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. Sub monitorizare se află și un bărbat din Australia și altul din Filipine.

Medicii chinezi spun că au alte aproape 1.000 de oameni sub observație. Bilanțul victimelor ar putea fi chiar mai mare. Specialiștii din Hong Kong acuză autoritățile chineze că ascund adevărul și numărul celor infectați ar depăși 1.300.

Experții chinezi au confirmat luni că maladia se transmite de la om la om și deja boala s-a extins în metropolele celei mai populate țări din lume: Beijing, Shanghai și Shenzhen.  „Putem confirma faptul că virusul se transmite de la om la om”, a anunțat luni Zhong Nanshan, academician chinez.

Aglomerația tradițională de Anul Nou chinezesc riscă să producă o contaminare accelerată

Este anunțul care seamănă teamă la nivel mondial, în condițiile în care chinezii celebrează Anul Nou tradițional la sfârșitul săptămânii și sute de mii de chinezi, din toată lumea se întorc acasă de sărbători, iar riscul de contaminare crește exponențial. Virusul se răspândește rapid în locuri aglomerate.

Ca măsură de precauție, medici îmbrăcați în costume de protecție împotriva contaminării biologice, îi examinează pe călători încă din avion. Este verificată temperatura corpului și cine prezintă și cel mai mic simptom este dat jos din avion și transportat la spital.

Focarul virusului a fost localizat într-un oraș din centrul Chinei, spre spaima localnicilor. „Mi-e frică, pentru că nu există leac pentru virus. Dacă te îmbolnăvești, trebuie să te bazezi pe propria imunitate. Este înfricoșător”, a declarat un localnic.

Alte trei state din Asia, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud au raportat prezența unor bolnavi infectați cu virusul necunoscut. Sub atentă monitorizare este ținut și un bărbat din Australia, care abia s-a întors dintr-o călătorie în China. El a fost plasat în carantină, la domiciliu.

„Oricine se întoarce din Wuhan și prezintă simptome respiratorii precum știți, tuse, febră, durere de gât, le cerem medicilor de familie și departamentelor de primiri urgențe să le recolteze anumite analize și să le trimită la Brisbane pentru a fi testate pentru noul virus” – a explicat un oficial.

Apariția misteriosului virus vine după ce un grup de cercetători din Statele Unite a avertizat că topirea ghețarilor de pe platoul tibetan riscă să elibereze microbi inactivi de 15 mii de ani, în fața cărora oamenii nu au nici imunitate, nici tratament.

Ce știm despre acest virus până în acest moment?

Cauza acestui val de îmbolnăviri e un nou tip de coronavirus, aceeași familie de virusuri din care face parte SARS, sindromul respirator sever acut, ce a provocat 774 de decese în timpul epidemiei din 2002-2003 și a afectat în special Asia.

Nu există un tratament specific pentru coronavirusuri, dar pot fi tratate simptomele. Prin urmare, ce știm despre acest virus până în acest moment? Face parte din familia Sindrom Acut Respirator Sever, se transmite de la om la om și nu există niciun leac pentru el.

Ce este un coronavirus și cum se transmite?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă afecțiuni ce pornesc de la banala răceală până la MERS, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, și SARS, sindromul respirator sever acut, a explicat Maria Van Kerkhove, expert OMS.

Coronavirusurile se transmit între animale și unele dintre aceste coronavirusuri au și capacitatea de transmitere de la animal la om. E ceea ce experții numesc „fenomen de revărsare”.

Cum ne putem proteja?

Coronavirusurile provoacă, de obicei, simptome la nivelul aparatului respirator. Așadar, se recomandă o igienă minimă precum spălatul mâinilor cu apă și săpun, iar când strănutați, să o faceți în cot.

În ceea ce privește modalitățile de protejare față de surse de origine animală, se recomandă evitarea contactului inutil cu animalele și spălarea temeinică a mâinilor după un contact cu un animal. Dacă mâncați carne, să vă asigurați că preparatul este gătit suficient înainte de a fi consumat.

Sursa foto: BBC