CIOLOS a anuntat PRIORITATILE de GUVERNARE: dezvoltarea economica, reforma administratiei si Romania in UE

Premierul DACIAN CIOLOS a sustinut, sambata la pranz, o conferinta de presa la Palatul Victoria, la scurt timp dupa sedinta informala de Guvern care a avut loc in aceasta dimineata la Vila Lac 1.

DACIAN CIOLOS a dezvaluit jurnalistilor prezenti care sunt prioritatile de guvernare: dezvoltarea economica, reforma administratiei prin profesionalizarea si transparentizarea ei si Romania in UE.

Principalele declaratii ale premierului DACIAN CIOLOS:

Mi-am propus sa facem si in continuare aceste intalniri infomale pentru ca ministrii sa ajunga sa se cunoasca mai bine, si pentru a nu interfera cu atributiile zilnice ale ministrilor. Am discutat despre planul de actiuni sectoriale.

Acest plan, pe fiecare domeniu in parte, ar urma sa fie depus la Parlament o data cu bugetul, nu ca un act normativ ci va insoti bugetul. Am solicitat fiecarui ministru sa identifice in sectorul lui ce e obligatoriu de facut in perioada urmatoare, sa vedem ce proiecte incepute trebuie continuate si putem sa ni le asumam, si ce proiecte incepem.

Am discutat despre 3 teme pe care vrem sa le abordam. Am sugerat membrilor guvernului sa lucram pe o tema privind dezvoltarea economica, reforma administratiei prin profesionalizarea si transparentizarea ei si a treia tema – Romania in UE.

Pe aceste 3 teme urmeaza sa constituim grupe de lucru si sa discutam cu actorii vizati. Astazi am avut o prima discutie despre dezvoltarea economica. Am discutat si despre siguranta cetatenilor. Nu exista semne ca ar putea foi probleme sau riscuri in Romania in acest moment dar este bine sa fim pregatiti.

Am discutat cu ministrul Sanatatii sa urmareasac situatia pacientilor din Colectiv si sa imi transmita constant situatia lor, atat a pacientilor tratati in tara cat si a celor din strainatate.

Intrebari:

1. Cauzele tragediei de la Colectiv si felul in care guvernul dvs respecta programul de guvernare. Spuneti ca prima prioritate este un guvern transparent in dialog cu sociatetate. Cum apreciati faptul ca s-au facut spornsorizari de la organele de avizare, precum ISU?

DACIAN CIOLOS: Astfel de derapaje cred ca exista nu doar la ISU ci si in alte institutii. Am avut deja discutii cu ministrii. Le-am spus sa ia toate masurile pe care le considera necesare pentru a nu mai avea astfel de situatii. Totodfata, am vorbit si despre consolidarea acelor cladiri cu probleme.

2. Credeti ca publicul are dreptul sa vada cum arat un raport al sponsrizarilor primite de ISU in 2012.

DACIAN CIOLOS: In masura in care legea permite, cred ca aceste informatii trebuie sa fie publice. Voi verifica sa vad de ce nu a fost facut public raportul

Integritatea trebuie sa fie o consecinta a transparentei. Transparenta face parte din integritate. Am cerut acest lucru mai multor institutii.

3. Despre situatia autostrazilor.

DACIAN CIOLOS: este o intrebare care trebuie adresata Ministerului transportului. O transparetizare va duce si la o mai buna utilizare a fondurilor europene.

4. Sunt bani suficienti in buget pentru a va incadra in deficitul de maxim 3% si pentru a acorda aceste mariri de salarii? Aveti in vedere mai proiecte de infrastructura?

DACIAN CIOLOS: Nu am discutat astazi despre aceste lucruri. Pana duminica seara ministrii au timp sa isi clasifice proiectele cu care voir sa vina.

O sa vina si aceasta discutie. Vrem sa finalizam in linii mari proiectul de buget pana in 10 decembrie. Acum discutam plafoanele pe ministere.

5. Ce faceti cu proiectele promise de V. Ponta, precum legea redeventelor, legea salarizarii?

DACIAN CIOLOS: V-am spus, urmeaza sa fie analizate de fiecare minister in parte.

Sursa foto: realitatea