Cine este Viktor Ianukovici, politicianul care s-a reinventat ajutat de consilierii americani

UCRAINA: Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici este un politician care atrage scandalul, victoria sa frauduloasa la alegerile prezidentiale din 2004 generand “revolutia portocalie”, in timp ce refuzul sau de a semna Acordul de Asociere cu UE a condus la proteste ce au degenerat in ultimele zile.

Acest barbat masiv, in varsta de 63 de ani, este rusofon si rusofil, si reprezinta imaginea regiunii sale natale din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor lupte intre clanuri mafiote in anii postsovietici.

Invins, in pofida sprijinului primit din partea presedintelui rus Vladimir Putin, de “revolutia portocalie”, care i-a adus la putere pe prooccidentali – intre care pe rivala sa, Iulia Timosenko, devenita premier -, Viktor Ianukovici parea discreditat pentru totdeauna in aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori de la granitele Europei.

Citeste si: SUA il atentioneaza pe Ianukovici ca se vor adopta sanctiuni

Capabil sa invete

Cu toate acestea, el a stiut sa se reinventeze, ajutat de consilieri in comunicare americani. El si-a ameliorat ucraineana, limba oficiala a tarii eclipsata de rusa in perioada sovietica, Si a castigat alegerile prezidentiale din 2010 in fata charismaticei sale rivale Iulia Timosenko.

“Este un om capabil sa invete, sa faca progrese, in ucraineana sau in administrarea tarii”, apreciaza Taras Ciornovil, fiul unui lider nationalist care a fost seful campaniei sale electorale, apoi deputat al partidului sau.

De cand a devenit presedinte, Viktor Ianukovici a depus eforturi pentru a-si slefui imaginea, prezentandu-se ca un aparator al valorilor democratice si independentei Ucrainei si afisandu-si totodata vointa de a se apropia de Uniunea Europeana.

Prin urmare, cel care a fost taxat drept “omul Moscovei” aparea in urma cu cateva saptamani, in asteptarea semnariii la sfarsitul lunii noiembrie a unui acord de asociere istoric cu UE, ca artizanul neasteptat al viitorului european al Ucrainei.

Dar, cu cateva zile inainte de semnare, dupa vizite inconjurate de mister facute presedintelui rus Vladimir Putin, Viktor Ianukovici a suspendat pregatirea acordului.

Reprimare inedita

In plus, manifestatiile proeuropene de amploare care au urmat la Kiev au fost dispersate in mod violent, cu gaze lacrimogene si grenade asurzitoare care au provocat sute de raniti. incepand de marti, violentele au escaladat, soldandu-se cu zeci de morti si sute de raniti.

O situatie inedita pentru Ucraina care, spre deosebire de alte foste republici, nu a cunoscut decat manifestatii pasnice dupa prabusirea Uniunii Sovietice, un exemplu elocvent in acest sens fiind “revolutia portocalie”.

Aceasta reprimare brutala a fost precedata de derapaje in materie de libertate a presei si a reuniunilor si, in special, de condamnarea fostului premier Iulia Timosenko, in 2011, la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, un caz denuntat de opozitie ca un act de razbunare din partea presedintelui Ianukovici si care a provocat o grava criza intre Kiev si UE.

Frica de Putin

Avand inghetate relatiile cu europenii, presedintele ucrainean risca sa nu se simta in largul sau nici cu “mentorul” Vladimir Putin. “Ianukovici este considerat un prorus, insa el nu a fost niciodata. Ii era frica de Putin”, explica Taras Ciornovil.

“Putin, pentru care «Ucraina si Rusia formeaza un singur popor», constituie o amenintare pentru Ianukovici. Daca renunta la integrarea europeana, Rusia il va inghiti”, subliniaza analistul Oleksi Haran.

Presedintia lui Ianukovici a favorizat cresterea in putere a “Familiei”, un puternic clan politico-financiar care reuneste in jurul sau mai multi apropiati de-ai sai, suspectati ca se imbogatesc datorita influentei sale si coruptiei. Din acest clan fac parte fiul lui Ianukovici, Oleksandr, si vicepremierul Serghei Arbuzov, in varsta de 37 de ani.

De asemenea, opozitia si presa ucraineana au criticat viata luxoasa a presedintelui, denuntand in special resedinta de lux de la Mejigorie, in apropiere de Kiev, in timp ce tara este in criza.

Aceasta proprietate vasta de 137 de hectare, fosta resedinta oficiala, a trecut, potrivit presei, sub controlul unor structuri private apartinand unor apropiati ai presedintelui.

Orfan de la varsta de doi ani, Ianukovici a fost crescut de bunica sa intr-o saracie extrema. in tinerete, el a ispasit trei ani de inchisoare pentru furt, lovituri si cauzare de rani, condamnari anulate mai tarziu de justitie.

“Principala sa teama este de a fi asasinat de unul dintre ai sai”, povesteste Taras Ciornovil.

Ianukovici a inceput ca mecanic, apoi a continuat ca patron al unei intreprinderi de transport. Ulterior, el a fost numit guvernator al regiunii Donetk, in 1997 – intr-o perioada in care clanurile mafiote luptau pentru detinerea controlului uzinelor metalurgice din zona -, dupa care a devenit premier, in perioada 2002-2004, sub fostul presedinte Leonid Kucima.

Sotia sa, Liudmila a fost ironizata pentru o interventie nereusita in cadrul unui miting organizat in timpul “revolutiei portocalii” si practic nu a mai fost vazuta in public din acel moment.