CIA: Israel a fabricat, in secret, arme chimice

Publicatia Foreign Policy citeaza un raport al CIA, conform caruia Israelul a dezvoltat in secret o serie de arme chimice in anii ’60 si 70, ca un mijloc de aparare impotriva statelor inamice.

In documentul CIA se arata ca satelitii americani au descoperit in anul 1982 “o unitate de productie a armelor chimice si o structura de depozitare la Dimona, in desertul Negev”, potrivit Jerusalem Post.

In raportul amintit se arata ca “exista si alte facilitati de productie ale armelor chimice, ale unei industrii chimice bine dezvoltata in Israel”.

Documentul CIA afirma ca “in timp ce noi nu putem confirma daca israelienii poseda agenti chimic letali, mai multi indicatori ne determina sa credem ca ei au la dispozitiei cel putin agenti persitenti si non-persistenti”.

Foreign Policy sustine ca cercetarea si dezvoltarea acestor arme se desfasoara sub branduri “secrete” la Institutul pentru cercetari biologice din Israel, care este situat la Nes Ziona, in apropierea Tel Avivului.

Dezvoltarea acestui proiect s-a intensificat in urma razboiului Yom Kippur din anul 1973. Raportul sustine, de asemenea, ca in ianuarie 1976, serviciile secrete americane au anuntat ca Israelul a efectuat un posibil test al unei arme chimice in desertul Negev.

Sursa foto: commons.wikimedia.com