CHINA: BURSELE se PRABUSESC. Ce a dus la cel mai mare DECLIN din ultimii opt ani

BURSELE din CHINA au SCAZUT luni cu peste 8%. Este cel mai semnificativ DECLIN din ultimii opt ani, chiar daca Executivul chinez a anuntat recent masuri pentru a opri PRABUSIREA pietei bursiere chineze, transmite Reuters.

GUVERNUL de la Beijing le-a cerut companiilor de stat si directorilor sa achizitioneze actiuni, majorand nivelul titlurilor de valoare ce pot fi detinute de companiile de asigurari si promitand mai multe credite pentru finantarea tranzactiilor bursiere. Sute de companii au oprit tranzactionarea actiunilor lor dupa ce precedentele masuri nu au reusit sa opreasca turbulentele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index.

CITESTE SI: GRECIA e doar varful aisbergului, CRIZA din CHINA este adevarata PROBLEMA 

Luni, Bursa din Shanghai a incheiat sedinta in scadere cu 8,2%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 3.725,56 puncte, in timp ce indicele CSI300 al celor mai mari companii listate din Shanghai si Shenzhen a inregistrat un declin de 8,6%, la 3.818,73 puncte. Sunt cele mai mari scaderi din februarie 2007.

“Recenta redresare a fost solida, deci este nevoie de o corectie tehnica. Declinul a fost provocat de caderea burselor de pe Wall Street, pe fondul asteptarilor privind majorarea ratei dobanzii in SUA. De asemenea, majorarea pretului la carnea de porc in China a sporit temerile ca autoritatile nu vor mai relaxa politica monetara”, a apreciat analistul Yang Hai, de la Kaiiyuan Securities, trasnmite Agerpres.

Datele oficiale publicate luni arata ca profitul firmelor industriale din CHINA a scazut cu 0,3% in iunie, dupa un avans de 0,6% in mai.

ECONOMIA CHINEI a inregistrat o crestere anuala de 7% in trimestrul doi din 2015, usor peste estimarile analistilor si la acelasi nivel cu primele trei luni din acest an. De asemenea, creditarea bancara a urcat semnificativ in iunie, datorita sprijinului Bancii Centrale a Chinei (PBOC), dar nu exista date cu privire la cati bani au intrat in economia reala si cati au fost folositi la SPECULATII BURSIERE.

PRABUSIREA pietei bursiere ameninta sa alimenteze tensiunile politice din CHINA si planurile Guvernului de a utiliza pietele financiare pentru a face economia mai productiva. Autoritatile vor sa incurajeze detinerea de actiuni, dar micii investitori, afectati de recentul declin, nu par interesati sa cumpere noi titluri.

La inceputul lunii iunie, BURSA CHINEZA era cea mai performanta din lume. Boom-ul a inceput anul trecut, cand presa de stat a anuntat ca actiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut ca autoritatile vor adopta masuri pentru a preveni scaderea preturilor.  Banca Centrala a Chinei a dat asigurari ca va furniza in continuare “lichiditati masive pentru a sprijini stabilitatea pietei bursiere” prin companii de stat care imprumuta bani companiilor de brokeraj pentru a finanta achizitiile de actiuni.

Sursa foto: ziarul financiar