Cine a fost Omul cu masca de fier? Prizonierul enigmatic stârnește în continuare controverse

În timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea, un bărbat misterios a fost închis în renumita închisoare Bastilia, precum și în alte câteva închisori franceze: „Omul cu masca de fier”. Ținut captiv timp de trei decenii, prizonierul enigmatic stârnește în continuare controverse. Cine a fost Omul cu masca de fier? Era un nobil, un prinț, un rival politic sau doar un servitor care s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit?

Este posibil să nu cunoaștem niciodată adevărata identitate a Omului cu masca de fier, deși există numeroase teorii cu privire la aceasta.

Plimbat în secret dintr-o închisoare în alta

Înainte de a fi încarcerat în temuta Bastilie, prizonierul a fost ținut într-o mică închisoare din apropierea orașului Cannes, numită Sainte-Marguerite. Penitenciarul fost construit în 1617, dar nu a devenit închisoare de stat până în 1685. Unul dintre cei mai faimoși deținuți de la Sainte-Marguerite a fost Omul cu masca de fier, despre care se spunea că a fost ținut acolo în anii 1680. Sub supravegherea fostului muschetar Bénigne de Saint-Mars, Omul cu masca de fier a mai fost închis în fortărețele Pignerol și Exilles.

În 1698, unul dintre conducătorii Bastiliei a menționat în registrele închisorii că Saint-Mars a sosit împreună cu un deținut misterios, care era „întotdeauna mascat și al cărui nume nu este pronunțat niciodată”. Interesant este că detaliul cu privire la masca de fier ar putea fi doar o legendă, unii istorici susținând că masca ar fi fost confecționată, de fapt, din catifea.

Dar, indiferent de exactitatea acestui detaliu, un lucru este clar: Saint-Mars a refuzat să spună oricui vreun cuvânt despre ce anume făcuse deținutul pentru a ajunge la închisoare. „Nu trebuie decât să veghezi la securitatea tuturor prizonierilor tăi, fără să explici nimănui ce a făcut acest deținut”, îi scria ministrul Barbezieux lui Saint-Mars în noiembrie 1697.

În orice caz, Saint-Mars și-a atins obiectivul. Adevărata identitate a bărbatului și motivele pentru care a fost pedepsit nu vor fi cunoscute prea curând. Dar, desigur, acest lucru nu a împiedicat oamenii să avanseze diverse teorii.

Cine a fost Omul cu masca de fier?

De-a lungul secolelor, au apărut diverse teorii despre identitatea acestui prizonier misterios, de la cele mai plauzibile la cele mai nebunești. Istoricii indică doi bărbați care ar fi putut fi Omul cu masca de fier: Ercole Mattioli și Eustache Dauger. Primul a fost un conte italian care l-a trădat pe Ludovic al XIV-lea în anii 1670.

Cu toate acestea, Mattioli a murit în 1694, cu câțiva ani înainte de moartea Omului cu masca de fie. De aceea, mulți experți cred că Dauger este un candidat mai probabil. Din câte se știe, Dauger ar fi fost un valet arestat din motive neclare în 1669. În timp ce unii spun că valetul a fost implicat cumva într-un scandal politic, alții spun că Dauger nu a fost, de fapt, valet, ci un nobil decăzut sau chiar un asasin care a dat greș.

Dar, indiferent de ocupația sa, Dauger a fost încarcerat în mai multe locuri. Când era transferat de la o închisoare la alta, era transportat pe un scaun acoperit, astfel încât trecătorii să nu-i vadă chipul. Gânditorul iluminist Voltaire a avansat o altă teorie: că prizonierul ar fi putut fi fratele lui Ludovic al XIV-lea. De asemenea, Voltaire a menționat că masca era confecționată din fier: „bărbia măștii era dotată cu arcuri de oțel, permițându-i prizonierului să mănânce fără să o scoată”.

Zvonuri, zvonuri…

Între timp, olandezii, care au luptat cu francezii în Războiul de nouă ani, au răspândit zvonul potrivit căruia Omul cu masca de fier era adevăratul tată al regelui francez. Acest zvon a luat amploare, deoarece Ludovic al XIV-lea s-a născut foarte târziu în căsnicia părinților săi. Pentru unii, acest aspect a fost pentru a-i convinge că poate mama lui Ludovic și-a luat un amant pentru a putea oferi Franței un moștenitor. O altă teorie sugera că Omul cu masca de fier nu era tatăl lui Ludovic al XIV-lea, ci fiul său ilegitim, Ludovic de Bourbon.

În secolul al XIX-lea, scriitorul francez Alexandre Dumas a abordat subiectul Omului cu masca de fier în romanele sale istorice. Dumas a spus că prizonierul ar fi fost fratele geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, Philippe, încarcerat pentru a simplifica moștenirea tronului și a-l menține pe Ludovic al XIV-lea la putere.

Deși aceste teorii ar explica de ce regele nu dorea să dezvăluie identitatea prizonierului, nu există dovezi care să susțină veridicitatea vreuneia dintre aceste idei. Așadar, la peste 300 de ani de la domnia lui Ludovic al XIV-lea, identitatea Omului cu masca de fier rămâne o enigmă.

Sursa: incredibilia.ro