CHUCK HAGEL: ROMANIA este un partener de incredere al SUA. UPDATE

Secretarul american al Apararii: Exista riscul aparitiei unui clivaj nord-sud in cadrul NATO

UPDATE: 13.32: ” Romania a fost, este si va fi un partener de incredere al SUA. Romania continua sa acorde un spijin esential in vederea desfasurarii operatiunilor de securitate din zona. Totodata cooperarea dintre SUA si Romania este vitala in vederea retragerii trupelor americane din Afganistan. Vreau sa va reasigur ca presedintele Barack Obama apreciaza sprijinul Romaniei. SUA saluta decizia Guvernului de la Bucuresti referitoare la majorarea bugetului pentru Aparare in viitorul apropiat, o conditie esentiala cand vine vorba de o asigurare cat mai solida a securitatii din aceasta zona a Europei care se afla sub semnul crizei din Ucraina”, a declarat Chuck Hagel.

UPDATE: 13.30:  “Suntem multumiti ca sprijinul NATO si cel al SUA au fost prompte in contextul crizei din UCRAINA. Salutam prezenta navelor americane in Marea Neagra acolo unde se desfasoara exercitii militare commune cu marina din Romania. Am stabilit sa crestem bugetul pentru Aparare.

Am discutat cu domnul Hagel despre modificarea dramatic a securitatii din zona, am discutat despre stadiul lucrarilor de la baza militara de la Deveselu, dar si de central multimodal de la Kogalniceanu, care va ramane principalul punct de transit atunci cand vine vorba de retragerea soldatilor americani din Afganistan.

Am mai discutat cu Secretarul American al Apararii si despre colaborarea excelenta pe care au avut-o soldatii americani si romani in Afganistan.

Am mai discutat cu seful Pentagonului despre sustinerea Republicii Moldova in contextul aceleiasi crize din apropierea granitelor noastre. SUA vor avea in Romania un adevarat aliat pe care atat Statele Unite cat si NATO se pot baza in orice situatie”, a declarat Mircea Dusa.

UPDATE: 10.30: Directorul Pentagonului CHUCK HAGEL a sosit in urma cu cateva minute la portul din Constanta acolo unde a fost primit de ministrul Apararii, MIRCEA DUSA.

CHUCK HAGEL, secretarul Apararii din SUA, va efectua joi o vizita in Romania la invitatia omologului sau roman, MIRCEA DUSA, ocazie cu care se va intalni si cu premierul VICTOR PONTA, informeaza Agerpres. 

Intalnirile dintre MIRCEA DUSA si CHUCK HAGEL sunt programate joi, la Constanta, prilej cu care vor fi abordate teme precum dimensiunea militara a Parteneriatului Strategic intre cele doua state, cu accent asupra sprijinului SUA pentru Romania in actualul context din vecinatatea estica, importanta masurilor de reasigurare la nivel aliat, stadiul operationalizarii proiectelor SUA din Romania, ca si teme referitoare la agenda aliata in perspectiva Summit-ului NATO din Tara Galilor, arata un comunicat al MInisterului Apararii.

Citeste si: Seful Pentagonului, Chuck Hagel, vine in Romania

La finalul convorbirilor, ministrul DUSA si secretarul Apararii HAGELvor vizita nava USS Vella Gulf, ce va acosta in Portul Constanta. Cu acest prilej, cei doi oficiali vor face declaratii de presa comune. Tot joi, seful PENTAGONULUI se va intalni si cu premierul VICTOR PONTA. 

”Da, (ma voi intalni joi cu seful PENTAGONULUI n.r.) si mesajul e acelasi pe care l-am transmis si vicepresedintelui Biden:’Romania este un aliat extrem de serios si important pentru SUA, pentru comunitatea euroatlantica. Romania isi indeplineste toate indatoririle si este, repet, un factor de stabilitate aici, in regiune”, a declarat VICTOR PONTA, miercuri, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Purtatorul de cuvant al oficialului american, contraamiralul JOHN KIRBY, anunta in urma cu doua saptamani un TURNEU al lui CHUCK HAGEL care cuprindea si Romania, dar si participarea la reuniunea ministrilor Apararii din tarile NATO. 

Sursa foto: washington post