Cine este armatorul rus care a trimis „o bombă plutitoare” în portul din Beirut?

Cine este armatorul rus care se face vinovat de explozia din capitala Libanului, Beirut, și care a ucis mai mult de 150 de oameni și a lăsat câteva sute de mii de persoane fără un acoperiș deasupra capului. Tragedia ar fi putut fi evitată dacă în port nu ar fi fost stocată o cantitate uriașă de azotat de amoniu, o substanță folosită atât la fabricarea explozibililor, cât și în agricultură, ca îngrășământ.

Explozia nu s-ar fi întâmplat, dacă materialul n-ar fi fost confiscat sau mai degrabă abandonat de nava Rhosus, o navă a unui armator rus. Se numește Igor Greciușkin, este din Habarovsk, din extremul-orient rus, și trăiește în Cipru.

Igor Greciușkin are o companie înregistrată în Insulele Marshall, însă își conduce afacerile din Cipru, un loc preferat de antreprenorii ruși pentru facilitățile de taxare pe care le oferă.

Nava Rhosus a fost trimisă să transporte 2.750 de tone de nitrat de amoniu din portul Batumi din Georgia până la o fabrică de explozibil din Mozambic. Exportatorul era firma georgiană Rustavi Azot L.L.C. În noiembrie 2013, vasul a fost arestat în portul Beirut, în urma unor nereguli. Echipajul a fost eliberat abia 11 luni mai târziu, în septembrie 2014, iar încărcătura sa a fost descărcată într-un depozit de la docuri.

Încărcătura de nitrat de amoniu pe care o transporta nava Rhosus nu este chiar neobșnuită. Oamenii de afaceri scăpătați, mai ales dacă se află la începutul unei afaceri de shipping, își asumă adesea misiuni riscante fără a avea finanțarea necesară. La aceste condiții s-a adăugat neglijența sau poate corupția autorităților portuare libaneze. Nu este clar de ce încărcătura a fost ținută în port șase ani. E ca și cum nu s-ar fi înțeles ce să facă cu ea sau cum să-și împartă profiturile, a declarat un expert maritim, citat de  The Independent. Încărcătura abandonată de armatorul falimentar valora cel puțin un milion de dolari.

Igor Greciușkin ar fi fost interogat de autoritățile cipriote la cererea autorităților libaneze, dar deocamdată nu a fost formulată nicio acuzație împotriva lui, scrie Moscow Times. Omul de afaceri locuiește împreună cu soția și cu cel mai mic dintre copii la Limassol, un oraș în care există o comunitate de 50.000 de expați ruși.

Sursa foto: moscow times