CHINA: In capitala BEIJING a fost INTERZIS FUMATUL in SPATIILE PUBLICE

FUMATUL in SPATIIILE PUBLICE a fost INTERZIS  in capitala Chinei, BEIJING, potrivit unei legi care a intrat in vigoare luni, dar a carei aplicare este incerta, avand in vedere precedentele tentative de acest gen, scrie AFP. Aceste locuri, precum magazinele sau restaurantele, care nu respecta interdictia risca o amenda de pana la 10.000 de yuani (1.500 euro), in timp ce fumatorii risca o amenda de 200 de yuani (30 euro).

FUMATUL este INTERZIS de asemenea in locuri precum scolile, incintele sportive sau spitalele. Publicitatea pentru tigari este interzisa in exterior. Intr-o tara in care se fumeaza in lift sau in taxiuri, capitala chineza pare sa arate o fermitate inedita, inspirandu-se din tarile dezvoltate.

CITESTE SI:  CHINA: Un PROFESOR care a VIOLAT 26 de MINORE a fost EXECUTAT 

CHINA este prima tara producatoare si consumatoare de tutun. Peste o treime dintre tigarile produse in lume sunt fumate in CHINA. Tara are 300 de milioane de fumatori si un barbat chinez din doi este dependent. Fumatul omoara o persoana la fiecare 30 de secunde.

Experienta BEIJINGULUI, metropola cu peste 20 de milioane de locuitori, se va dovedi crucial pentru o eventuala extindere a legii la nivel national. Dar multi sunt pesimisti. In 2011, la presiunea OMS, CHINA a adoptat o lege care INTERZICEA FUMATUL in SPATIILE PUBLICE. Dar legea a ramas in mare parte litera moarta.

CITESTE SI:  CUTREMUR NEPAL: NUMARUL MORTILOR a ajuns la 2.450. UE ofera trei milioane de euro sub forma de AJUTOARE DE URGENTA. UPDATE 

Potrivit specialistilor, monopolul de stat al industriei tutunului, care aduce aproximativ o zecime din veniturile nationale, se opune masurilor anti-fumat. Compania de stat China National Tobacco Corporation (CNTC) este de departe primul producator mondial, cu mult in fata principalului sau concurent, Philip Morris.

Sursa foto: adevarul.ro