Chinezii dau lovitura în România

Vicepremierul Paul Stănescu va conduce luni delegaţia guvernamentală care va reprezenta România la cel de-al 6-lea summit al şefilor de guvern din statele Europei Centale şi de Est şi Republica Populară Chineză, care se desfăşoară în Budapesta.

Dezbaterile au ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât şi pentru iniţiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” – promovată de China pentru dezvoltarea conectivităţii între Asia, Europa şi Africa. Summit-ul va fi precedat de un Forum economic, comercial şi financiar, la care vor participa şi reprezentanţi ai mediului de afaceri român.

România a găzduit, în 2013, o reuniune a şefilor de guvern 16+1. De asemenea, a lansat un nou mecanism de cooperare în domeniul energiei, Centrul de Dialog şi Cooperare în Domeniul Proiectelor Energetice. La 14 iulie 2017, România a găzduit Dialogul Partidelor Politice China-ţările Europei Centrale şi de Est.

Statele europene participante la formatul ’16+1′ sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.

Plasamente asiatice în România

Investitorii asiatici îşi îndreaptă plasamentele şi spre România, după ce anul acesta au cumpărat proprietăţi comerciale de 13,5 mld. euro în Europa, volum cu 57% peste activitatea din primele trei trimestre ale anului trecut, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Savills.

„Interesul investitorilor chinezi pentru piaţa din România este concentrat spre zona rezidenţială, manifestat mai ales prin achiziţia de terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip oraş-în-oraş. Cu cât proiectul este mai mare, cu atât interesul este mai ridicat. Nu am observat până în prezent vreun interes pentru achiziţiile de clădiri de birouri sau ale altor produse similare”, a declarat Codrin Matei, managing partner al Crosspoint Real Estate, companie membră a reţelei Savills.

Ministerul Economiei din România a anunţat în iunie 2016 că investorii din China au convenit să plaseze peste 118 milioane de euro în cinci noi proiecte în România, inclusiv o fabrică de componente auto în Braşov, un complex imobiliar în Bucureşti în valoare de 23 de milioane de euro şi o centrală solară. În prezent investitorii chinezi sunt deja implicaţi în proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavodă, precum şi un proiect imobiliar în Craiova.

Performanţa din acest an a capitalului asiatic, la nivel european, se datorează în principal vânzării de către Blackstone a portofoliului de spaţii logistice Logicor către fondul suveran China Investment Corporation (CIC) pentru suma de 12,12 miliarde de euro, care marchează cea mai mare tranzacţie de investiţii din istoria imobiliară europeană. Tranzacţia a avut ecou şi pe piaţa locală, unde Blackstone deţinea o serie de parcuri logistice în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara, care au fost preluate pentru circa 48 de milioane de euro.

Totuşi, Marea Britanie şi Germania absorb 65% din totalul investiţiilor asiatice care ajung în Europa. Brokerii Savills observă, însă, că ţinţa investitorilor asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est. Volumul este ridicat în special în Cehia, graţie celor două mari tranzacţii semnate la sfârşitul anului trecut: achiziţionarea de către fondul suveran de investiţii din Singapore GIC a portofoliului de spaţii logistice P3 pentru 375 milioane de euro (cu ecou şi pe piaţa românească) şi cumpărarea de către CEFC China Energy Co a clădirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro.

Sursa text: capital.ro