Cine este IGOR DODON, noul presedinte al REPUBLICII MOLDOVA

IGOR DODON, candidatul Partidului Socialistilor a iesit invingator duminica in urma scrutinului prezidential din R. Moldova, obtinand in jur de 52% din voturi, in timp ce contracandidata sa Maia Sandu a fost votata de aproxiamtiv 48% dintre moldoveni, informeaza Mediafax.

Un sustinator declarat al Rusiei, IGOR DODON este un economist care a ocupat in trecut functia de prim-viceprim-ministru si ministru al Economiei si Comertului in Guvernul condus de Zinaida Greceanii din anul 2006 pana in 2 septembrie 2009.

In paralel cu activitatea politica, in perioada anilor 1997-2005, IGOR DODON a profesat ca lector in domeniul academic. Incepand din anul 2009, Dodon a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova, fiind initial ales pe listele Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). In anul 2011, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc a parasit fractiunea PCRM din Parlament, cei trei aderand ulterior la Partidul Socialistilor. In acelasi an, IGOR DODON a fost ales presedinte al partidului.

Prorusul care se declara pro-UE

IGOR DODON si-a exprimat in mod deschis si in repetate randuri orientarea sa politica pro-rusa, aflata in opozitie cu orientarile pro-europene, adoptate de coalitia democratica de guvernare. Imediat insa dupa rezultatele scrutinului prezidential, IGOR DODON a declarat: “Eu nu sunt impotriva Europei. In mod clar, nu voi permite ca R. Moldova sa piarda regimul fara vize” la calatoriile in UE, a subliniat IGOR DODON.

Fostul ministru al Comertului, care anterior evocase ideea anularii Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat in 2014, a pledat apoi pentru aderarea la Uniunea Economica Eurasiatica, explicand ca va vrea “parteneriat strategic si relatii bune” si cu Rusia.

Recunoasterea a anexarii Crimeei si planurile pentru Transnistria

In campanie, IGOR DODON a starnit o controversa afirmand ca fosta regiune ucraineana Crimeea apartine Rusiei. Intrebat apoi ce parere are despre anexarea Crimeei, Dodon a nuantat: “De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscuta de Occident, nici de majoritatea tarilor”, nici macar de Republica Moldova.

IGOR DODON a adaugat ca recunoasterea de catre Chisinau a anexarii regiunii Crimeea ar aduce “multe riscuri” in contextul crizei separatiste din Transnistria. Solutia pentru Transnistria ar fi “garantarea unui statut special” pentru regiunea cu populatie majoritar prorusa, a apreciat Igor Dodon.

IGOR DODON a argumentat ca “este singurul politician care vrea si poate restabili relatiile bune cu Rusia”, subliniind ca “va proteja valorile crestine si familia traditionala”. “Sunt un sustinator al institutiilor ecleziastice si am luptat impotriva culturii gay din societatea noastra”, a spus Dodon.

Sursa foto: timpul.md