CIA: STATELE UNITE si UNIUNEA SOVIETICA au fost la un pas de RAZBOI in 1983

Serviciul de inteligenta american CIA a desecretizat recent o serie de articole din “Studii despre informatii secrete”, jurnalul intern al Agentiei concentrat pe “aspecte istorice, operationale, doctrinale si teoretice ale informatiilor confidentiale”.

Un articol nedatat vorbeste despre unul dintre cele mai controversate incidente din deceniul final al Razboiului Rece: “alerta de razboi” in care retorica unei beligerente aproape fara precedent din partea Moscovei ar fi putut fi sustinuta de un protocol secret al KGB ca sa ramana intr-o stare aproape echivalenta cu intrarea in razboi, scrie Busines Insider.

CITESTE SI: CIA a TORTURAT suspecti AL-QAIDA “pana in pragul MORTII”, agentii folosind metode “MEDIEVALE” 

In acest articol, Ben B. Fischer, membru in acea perioada in Centrul CIA pentru Studii despre informatii secrete, ajunge la concluzia ca era o realitate proiectul sovietic cu numele de cod RYAN, prin care agentiile secrete sovietice erau monitorizate permanent pentru a urmari indicatii si avertismente privind pregatirile de razboi impotriva Statelor Unite.

Desi RYAN nu a fost nici generator de panica, nici un proiect fara precedent, sovieticii au construit un “sistem strategic de avertizare” intr-un moment in care la Kremlin se simtea o anxietate crescanda cu privire la directia Razboiului Rece.

Potrivit lui Fischer, fortele militare SUA din 1980 – care au ajuns atunci la cea mai mare expansiune in timp de pace din istoria Americii – au convins ofiterii sovietici ca orice oportunitate ar fi avut sa castige Razboiul Rece disparea cu rapiditate. Anii ’80 au adus si inceputul operatiunilor militare SUA care aveau ca scop subminarea discreta a psihologiei din ce in ce mai fragila a conducerii de la Kremlin.

CITESTE SI: Senatul SUA: CIA a indus in eroare administratia si populatia cu privire la metodele dure de interogare 

Operatiunea cu caracter psihologic de la inceputul anilor ’80, denumita campania PSYOP, a fost “practic invizibila”, scrie Fischer, chiar si pentru cei din CIA. Efortul de pastrare a secretului a presupus patrunderea sub acoperire a fortelor americane navale si aeriene in zone sensibile de-a lungul periferiei sovietice, efort sustinut prin “tehnici sofisticate si atent repetate de deceptie si negare”.

Una dintre marile crize care au afectat relatiile americano-sovietice a adaugat un alt nivel de paranoia si stare generala de alarma in Moscova. La 1 septembrie 1983, sovieticii au doborat un avion coreean de pasageri in spatiul aerian international. Moscova a pretins atunci ca avionul fusese identificat drept o aeronava a serviciilor secrete americane posibil aflata intr-o misiune a fortelor americane sau americano-japoneze.

“In mod remarcabil”, scrie Fischer, “un memorandum secretizat coordonat de ministerul apararii si de KGB arata ca in mod particular conducerea sovietica avea aceeasi viziune”. Astfel, o stare de alerta intensificata din partea sovieticilor, protocoalele RYAN, programul PSYOP si alte miscari au contribuit la “ultimul paroxism al Razboiului Rece”.

Sursa foto: WASHINGTON POST