CIOBANII sunt decisi sa PROTESTEZE fata de LEGEA care limiteaza numarul CAINILOR LA STANA

Cel putin 100 de CRESCATORI DE OVINE din judetul Hunedoara sunt dispusi sa PROTESTEZE IN BUCURESTI, pe 15 decembrie, fata de prevederile din legea care limiteaza DREPTURILE DE MISCARE ALE TURMELOR in perioada de iarna si impune REDUCEREA NUMARULUI DE CAINI LA STANA, relateaza digi24.

Crescatorii de ovine solicita suspendarea prevederilor legii si apoi modificarea acesteia, dupa ce va fi dezbatuta impreuna cu reprezentantii asociatiilor de crescatori de animale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine „Retezat”, Pavel Iovaneasa. In acest sens, Federatia Oierilor de Munte a depus o petitie la Presedintie, Parlament, ministerele Mediului si Agriculturii.

„Daca nu se revine asupra legii, suntem decisi sa iesim in strada. Vom manifesta pasnic pentru ca avem dreptul sa ne cerem drepturile in mod democratic. Asta, in prima faza, pentru ca daca nu se poate nicicum si trebuie sa stam cu animalele pe saivane, atunci o sa mai aducem din ele si pe la Bucuresti, dar… dupa sarbatori”, a spus Iovaneasa.

In opinia acestuia, Legea vanatorii si a fondului cinegetic este neconstitutionala pentru ca interzice pasunatul domestic, in perioada 6 decembrie — 24 aprilie, pe terenurile pe care le detin crescatorii de animale, insa permite accesul vanatorilor pe aceste parcele proprietate privata.

„Eu cred ca ar trebui ca ei sa ne ceara acceptul sa intre pe terenurile noastre, sa ne plateasca o taxa, nu noi sa platim amenzi ca suntem pe terenurile noastre. La alt articol scrie ca se interzice recoltatul si semanatul pe terenul unde sunt habitate. Pai ce facem, daca avem porumb nerecoltat, nu-l mai putem aduna pentru ca deranjam un habitat?”, a subliniat reprezentantul oierilor.

In ceea ce priveste limitarea numarului de caini la o stana, Pavel Iovaneasa a fost de parere ca articolul din lege nu tine cont de realitatile de la o stana si nici de problemele pe care le intampina ciobanii care urca pe munte.

„Nu putem face o selectie: tu ursule vii, dar numai cu doi pui, pentru ca eu nu mai am voie decat cu trei caini. (…) In acesti trei caini se includ si cainii de paza ai stanei. Pai ce facem? Avem un caine de paza la stana, mai avem unul de intors oile si inca unul de paza. Nu se spune la ce numar de oi, ori acesta poate fi de 50 sau de 1.500 de oi. Nu se precizeaza nimic in acest sens”, a comentat presedintele Asociatiei „Retezat”.

Asociatia crescatorilor de ovine „Retezat” reprezinta interesele a 237 de crescatori de oi din judetul Hunedoara, care isi desfasoara activitatea in Tara Hategului, Valea Jiului si zona Brad.

Sursa foto: ziarulceahlaul