Cine a fost cel mai longeviv român din istorie? Incredibila vârstă pe care a atins-o

A fost odată ca niciodată un român care ar fi trăit 148 de ani. Și totul ar părea doar o poveste, dacă nu ar exista și dovada acestui fapt: un certificat de deces în care se specifică negru pe alb vârsta decedatului. Da, nici mai mult nici mai puțin: 148 de ani.

Numele său era Maftei Pop și a rămas în memoria colectivă ca fiind cel mai longeviv român din istorie. Acesta a fost un țăran care s-a născut în anul 1804 , în satul Valea Loznii din judeţul Sălaj. La jumătatea anilor 1800, acesta s-a mutat la Cluj unde muncea „cu ziua”. Cei care au amintiri despre Maftei Pop susțin că acesta era o adevărată forță a naturii și era iute în mișcări.

Maftei nu a fost căsătorit şi nici nu a avut o casă. Acesta dormea pe unde apuca, de multe ori sub cerul liber, iar alteori prin grajduri laolaltă cu vitele.

La începtul anilor 1900, academicianul C.I. Parhon a publicat un studiu despre Maftei Pop, cel care ajunsese la venerabila vârstă de 120 de ani. „Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri de la 2-3 km”, se arată în studiul publicat de C.I. Parhon.

Cercetătorul a scris și despre alimentația lui Maftei Pop: „Alimentaţie mixtă. Predominant lapte, brânză, mămăligă. Mânca cât trei, mânca şi o oaie întreagă la o masă, pe care o primea în schimbul muncii lui”.

Maftei Pop a murit pe data de 15 martie 1952 la vârsta de 142 de ani (mai exact, 1704 luni sau 51.830 zile ). A fost cel mai longeviv român din istorie. Din păcate nu s-a păstrat nicio imagine cu Maftei Pop.

Sursa text: shtiu.ro