CIMPEANU, despre faptul ca IOHANNIS a cerut o reforma in Educatie: Este o diagnoza corecta

Ministrul Educatiei a vorbit joi la postul B1 TV despre faptul ca presedintele KLAUS IOHANNIS cere o noua reforma in educatiei in urma unor consultari publice catre ar dura cel putin doi ani. 

”Este o diagnoza corecta. Intr-adevar sunt peste 4.000 de cladiri care nu detin autorizatia sanitara de functionare si este sarcina, in primul rand a primariilor, a autoritatilor locale sa investeasca in acele scoli si in acele zone pentru a obtine autorizatiile si bineinteles a Executivului. Deci cred ca la asta s-a referi presedintele si a avansat si un termen, septembrie 2018, cu titlu de simbol mi se pare un termen foarte bun”, a apreciat ministrul Educatiei. 

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: 4000 DE UNITATI SCOLARE NU AU AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE. ESTE O RUSINE NATIONALA. PROPUN O REFORMA IN EDUCATIE

 SORIN CIMPEANU a mai precizat ca ministerul nu poate inteveni in cazuri de situatii de urgenta aparute la unele scoli pentru ca acestea sunt in patrimoniul autoritatilor locale. 

”Prim ministerul Dezvoltarii Regionale, Guvernul poate sprijini primariile. Dupa aceea mai avem si noi, ministerul Educatiei, un program in care sunt incluse foarte putine scoli de inteventie in aceste scoli. (…) In cazul in care avem situatii cu adevarat speciale, un incendiu, inundatii, nu avem posibilitatea de interventie legala. Nu putem finanta chiar daca din acest buget sarac, asa cum este el am avea disponibil pentru a sustine niste reparatii  pentru situatii de urgenta, nu avem aceasta posibilitate legala de a interveni, pentru ca sunt in patrimoniul autoritatilor locale. Este frustrant. Iar lumea, pe buna dreptate, se indreapta spre ministrul Educatiei”, a mai spus SORIN CIMPEANU.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: Este necesara o discutie “pe ce ii punem pe copii sa invete”

”Procesul de descentralizare, trecerea din patrimonioul ministerului Educatiei catre primarii a avut loc in anul 2000. Ulterior s-a descentralizat si finantarea. Descentralizarea a fost un lucru bun dar nu cred ca Romania a fost pregatita si mai cu seama ministerul Educatiei, inainte de a le trece in patrimoniul primariilor ar fi trebui cumva sa le puna in ordine, dar acest lucru a fost facut prea repede”, considera ministrul Educatiei. 

Sursa foto: realitatea