China. Miliardarul care l-a criticat pe președintele Xi Jinping a primit o pedeapsă exemplară

Miliardarul Ren Zhiqiang a avut curajul de a-l critica pe președintele Xi Jinping și acum suportă consecințele. Afaceristul, un adevărat mogul în domeniul imobiliarelor, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție, anunță CNN.

Ren Zhiqiang a publicat, în luna martie, un eseu critic la adresa președintelui Chinei, la scurt timp el dispărând din viața publică. Zilele trecute, un tribunal din Beijing l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe miliardar pentru deturnare de fonduri (peste 16 milioane de dolari), luare de mită, abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 17 milioane de dolari la o companie de stat pe care a condus-o, mai scrie sursa citată.

Ren Zhiqiang a fost condamnat la 18 ani de închisoare și amendat cu 620.000 de dolari după ce „a recunoscut de bună voie acuzațiile” și a declarat că „acceptă verdictul curții după recuperarea integrală a prejudiciului creat”.

Acuzațiile de corupție sunt cele mai frecvent întâlnite în cazul foștilor apropiați ai regimului comunist, care cad în dizgrație.

Ren Zhiqiang, miliardarul de 69 de ani retras din afaceri, și-a căpătat porecla de „Tunul” pentru modul incisiv și critic în care se exprimă la adresa autorităților chineze. În martie, el a scris un eseu în care, fără să-l numeacă direct, l-a făcut clovn pe președintele Xi Jinping. „Nu am văzut un împărat arătându-și straiele cele noi, ci un clovn care s-a dezbrăcat de haine și a continuat să insiste că este împărat”, a scris Ren.

Sursa foto: CNN