CIMPEANU: In anul scolar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de CAZURI DE VIOLENTE IN SCOLI

In anul scolar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de VIOLENTA IN SCOLI sub toate formele ei, numar in scadere raportat la anul scolar anterior, a precizat, vineri, la sediul UNICEF, ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU, cu prilejul lansarii Campaniei “Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala!”.

Dintre aceste cazuri, 3.397 au fost asociate VIOLENTEI VERBALE.

“Luand in considerare cele 19.000 de scoli din Romania, putem spune ca am avut, din pacate, cate un caz in medie la nivelul fiecarei scoli. 41% dintre acestea au fost violente elev-elev verbale. Este imbucurator faptul ca in prima perioada a acestui an se remarca o SCADERE SEMNIFICATIVA A CAZURILOR DE VIOLENTE IN SCOLI”, a aratat ministrul.

CITESTE SI: CIMPEANU: DORIM CRESTEREA BUGETULUI. EDUCATIE DE CALITATE FARA RESURSE FINANCIARE, GREU DE IMAGINAT

Potrivit acestuia, una dintre masurile care pot reduce actele de violenta in scoala este si cea a INSTALARII CAMERELOR VIDEO DE SUPRAVEGHERE.

“Monitorizarea video a activitatilor din fiecare scoala este un proces in curs de generalizare, urmand a se incheia curand la nivelul tuturor scolilor. 

Peste 80% dintre scolile din Romania au CAMERE VIDEO. Trebuie insa sa fie constienti managerii acestor scoli ca trebuie sa urmareasca aceste inregistrari si colegii dascali, de importanta acestui fenomen”, a subliniat Cimpeanu.

Posibilitatile de interventie ale ministerului sunt limitate atunci cand profesorii manifesta violenta asupra elevilor, potrivit acestuia.

“Ministrul Educatiei NU ARE POSIBILITATI DE INTERVENTIE RAPIDA in cazuri care sunt absolut regretabile. Ar trebuie sa existe si alte tipuri de interventie pentru a se lua masuri impotriva acestui fenomen. Sanctiunile aplicate trebuie sa fie mai drastice pentru profesorii care apeleaza la acte de violenta fata de elevi, dar trebuie sa prevada masuri pentru combaterea acestui nou tip de VIOLENTA ELEV-PROFESOR care se face simtit in scolile romanesti”, a sustinut Sorin Cimpeanu.

El a propus consolidarea statutului cadrului didactic, a autoritatii acestuia.

“Sunt sisteme de invatamant europene — si l-as mentiona pe cel din Spania — in care cadrul didactic este definit ca autoritate publica. Simt nevoia unei reglementari mai clare si mai ferme”, a explicat demnitarul.

CITESTE SI: IOHANNIS: UN SISTEM DE EDUCATIE CARE OFERA OPORTUNITATI DE ANGAJARE TINE DE SECURITATEA NATIONALA

Reprezentantul UNICEF pentru Romania, Sandie Blanchet, a vorbit despre raportul global realizat de UNICEF asupra violentei impotriva copiilor, care semnaleaza faptul ca 41% dintre copii sunt victime ale fenomenului de intimidare in scoli.

“Campania noastra urmareste sa atraga atentia asupra violentei verbale impotriva copiilor si, totodata, sa indemne persoanele care sunt martore in situatii de agresiune verbala sa ia atitudine. Stim ca nu le este usor copiilor sa reactioneze atunci cand sunt martori la astfel de situatii, dar ei chiar au posibilitatea de a schimba cu adevarat viata prietenilor lor, motiv pentru care in campania noastra ei sunt considerati ca fiind niste supereroi”, a afirmat Sandie Blanchet.

Ministerul Educatiei si UNICEF au lansat, vineri, campania impotriva violentei in scoli, cu mesajul “Esti erou in curtea scolii cand opresti violenta verbala”, care are scopul de a creste nivelul de informare si constientizare la nivel national si local in privinta formelor si consecintelor violentei verbale si scoala.

Sursa foto: jurnalsm