Cine este românul declarat cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume

Radu Theodor Croitoru a devenit caz de studiu pentru polițiștii din toată lumea

Procurorii DIICOT și Poliția Română au anunțat, miercuri, că au reuși să-l captureze pe cel mai tare falsificator de bancnote din plastic din istoria României, dar și din lume. Oamenii legii se aflau pe urmele acestuia de acum șase ani.

Radu Theodor Croitoru (foto interior), un bucureștean de 52 de ani, a fost greu de prins, în cei șase ani de când a început „producția” de bani falși deoarece știa să evite camerele de luat vederi.  Radu Theodor Croitoru a fost hoț, „de meserie”, la începutul anilor 90, apoi șofer și, ulterior, falsificator.

Bancnotele false erau folosite de el, concubina sa și un prieten de familie, doar în magazine sătești, în aprozare, în piețe, acolo unde știau că nu pot fi depistați, în cazul în care cineva s-ar fi  „prins” ce bancnote folosește, au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare. „Este un autodidact cu o inteligență sclipitoare. Nu are studii în materie și nici măcar studii superioare”, a mai explicat un om al legii, în exclusivitate pentru evz.ro.

Citește și: Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, arestat de DIICOT și Poliția Română

„Atât timp cât nici băncile, cu mici excepții, nu puteau depista falsul atât de bine făcut, se așteaptă confirmarea de la Banca Națională a României, atunci când banii falși ajung acolo, singura care are un sistem de depistare eficient”, a explicat anchetatorul chestionat de evz.ro.

Mihaela Porime, procuror DIICOT, a declarat pentru Digi 24: ”Liderul grupului îi coordona pe ceilalți, avea rolul de a procura materiale și instrumente necesare. Într-un interval scurt a produs cele mai bune falsuri din istoria României, a devenit cel mai bun falsificator de bancnote din plastic din lume. DIICOT și poliția au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de contrafacere, iar ca urmare a calității reproducerii, acestea fiind din polimer, fals aproape imposibil de sesizat pentru cei care intrau în contact cu banii, din acest motiv a fost denumit, generic, „super-leu”.

Bancnotele de 100 de lei falsificate de Radu Theodor Croitoru au trecut de sistemele băncilor de recunoaștere a banilor falși, iar agenții Europol au venit la București ca să afle cum a reușit.

Sursa foto: digi 24