OIERII au incheiat PROTESTUL dupa ce Guvernul a promis ca va modifica LEGILE care au indignat CIOBANII. UPDATE

Un PROTEST este organizat, marti, in fata PALATULUI PARLAMENTULUI de catre Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Bovine si alti reprezentanti ai crescatorilor de animale.

UPDATE 18.00 Oierii au incheiat marti seara protestul din fata Palatului Parlamentului, dupa semnarea unui protocol intre Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, Ministerele Agriculturii si Mediului si Federatia Agrostar, protocol care parafeaza modificarea unor articole din Legea Vanatorii.

Protocolul are doua puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanta de Urgenta a celor doua articole controversate din Legea Vanatorii, respectiv cele referitoare la pasunat si la numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, in perioada urmatoare, format din cele patru parti semnatare, care va modifica toate prevederile legale in vigoare cu incidenta asupra bunei desfasurari in sectorul agricol.

Presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, a declarat marti ca ordonanta de urgenta pentru modificarea articolelor controversate din Legea vanatorii ar putea fi emisa pana vineri si luni.

Potrivit sursei citate, rolul unei ordonante de urgenta este “sa clarifice anumite chestiuni de urgenta”. “Daca sunt doua-trei articole care deranjeaza acum, in aceasta perioada, le rezolvam acum, repede, restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii”, a spus Sapunaru.

“Se vor modifica prin ordonanta de urgenta articolul cu interzicerea pasunatului si cel cu numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii. Celelalte puncte care sunt in revendicari si care nu cuprind numai legea vanatorii se vor discuta in urmatoarea perioada. Vom face un grup de lucru tot cu aceeasi semnatari: reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament si vom modifica legea. Eu nu cred ca ramane nemodificata legea vanatorii si celelalte legi conexe”, a spus Nini Sapunaru.

La randul sau, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei, a subliniat ca oierii nu pot fi de acord cu aceasta lege deoarece incalca flagrant dreptul de proprietate, iar animalele au nevoie de miscare.

“Nu putem fi de acord cu aceasta lege pentru ca ne incalca flagrant dreptul de proprietate. Se stie ca animalele au nevoie de miscare. La ora actuala venim dupa un an de seceta, cu o baza furajera precara, pentru ca nu am reusit sa asiguram necesarul de furaje pentru a scoate animalele din iarna, trebuie sa le si plimbam. Multi crescatori sunt si producatori agricoli. Daca are infiintata o cultura de porumb nu mai investeste sa o recolteze, prefera sa o consume direct animalele. Sa nu fie lasati sa dispuna, atata timp cat platesc taxe si impozite pe acel teren, sa dispuna dupa cum cred ce cuviinta de terenul lor este ceva anormal. Referitor la caini, sa stiti ca fiecare crescator de animale tine caini in functie de necesitati. La un atac de haita de 4-5 lupi nu stiu ce poti sa faci la zona de deal cu doi caini, sau la un atac al ursului. Noi vrem ca aceasta lege sa fie suspendata”, a subliniat presedintele sindicatului oierilor.

Cateva mii de ciobani s-au adunat, marti, la Palatul Parlamentului pentru a protesta impotriva legii care reduce numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

UPDATE 16.30 Oierii au obţinut o prima promisiune – modificarea LEGILOR PASUNATULUI si VANATORII. PROTESTUL lor, pasnic la inceput, s-a sfarsit prin escaladarea gardului Senatului. Cateva sute au trecut de jandarmi si au ajuns in biroul presedintelui Senatului, unde si-au spus ofurile: legea actuala le interzice pasunatul peste iarna si nu ii lasa sa ţina mai mult de 3 caini ciobanești la stana.

Președintele Senatului l-a sunat pe premierul DACIAN CIOLOS pentru a discuta despre modificarea legilor pașunatului și vanatorii, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a aratat ca șeful Senatului dorea modificarea legii printr-o ordonanta de urgenta, dar ca premierul i-a spus ca acest lucru nu este posibil, deoarece este vorba despre o initiativa legislativa venita de la Parlament.

„in cel mai scurt timp guvernul va veni cu o solutie tehnica și legala (…) Putem gasi o alta formula legislativa care sa includa revendicarile oierilor”, a spus Dan Suciu.

UPDATE 15.00 VIDEO Declaratie emotionanta a unui CIOBAN PROTESTATAR: Nu cainii distrug vanatul, ci EI CU PUSTILE

UPDATE 14. 30 MINISTRUL AGRICULTURII, ACHIM IRIMESCU, a declarat marti ca legislatia care stabileste o serie de restrictii in ceea ce priveste oieritul va fi modificata inainte de sfarsitul anului, in sensul de a gasi “calea cea mai buna de a impaca crescatorii de ovine cu vanatorii”.

“Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate (…) O vom rezolva inainte de sfarsitul anului, in mod cert”, a declarat acesta, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Acesta a mentionat ca “trebuie avute in vedere situatiile in care oierii detin terenuri” dar nu a precizat daca se va opta pentru o ordonanta de urgenta.

“Este pacat ca s-a ajuns in aceasta situatie (…) Vom gasi calea cea mai buna de A IMPACA CRESCATORII DE OVINE CU VANATORII”, a adaugat Irimescu

UPDATE 14.00 Senatoarea CRISTIANA ANGHEL i-a jignit pe CIOBANII veniti sa PROTESTEZE LA PARLAMENT fata de legea care le ingradeste activitatea. Protestul are loc chiar in ziua in care parlamentarii si-au VOTAT PENSIILE DE LUX. 

Senatoarea Cristiana Anghel, care iesise sa discute cu ciobanii si sa le spuna ca doreste sa abroge articolele nedorite de acestia, a inceput sa ii jigneasca. 

Cioban: Nu e lege asta, nu e lege

Senatoarea Anghel: ESTI PROST?

Cioban: Suntem prosti toti, doamna, toti . Doamna draga, de ce ne jigniti

Senatoarea Anghel: Pentru ca ai rupt hartia

Cioban: Dvs ne-ati facut prosti

UPDATE 12.25: Dupa o serie de imbranceli cu JANDARMII, CIOBANII au reusit sa patrunda in curtea PALATULUI PARLAMENTULUI pe la poarta de la intrarea Senatului. Mai multi dintre ei au reusit sa sara gardul. In intampinarea CIOBANILOR a iesit senatoarea CRISTIANA ANGHEL care a solicitat o portavoce pentru a se adresa multimii nemultumite. Pentru a-i opri pe CIOBANI, JANDARMII au folosit GAZELE LACRIMOGENE din DOTARE.

UPDATE 12.05: CIOBANII, OIERII si AGRICULTORII prezenti la mitingul de la Palatul Parlamentului au rupt cordonul de jandarmi si au ocupat carosabilul. Acestia intentioneaza sa marsaluiasca in jurul cladirii, iar o parte dintre ei vor sa intre in sediul Parlamentului. Numarul protestatarilor a crescut la 1.000.

STIRE INITIALA

Aproximativ 200 de persoane s-au strans in Parcul Izvor pana in acest moment, insa se anunta a fi un protest de amploare.

Nemultumirea protestatarilor este legata de legea care limiteaza numarul cainilor pe care ciobanii ii pot folosi pentru a-si proteja stana. Mai mult acestia reclama si o prevedere care le impune crescatorilor de animale o data la care acestia trebuie sa isi inchida animelele pentru iarna, fara sa mai aiba voie sa le scoata la pascut.

Ciobanii sustin ca parlamentarii nu le cunosc nevoile si activitatea. In plus acestia sunt nemultumiti si de intarzierea cu care primesc subventiile din agricultura.

Parlamentarii au stabilit ca: la ses, ciobanii pot avea la stana doar un caine. La deal sunt permisi doi, iar turmele de la munte pot fi pazite de cel mult trei caini. Sunt prevederile unei legi recent adoptate. Cine o incalca risca amenzi de pana la 1.500 de lei. Crescatorii de oi sunt revoltati si spun ca nu pot pazi 600 de ovine cu doar trei caini, asa cum cred parlamentarii.

Sursa foto: realitatea