CIMPEANU: DEZBATERILE pe noua LEGE a EDUCATIEI, pana la FINALUL ANULUI. Daca e nevoie, PRELUNGIM

 Dezbaterile pe marginea proiectului unei noi legi a Educatiei vor avea loc pana la sfarsitul acestui an, iar, daca este nevoie, acest termen va fi prelungit, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU.

“Daca este nevoie, prelungim. Eu sper sa fie finalizata dezbaterea pana la sfarsitul acestui an, iar procesul de consultare va fi gestionat de Ministerul Educatiei. Ne-am asumat acest lucru”, a adaugat ministrul, care a afirmat ca forma finala va fi inaintata Parlamentului.

Cimpeanu a spus ca printre prioritatile acestei noi legi a Educatiei se numara debirocratizarea sistemului de invatamant, statutul personalului din invatamant, clasificarea universitatilor si realizarea unei legaturi intre autorii de manuale si testele scolare nationale.

CITESTE SI: VICTOR PONTA nu este de acord, deocamdata, cu MODIFICAREA LEGII EDUCATIEI

El a aratat ca isi doreste o lege a Educatiei care sa ofere “stabilitate si predictibilitate” sistemului de invatamant, salarizare in functie de performante pentru profesori, dar si re-evaluarea scolilor profesionale. “O noua lege a Educatiei nu poate fi decat rezultatul unei dezbateri largi, profesioniste, transparente”, a punctat ministrul.

In acest sens, el a sustinut ca vor avea loc consultari cu sindicate, asociatii patronale, experti in educatie si “fosti ministri ai Educatiei”. “Plecam de la ce exista deja, dar sunt atat de multe modificari incat practic o luam de la zero. (…) Vom constitui grupuri de lucru care sa includa reprezentantii mentionati si care o sa vina cu propuneri”, a adaugat Cimpeanu.

Referitor la sistemul preuniversitar, Cimpeanu a declarat ca isi doreste o “debirocratizare a sistemului de invatamant”. “Profesorii nu mai trebuie sa produca documente, ci progres scolar, profesorii trebuie sa produca manuale scolare de calitate”, a spus ministrul.

De asemenea, Cimpeanu a afirmat ca noua lege a Educatiei trebuie sa puna accentul pe interdisciplinaritate, dar si pe promovarea competentelor elevilor. “O noua lege a Educatiei trebuie sa dea importanta cuvenita dezvoltarii invatamantului profesional, sa asigure cadrul care sa sustina invatamantul special, (…) sa asigure reglementarea manualelor scolare ca elemente de importanta nationala si nu ca acum cand sunt privite ca un bun oarecare”, a aratat ministrul Educatiei.

CITESTE SI: PROIECT LEGEA EDUCATIEI: Examen de admitere la unele licee si trei probe in plus la evaluarea de la clasa a VIII-a. Care sunt schimbarile 

Acesta a adaugat ca exista, la nivel guvernamental, o strategie pentru reducerea abandonului scolar si de incurajare a invatarii pe tot parcursul vietii. “As vrea ca o noua lege sa asigure o legatura intre cei care realizeaza manuale si evaluari nationale. in momentul de fata, aceasta legatura nu este cum ar trebui sa fie”, a mai spus el.

In ceea ce priveste invatamantul superior, Cimpeanu a subliniat ca o prioritate a noii legi a Educatiei ar fi clasificarea universitatilor si acordarea unui mai mare grad de autonomie pentru acestea. “Aceasta clasificare ar trebui sa fie facuta cu transparenta”, a spus Cimpeanu.

De asemenea, ministrul Educatiei a aratat ca noua lege are ca prioritate sincronizarea invatamantului universitar cu piata muncii. in acest sens, el a fost de acord cu premierul Victor Ponta privind necesitatea cresterii numarului de locuri pentru cei care studiaza IT. “Este evidenta nevoia de persoane formate in acest domeniu”, considera ministrul.

Sursa foto www.adevarul.ro