CIMPEANU: 332 de transferuri in clasa a IX-a, anulate in Suceava. Organele de cercetare penala, sesizate

Ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, a declarat ca 332 de transferuri in clasa a IX-a, dupa repartizare, au fost anulate in judetul Suceava, iar membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetati disciplinar pentru ca exista suspiciuni de abuz in serviciu. In cazul acestora au fost sesizate si organele de cercetare penala, a mai spus Ministrul, potrivit Mediafax.

In urma controlului desfasurat la Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, in perioada 11-14 august, s-a constat ca, din cele 386 de cereri aprobate, 332 trebuie anulate deoarece elevii care au cerut transferul aveau medii mai mici decat mediile ultimilor admisi la acele scoli.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU ii cere DEMISIA Ministrului Educatiei, SORIN CIMPEANU

“Din documentele verificate, s-a constatat ca, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 in afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fara respectarea prevederilor legale prevazute de Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat”, a afirmat Sorin Cimpeanu.

“Compararea notelor obtinute de elevi la Evaluarea Nationala cu ultima nota de admitere din liceele in care au fost transferati a relevat, in numeroase cazuri, diferente cuprinse intre 1 punct si 2,83 puncte. Doar pentru 54 de cereri au fost respectate prevederile legale: 38 indeplinesc conditia cu privire la media de admitere, 12 sunt cazuri de frati gemeni sau tripleti, doua sunt cereri de transfer la profil vocational, iar alte doua cereri aprobate au fost sustinute cu documente care dovedesc afectiuni medicale grave”, a mai precizat Cimpeanu.

Potrivit Ministerului, cererile aprobate nu au fost insotite de documente care sa justifice situatiile speciale invocate.

“Comisia Judeteana de Admitere nu a putut prezenta motivatii temeinice, sustinute legal, in privinta criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Nationale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat ca cererile aprobate nu sunt insotite de documente care sa justifice situatiile speciale invocate. Comisia Judeteana de Admitere a fost condusa de doamna Cristina Teodorovici, inspector scolar general adjunct, si a fost constituita din 10 membri (sapte inspectori scolari din cadrul inspectoratului scolar, un cadru didactic si doi informaticieni)”, a precizat Ministerul Educatiei.

CITESTE SI: SUSPICIUNI DE FRAUDA IN TRANSFERURILE ELEVILOR DE LA UN LICEU LA ALTUL. CIMPEANU: SE FAC VERIFICARI IN PATRU JUDETE. UPDATE

In urma propunerilor formulate de catre echipa de control, Ministerul a decis anularea transferurilor aprobate cu incalcarea prevederilor legale si cercetarea disciplinara a membrilor comisiei de admitere, pentru incalcarea prevederilor legale privind transferul elevilor.

In plus, au fost sesizate organele de cercetare penala privind savarsirea unei posibile infractiuni de abuz in serviciu in legatura cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor dupa repartizarea computerizata.

“Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice este astfel consecvent in ceea ce priveste descurajarea prin masuri ferme a oricaror tendinte de incalcare a reglementarilor legale”, a mai precizat Sorin Cimpeanu, Ministrul Educatiei.

Sursa foto hotnews