Cimitirul Bellu, transformat in obiectiv turistic cu o finantare de 3,5 milioane lei

Primaria Capitalei vrea sa obtina 3,5 milioane de lei, printr-un proiect cu finantare nerambursabila din Granturi ale Guvernului Norvegian, pentru punerea in valoare a ansamblului Cimitirul Serban Voda – Bellu, participarea municipalitatii in acesta fiind aprobata joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Proiectul “Repertoriul patrimoniului funerar – Ansamblul Cimitirul Serban Voda – Bellu” are ca scop cercetarea patrimoniului funerar din cadrul ansamblului, pentru realizarea unei baze de date cu utilizari multiple.

“Acest studiu va ajuta la cresterea atractivitatii turistice, la constientizarea valorii la nivelul comunitatii, la cunoasterea monumentelor istorice din cadrul ansamblului si a valorii peisagere”, se arata in expunerea de motive a proiectului aprobat de CGMB.

Citeste si: Arborii ocrotiti din parcurile Carol si Cismigiu, pusi in valoare cu fonduri norvegiene

Dupa finalizarea “studiului amanuntit al patrimoniului funerar” , municipalitatea va realiza un site, ghiduri, dar si un film documentar.

Valoarea totala a proiectului este de 3.557.427 de lei. Termenul limita pentru accesarea granturilor este 7 aprilie.

Cimitirul Bellu este monument istoric, iar pe langa pozitia pe care ansamblul o ocupa in Lista Monumentelor Istorice din Bucuresti sunt clasate inca 178 de obiective individuale cu valoare comemorativa si artistica. Astfel, 22 de monumente – printre care mormintele lui Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Dimitrie Paciurea si Ion Mincu, precum si cavourile proiectate de acesta pentru familiile Cantacuzino, Ghica si Georghieff, capela Toma Stelian realizata de Ion Berindei, baldachinul familiei Linche de Moissac, realizat de Albert Galleron – sunt incadrate in categoria A – monumente de importanta nationala.

Valoarea Cimitirului Bellu este recunoscuta si pe plan international, acesta fiind inclus, din 2010, in randul Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE – Associations of Significant Cemeteries of Europe), alaturi de Pere Lachaise din Paris, Cimitirul Vechi al Evreilor din Praga, “Highgate din Londra si Zentralfriedhof din Viena.

Sursa foto: orasul.ro