Cine sunt profesorii cu cele mai mari venituri din universitatile de stat din Romania

salarii-profesori-universitari

Profesorii de la universitatile de stat din Romania cu cele mai mari venituri inregistrate in anul fiscal 2012 sunt din Cluj, Sibiu si Galati. Cel putin asa reiese dintr-un clasament realizat de Economica.net, in baza declaratiilor de avere din 2013.

Materialul are caracter inormativ si nu pune la indoiala capabilitatile si realizarile profesorilor mentionati in clasament. Sursa citata precizeaza ca cea mai mare parte a veniturilor incasate de profesorii universitari mentionati in clasament provine din surse extrabugetare, proiecte de cercetare finantate prin POS DRU, precum si din participari la comisii de doctorat si din evaluari ARACIS.

Astfel, topul realizat de Economica.net este condus de Matis Dumitru – profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai, care a castigat 458.905 lei (peste 100.000 de euro) in anul fiscal 2012.

Clasamentul este completat de profesorul Ciortea Gligor de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care a castigat 358.386 lei (80.427 de euro) in anul fiscal 2012.

Locul trei este ocupat de profesorul universitar doctor Bondrea Ioan, rectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, care a incasat suma de 349.835 lei (78.508 euro) in anul fiscal 2012. 

Pe locul patru se situeaza Georgescu Puiu Lucian, presedintele Senatului Universitatii Dunarea de Jos din Galati, care a incasat a incasat 342.187 lei (76.792 euro) in anul fiscal 2012.

Sursa citata mai precizeaza ca universitatile care nu au publicat declaratiile de avere pentru anul fiscal 2012 si carora li s-a cerut acest lucru sunt: Universitatea din Craiova, UMF Craiova, Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, USAMV din Iasi, Universitatea “Stefan Cel Mare” din Suceava, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi, USAMV din Bucuresti, UMF Bucuresti, UMF Cluj. 

Universitatile ar fi trebuit sa publice pe site-urile institutiilor declaratiile de avere si de interese pentru anul fiscal 2012 pana pe 15 iunie 2013, conform articolului 4 al legii 176/2010. 

Foto: Ziarul Faclia