CIA: STATUL ISLAMIC numara intre 20.000 si 31.500 de combatanti in Irak si Siria

Gruparea JIHADISTA STATUL ISLAMIC numara “intre 20.000 si 31.500” de combatanti in randurile sale in Siria si Irak, potrivit unei noi estimari a Agentiei Centrale de Informatii (CIA) din Statele Unite.

“CIA estimeaza ca STATUL ISLAMIC numara intre 20.000 si 31.500 de combatanti in Irak si Siria, bazandu-se pe un nou studiu efectuat din toate sursele de informatii disponibile, in perioada mai-august”, a declarat Ryan Trapani, un purtator de cuvant al agentiei.

Citeste si: OBAMA ESTE PREGATIT SA LUPTE IMPOTRIVA JIHADISTILOR SI IN SIRIA

Anterior, CIA evoca un numar de 10.000 de JIHADISTI membri ai STATULUI ISLAMIC.

CIA atribuie aceasta crestere “unei recrutari mai viguroase a JIHADISTILOR incepand din iunie, dupa mai multe victorii pe teren si proclamarea unui califat”, a adaugat Trapani.

Potrivit unui alt oficial american din cadrul CIA, in Siria exista peste 15.000 de combatanti straini, dintre care 2.000 sunt occidentali. Unii dintre acestia lupta pentru STATUL ISLAMIC, insa nu este cunoscut numarul lor exact.

Totusi, saptamana trecuta Pentagonul a anuntat ca “aproximativ 100 de cetateni americani lupta in prezent in Siria, dar nu stim exact caror grupari apartin”. In opinia Washingtonului, cel putin zece americani fac parte din gruparea STAT ISLAMIC.

Citeste si: GRUPAREA STATUL ISLAMIC LUPTA CU ARME AMERICANE

STATUL ISLAMIC a proclamat un “califat” la sfarsitul lui iunie, in frunte cu liderul sau, Abu Bakr al-Baghdadi. Acest “califat” se intinde pe teritorii largi, ocupate de combatanti in Irak si Siria.