Cine este Ciprian Ciucu, noul președinte al PNL Sector 6

Ciprian Ciucu este noul președinte al organizației PNL Sector 6. Politicianul în vârstă de 41 de ani este născut la Pitești însă de la vârsta de un an s-a mutat împreună cu părinții săi în București, mai precis în cartierul Drumul Taberei, acolo unde locuiește și în prezent.

Ciprian Ciucu este consilier general din partea PNL la Primăria Capitalei și unul dintre cei mai aprigi oponenți ai edilului Gabriela Firea. Mai ales când vine vorba despre companiile municipale înființate peste noapte de primarul general. ” Sunt înființate ilegal, inoportune, produc subdezvoltare și sunt ineficiente. Au fost populate cu rude, cu impotenți și au produs risipă”, susține politicianul liberal.

Ciucu este un politician atipic pe meleagurile dâmbovițene, fiind un tip care pune pasiune în tot ceea ce face și nu se ferește, niciodată, să spună lucrurilor pe nume. Recunoaște cu nonșalanță că a hotărât să intre în politică din frustrare. ”M-am format să analizez și să culeg date, să scriu rapoarte, să trag concluzii şi să fac recomandări pe diverse zone de politici publice. Am făcut asta vreo 15-20 de ani şi devenise frustrant. Am fost în proiecte de sute de mii de euro, dar nu s-a făcut nimic cu ele. Banii s-au consumat, s-au dus în salarii sau în onorarii. Aşa că am intrat în politică din frustrare. Dar aici am devenit şi mai frustrat. Sunt atât de aproape de decizie, în Consiliul General, şi totuşi atât de departe, pentru că nu sunt la putere”, declară Ciprian Ciucu.

Ciprian Ciucu despre problemele Bucureștiului

Proaspătul președinte al organizației PNL Sector 6 a dezvăluit, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la vice.com în luna februarie, care sunt, în opinia sa, principalele probleme cu care se confruntă Capitala.

”În primul rând, traficul. Nu numai că ai pierderi economice, dar influențează și calitatea aerului. Respirăm un aer foarte prost, suntem pe locul trei în Europa la incidența bolilor cancerigene, multe cauzate de calitatea aerului. Orice politică pe care nu o aplici în urbanism se va regăsi în bugetul Ministerul Sănătății și ăsta e cel mai bun exemplu: bad traffic, bad air.

A doua mare problemă este pericolul riscului seismic. Avem trei sute de clădiri în clasa unu de risc seismic și Vrancea este colea. Problema nu-i neapărat că avem cutremure foarte puternice, ci că infrastructura este foarte proastă. Avem clădiri deteriorate de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX care pică pe oameni. Vor muri mii de persoane dacă vom avea un cutremur mai mare de șapte grade pe scara Richter. Chestiunea este una de timp: nu e dacă va avea loc un cutremur mare, ci când va avea loc.

A treia este termoficarea. La noi, sistemul de canalizare este proiectat de comuniști în anii 60-70 și și-a depășit durata de viață. Țevile sunt coapte și apa trece în unele locuri prin ceea ce s-a calcifiat, prin calcar. Se scurge foarte mult agent termic în pământ. Facturile sunt cu cel puțin 40% mai mari decât ar trebui. Problema este dată și de faptul că vii cu subvenții în valoare de 160 de milioane de euro pe an. Acesta este bugetul unui oraș precum Pitești sau Râmnicu Vâlcea. Cu banii ăștia poți construi un spital metropolitan. Am avut la dispoziție 280 de milioane de euro pentru RADET, a intrat în insolvență, s-au dus banii! Sunt date verificabile, nu le-am inventat eu. Aici suntem. Suntem atât de jos”.

Vice: Problemele pe care le-ai zis sunt mai vechi, dar unele s-au accentuat în ultimul mandat.

”Lumea are nevoie de „policies”. Cu traficul, de exemplu, poți să ai o policy prin care faci pasaje subterane, parcări în centru, lărgiri, ceea ce va aduce și mai mult trafic sau, din contră, poți să ai o politică prin care reorientezi oamenii către transportul în comun și cel alternativ. Nu mai construiesc infrastructură masiv, investesc foarte mult în facilitățile transportului comun și penalizez comportamentul auto.

Calea e esențială. Ceea ce planifici trebuie să urmeze direcția pe care o apuci. Politicile durează mult timp. Că vine unul în Consiliul General să facă o bandă unică. Astea sunt baliverne. Eu am zece proiecte pentru mobilitatea din București. Dacă-l ignori pe unul, nu le mai poți face pe celelalte. E o planificare în etape de care trebuie să ții cu dinții.

De exemplu, vii cu mașina din Ilfov într-o parcare din afara Bucureștiului. Acolo intri cu cartela, urci în autobuz și ajungi la muncă în 25-30 de minute, în loc de o oră jumătate. Ai prefera să vii cu autobuzul curat și la timp, în 25 de minute, pe bandă unică sau vrei să faci o oră jumătate? Mulți ar prefera prima variantă. Unii se simt confortabil în mașinile lor. Apoi, din banii pe care-i fac, îți termin și metroul și așa vei putea să faci 15 minute. Asta înseamnă planificare. Dar cu proștii nu poți să faci treabă”.

Primul contact cu politica i-a lăsat un gust amar

Ciprian Ciucu a făcut primii pași în politică în partidul Monicăi Macovei, dar experiența în M10 i-a lăsat un gust amar liderului liberal.

”Ei mi-au propus să candidez ca primar din partea M10, dar nu au avut capacitatea să susţină acea candidatură. Am avut un deal cu ei, în sensul că renunţam la cariera mea, deveneam cumva persoană publică și mă dedicam acestui proiect. Ei trebuiau să găsească oameni pentru celelalte primării, ca să nu fiu eu singur, pentru că trebuie să ai oameni în consiliile locale şi să obţii semnături. Mi-am ţinut partea de înţelegere, dar M10 nu. Până acum a fost doar versiunea Monicăi Macovei, cum că eu am trădat M10. În sprijinul meu pot vorbi oamenii care atunci au fost în partid şi care, între timp, au recunoscut că, în loc de 20 de mii de semnături, abia au fost trei mii şi ceva, dintre care eu adusesem o parte”, a mărturisit Ciucu în interviul amintit mai sus.

Amenințat cu bătaia în Consiliul General

Ciprian Ciucu a trecut prin mai multe întâmplări de când a devenit consilier la Primăria Capitalei dar unul i-a rămas întipărit în minte. La vreun an după alegerile din 2016, liberalul a fost amenințat cu bătaia în plină ședință. ”Da, am fost amenințat cu bătaia, în comisia de transporturi s-a înfierbântat un consilier PSD, provenit din zona sindicatelor, dacă nu mă înșel. M-a amenințat că mă lovește cu un scaun în cap și în trei ani de mandat rămași nu o să plec nebătut de acolo”, a dezvăluit Ciucu.

Ciucu este unul dintre politicienii care înțeleg și profită din plin de beneficiile social media

” Eu nu aș fi existat fără Facebook. It kinda sucks. Eu sunt blocat pe media. Partidul m-a ajutat cât a putut, pentru că are și el limitele lui, dacă Firea bagă mai mulți bani. Nu îmi aduc aminte să fi ajuns la mai mult de două emisiuni televizate în ultimul an. Nu sunt într-o situație foarte roz, dar nu disper. Sunt în momentul de viață în care am apelat la soluția colectivă, la politică. Măcar am conștiința împăcată. O să mă pot uita în ochii fiică-mii și să-i zic „băi, tată, am încercat”. Am competențele mele, am CV-ul meu, am soluția să mă întorc înapoi la cariera mea, dar uite că nu vreau!”, recunoaște Ciucu pentru vice.com.

CV Ciprian Ciucu

Ciprian Ciucu este consilier general al Municipiului București, ales pe listele PNL, începând cu iunie 2016. A fost comentator politic al săptămânalului „Observator Cultural”, unde a avut o rubrică permanentă, și a publicat în „Dilema Veche” și „România Liberă”. În “Cotidianul” are o rubrică permanentă pe teme de educație.

În perioada 1999 – 2000 a condus Centrul de Monitorizare a Activității Electorale din cadrul Partidului Național Liberal.

A lucrat ulterior în administrația publică, pentru Președinția României, Ministerul Administrației Publice și Consiliul Economic și Social. Din 2003 a ales societatea civilă, de unde a promovat politici educaționale si a dezvoltat proiecte anti-corupție (Centrul Educația 2000+, Fundația pentru Dezvoltarea Societații Civile). A fost membru al think tankului Centrul Român de Politici Europene și a făcut parte parte din grupul de advocacy al Delegației Uniunii Europene – Team Europe.

În perioada 2007-2013 a fost lector invitat la Universitatea din București, unde a ținut cursul de managementul proiectelor în cadrul Departamentului de Studii Europene al Facultății de Litere.

Ciprian Ciucu, ca reprezentant al societății civile, a fost ales președinte al Consiliului National de Integritate (CNI) în februarie 2015.

Sursa foto: facebook / Ciprian Ciucu