CINCI PERSOANE, RETINUTE pentru fraudare de FONDURI EUROPENE in dosarul de la SC Apa Canal Sibiu

CURTEA DE APEL, CONDAMNARE, DEFINITIVA, GHEORGHE SUPEALA, DIRECTOR GENERAL, PETROMSERVICE, INCHISOARE CU EXECUTARE, ZIZI ANAGNASTOPOL, DIRECTOR FINANCIAR, PEDEAPSA, DELAPIDARE

Procurorii DNA Alba Iulia au dispus RETINEREA a CINCI PERSOANE, printre care si doi notari, in dosarul privind fraudare de fonduri europene referitoare la extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov, respectiv sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Prahova.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihail Iordache, administrator al SC Cast SRL, Cristina Iordache, Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, Georgeta-Daniela Beschia si Valeria Doina Buzea, ambele notari publici, vor fi prezentati marti Curtii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Fata de Stefan Dimitriu, administrator al SC De Constructii Napoca SA, procurorii au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, cu obligatia sa nu paraseasca municipiul Cluj-Napoca, pentru tentativa la inselaciune si la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei.

Mihail Iordache este acuzat de inselaciune, folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri europene, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri; Simona Luther, de complicitate la omisiune de a furniza cu stiinta datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri europene, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri; iar cei doi notari publici, de abuz in serviciu, complicitate la tentativa de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, la tentativa de inselaciune, la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, la inselaciune.

Cristina Tudorache este acuzata de infractiuni similare.

DNA precizeaza ca, la 6 aprilie 2011, intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in calitate de autoritate contractata, si SC Apa Canal SA Sibiu, in calitate de beneficiar, a fost incheiat prin Programul Operational Sectorial de Mediu — POS Mediu 2007-2013 contractul avand ca obiect “Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetele Sibiu si Brasov’ in valoare totala de 421.453.177 lei fara TVA, din care 322.483.325,81 lei finantare nerambursabila.

In cadrul acestui contract, SC Apa Canal SA Sibiu a incheiat un numar de 11 contracte de lucrari si patru contracte de servicii.

In ceea ce priveste contractul avand ca obiect proiectarea, elaborarea documentatiilor pentru obtinere avize si autorizatii, DTAC, constructie “Statie de Epurare Ape Menajere Pentru Localitatea Ocna Sibiului”, s-a publicat anuntul SEAP 139441/5.10.2012. Conform celor inscrise in anuntul de participare, contractul era finantat in proportie de 76,54 la suta fonduri europene prin Programul Operational Sectorial de Mediu — POS MEDIU 2007-2013.

Citeste si: PERCHEZITII DNA in Bucuresti si trei judete pentru frauda cu FONDURI EUROPENE. Contract semnat de IOHANNIS vizat de procurori! UPDATE

Pentru calificare, in ceea ce priveste procedura licitatiei, agentii economici trebuiau sa demonstreze, sub sanctiunea excluderii, faptul ca au o “experienta similara”, respectiv ca: “in ultimii 5 ani au dus la bun sfarsit lucrari de executie a cel putin unei statii de epurare a apei uzate cu o capacitate de minim 2000 PE”, in cadrul unor contracte de proiectare si executie.

“La licitatia organizata in 4 decembrie 2012, s-a prezentat si SC De Constructii Napoca SA, care a si castigat licitatia, dovedind “experienta similara” prin sustinerea acordata, in conditiile art. 190 din OUG 34/2004, de catre un tert sustinator, societate comerciala inregistrata in Liban. De documentatia respectiva, intocmita in fals, s-a ocupat un presupus reprezentant al tertului sustinator impreuna cu inculpata Tudorache, pe baza intelegerii cu reprezentantii SC De Constructii Napoca SA”, sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca toate documentele intocmite in fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea si Beschia, care si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.

Citeste si: PERCHEZITII ale DNA la Primaria Lugoj

Anchetatorii au constatat ca despre documentele depuse in cadrul procedurii a luat cunostinta Stefan Florea Dimitriu, in calitate de administrator al SC De Constructii Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, desi la dosarul de achizitie a fost identificata o imputernicire prin care era mandatata o alta persoana pentru semnarea oricarui document din procedura atribuirii contractului.

“In urma verificarilor efectuate a rezultat ca aceasta persoana nu a semnat niciun document in numele SC De Constructii Napoca SA. Intrucat, pe parcursul executarii contractului, s-au inregistrat nereguli si intarzieri, SC Apa Canal SA s-a adresat societatii sustinatoare, in vederea implicarii acesteia in executarea contractului, conform prevederilor legale. La acea solicitare, firma respectiva a raspuns ca procura de reprezentare este falsa si ca ei inteleg sa nu-si indeplineasca obligatiile din contract. La 31 decembrie 2013, SC Apa Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv”, se arata in comunicat.

Pe de alta parte, DNA sustine ca SC Hidro Prahova SA, al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean Prahova, a fost beneficiarul finantarii europene alocate prin Programul Operational Sectorial de Mediu — POS MEDIU proiectului “Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Prahova”, in valoare totala de 822.819.366 lei, din care 548.313.554 lei contributie POS MEDIU 2007-2013 si 274.505.812 lei contributie beneficiar.

In calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unitatii de Implementare a Proiectelor — UIP din cadrul companiei, licitatiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanta si executie.

“In anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituita la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrari nr. 1 Breaza, a declarat castigatoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL si aceeasi societate libaneza. Ulterior adjudecarii licitatiei, reprezentantii firmei libaneze au solicitat oficial retragerea din Asociere, cerere care nu a fost acceptata de reprezentantii SC Hidro Prahova SA Ploiesti, intrucat experienta tehnica a asocierii a fost asigurata de aceasta societate. Pana in luna noiembrie 2013, Asocierea desemnata castigatoare nu a efectuat nicio lucrare”, au mai retinut procurorii.

Sursa citata subliniaza ca, pe parcursul aceluiasi an, reprezentantii firmei libaneze au incercat sa cesioneze 49 la suta din partea lor de contract celor de la SC Cast SRL, solutie neacceptata insa de SC Hidro Prahova SA Ploiesti.

“La fel, s-a incercat cesionarea a 94,98 la suta din contract catre SC Passavant Roediger Romania SRL, solutie de asemenea neacceptata. Abia la 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploiesti a acceptat cesionarea, de catre societatea libaneza, a procentajului de 49 la suta din intreaga lucrare catre societatea Passavant Roediger Romania SRL. Prealabil incheierii acestui contract insa, prin reprezentantii desemnati, SC Cast SRL a incheiat, la data de 25 noiembrie 2013, un alt contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care Asocierea de firme cesiona un procentaj de 97 la suta din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorand astfel solutia de respingere”, se mai spune in document.

DNA mai precizeaza ca acest contract, necomunicat SC Hidro Prahova, a fost cel care a produs efecte intre parti, dovada fiind faptul ca: la 14 martie 2014, la doar o zi dupa ce s-a incasat avansul de peste 7, 7 milioane lei, suma de aproximativ 7.474.000 lei a fost transferata in contul escrow apartinand SC Passavant Roediger Romania SRL, deschis in baza contractului din 25.11.2013; in aceeasi zi in contul SC Cast SRL este virata suma de peste 231.000 lei reprezentand trei la suta din valoarea avansului.

Totodata, la 18 martie 2014, SC Passavant Roediger Romania SRL a virat in contul SC Cast SRL suma de peste 350.000 lei.

“Din partea SC Passavant Roediger Romania SRL, atat contractul, cat si deschiderea contului Escrow au fost semnate de inculpata Luther. Si de aceasta data, intreaga documentatie a fost falsificata de catre acelasi presupus reprezentant al firmei libaneze impreuna cu inculpata Tudorache, pe baza intelegerii cu administratorul SC Cast SRL SC. Toate documentele intocmite in fals, care au produs efecte juridice au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea si Beschia, care si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte”, mai sustin anchetatorii.

In acest dosar se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea SRI Sibiu.