CIMPEANU: Dorim cresterea BUGETULUI. Educatie de calitate fara resurse financiare, greu de imaginat

Ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, considera ca o educatie de calitate fara resurse financiare este greu de imaginat si afirma ca isi doreste ca bugetul pentru acest domeniu sa creasca, informeaza Agerpres. 

“Anul acesta ne vom inchide (bugetul) pe 4% din PIB pe Educatie. Intotdeauna am fost de parere ca o educatie de calitate fara resurse financiare este greu de imaginat si sigur ca dorim cresterea bugetului. Incercam sa promovam aceasta crestere atat la nivelul educatiei, cat si la nivelul cercetarii. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru Educatie in anul 2016. Am avansat o solicitare de crestere cu 50% a bugetului Cercetarii. Ne inchidem anul acesta la Cercetare pe 0,24% din PIB pe resurse alocate de la buget si pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase in Cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020”, a sustinut demnitarul, la o dezbatere organizata de sindicate.

CITESTE SI: PONTA, despre campania de alocare a 6% din PIB pentru sanatate: Noi dam bani de la BUGET, nu din PIB

In ceea ce priveste majorarile salariale in acest sector, ministrul a spus ca ele ar putea sa fie facute in luna noiembrie sau decembrie.

“Calendarul majorarilor salariale in Educatie va fi anuntat. Eu am spus si sustin acest lucru: sunt convins ca la nivelul acestui an se vor gasi resursele necesare pentru a se reflecta inclusiv din perspectiva sistemului de salarizare faptul ca si educatia si sanatatea sunt prioritati nationale pentru Guvern. Am avansat propunere de crestere de 10% in paralel cu acordarea titlurilor executorii, ultima transa pe 2016 si tot ce a mai ramas, pe 2017. Solicitarea sindicatelor a fost de acordare a unui procent de 15%. Avem executia bugetara pe primele trei trimestre si in scurt timp o sa anuntam ce cresteri salariale sunt posibile in Educatie. (…) De la 1 noiembrie sau decembrie”, a precizat CIMPEANU.

CITESTE SI: IOHANNIS: Un sistem de EDUCATIE care ofera OPORTUNITATI DE ANGAJARE tine de SECURITATEA NATIONALA

Sursa foto: ziuanews