“Cifrele de afaceri” halucinante ale celor mai mari clanuri mafiote din lume

Revista “Fortune” a publicat un articol în care face o analiză a celor mai mari grupări de crimă organizată de pe glob, remarcând evaluarea exactă a sumelor de bani cu care operează acestea este foarte dificil de estimat, de aceea cifrele de mai jos trebuie interpretate cu o doză rezonabilă de aproximaţie. 

1. Yamaguchi Gumi—Profit: $80 de miliarde

Cea mai mare grupare criminală din lume se cheamă Yamaguchi Gumi şi este una din câteva grupări numite în Japonia “Yakuza”, în traducere “mafia”. Yamaguchi Gumi face bani în special din trafic de droguri, urmat de jocuri de noroc, estorcări de bani şi “rezolvarea disputelor”.

Yakuza are o istorie de sute de ani şi este una din cele mai centralizate din lume. Spre deosebire de alte bande din Asia de Est cum ar fi Triadele chineze, care sunt o adunătură de criminali legaţi în special prin rudenie, Yakuza este unită de ierarhii sofisticate,” iar membrii, odată iniţiaţi, trebuie să renunţe la orice altă loialitate.

2. Solnţevskaia Bratva—Profit: $8,5 miliarde

Grupările din mafia rusă se află la celălalt capăt al spectrului criminal în raport cu Yakuza. Structura lor este foarte descentralizată. Gruparea este compusă din 10 brigăzi separate quasi-autonome care operează mai mult sau puţin independent una de alta. Totuşi gruparea îşi adună veniturile într-un fond comun care ste supravegheat de un consiliu de 12 persoane, care se întâlnesc cu regularitate în diferite părţi ale lumii la reuniuni mascate sub petreceri cu ocazii festive.

Se estimează că gruparea ar avea peste 9 000 de membri şi că sursa principală de venit ar fi drogurile şi traficul de fiinţe umane. Crima organizată din Rusia este profund implicată în comerţul cu heroină din Afganistan: se estimează că Rusia consumă în jur de 12% din heroina din lume, în timp ce ea are doar 0,5% din populaţia lumii.

Citește și: CE AVERE ARE, DE FAPT, EL CHAPO GUZMAN! ABIA ACUM S-A AFLAT CÂȚI BANI A FĂCUT DIN TRAFICUL DE DROGURI

3. Camorra—Profit: $4,9 miliarde

În timp ce mafia italo-americană a fost dramatic slăbită în ultimele decenii de către forţele de ordine, mafia italiană în ţara de origine se ţine încă bine pe picioare. În pofida eforturilor din partea cetăţenilor, jurnaliştilor şi oficialilor guvernamentali, administraţiile locale din Italia rămân legate şi oferă protecţie diferitor grupări mafiote, estimările unui studiu arătând că mafia italiană ar genera un venit de $33 de miliarde pe an, care sunt distribuiţi între cinci mari grupări criminale.

Camorra se bucură de cel mai mare succes printre acestea, colectând $4,9 miliarde pe an din orice, începând cu “exploatarea sexuală, trafic de arme, droguri, falsificare de bani, jpocuri de noroc, cămătărie şi estorcare de bani”. S-a format în secolul 19 ca o grupare de deţinuţi într-o închisoare care s-au unit după ce au fost eliberaţi.

4. ‘Ndrangheta—Profit: $4,5 miliarde

Bazată în regiunea Calabria din Italia, ‘Ndarangheta este cel de-al doilea grup criminal după profit din această ţară. Implicată în activităţi ilicite similare celor din Camorra, ‘Ndrangheta ţi-a făcurt o reputaţie din relaţiile cu traficanţii de cocaină din America Latină şi controlează o mare parte din piaţa de droguri transatlantică din care se alimentează Europa. A încercat să pătrundă şi în Statele Unite, dar intenţiile i-au fost curmate printr-un şir de arestări în februarie curent.

5. Cartelul Sinaloa – Profit: $3 miliarde

Sinaloa este cel mai mare cartel de narcotice din Mexic şi una din câteva grupări care terorizează populaţia din această ţară aflată în drmul producătorilor de droguri ilegale din America de Sud şi cererea permanentă de pe piaţa americană. Autorităţile din SUA estimează că americanii cheltuie 100 de miliarde de dolari pe an pe narcotice, iar $6,5 miliarde ajun gla cartelurile mexicane.

Sursa foto: adevarul