CIOLOS a prezentat starea ECONOMIEI in fata PARLAMENTULUI. REACTIE DURA a lui DRAGNEA

Premierul Dacian Ciolos a prezentat, luni, in fata Parlamentului situatia economica a tarii. Seful Guvernului a declarat ca Romania vea avea anul acesta o crestere economica buna, de 4,8% (prognoza era de 4,2%). De asemenea, premierul a precizat ca de cand a venit la Palatul Victoria s-au creat 152.000 de locuri de munca noi, 140.000 in sectorul privat si 12.000 in sectorul public, informeaza televiziunile de stiri.

Cresterea economica estimata pentru acest an este de 4,8%, fata de o prognoza initiala de 4,2%, a afirmat luni premierul Dacian Ciolos, care a prezentat, in fata plenului reunit al Parlamentului, situatia economica a tarii, in urma unei solicitari a presedintelui PSD, Liviu Dragnea. 

Primul ministru a precizat ca exporturile au crescut cu 4,2% in primul semestru, dar balanta comerciala este negativa, in conditiile in care importurile au crescut cu 11%. Vestea buna la acest ultim indicator este insa ca majorarea importurilor “nu se concentreaza cu precadere pe importurile de consum”, in conditiile in care peste 75% sunt bunuri intermediare si de capital, care se indreapta tot spre investitii, a aratat seful guvernului.

Potrivit acestuia, nivelul prognozat ramane al deficitului de 2,8% din PIB in cash.  Dacian Ciolos a anuntat si doua programe noi. Unul dintre acesta vizeaza stimularea mobilitatii fortei de munca, pentru a stimula deplasarea sa acolo unde e nevoie. Al doilea program vizeaza posibilitatea ca adeverintele de venit si certificatele de atestare fiscala, care genereaza anual 5 milioane de deplasari catre ghiseele statului, vor putea fi transmise direct prin sistemul informatic.

Interventia din Parlament a lui Dacian Ciolos a fost foarte criticata de Liviu Dragnea, seful PSD, care l-a acuzat pe premier ca nu a vorbit in limba romana, ci in limba tehnocratilor, care nu este cunoscuta romanilor.

“Constat ca ceea ce a prezentat, ceea ce a expus nu reprezinta realitatea. Asta ne ingrijoreaza foarte mult. Din ce a spus premierul, ar fi trebuit sa intelegem ca Romania isi continua cresterea sanatoasa implementata de guvernarea PSD. Dar noi nu intelegem asta, pentru ca astazi domnul Ciolos nu a vorbit in limba romana. A folosit limba tehnocratilor, o limba care suna strain si care este rupta de realitate. A spus ca au avut in tendinta sa presteze un alt tip de guvernare, transparent, responsabil, predictibil. Foarte transparenta, responsabila si predictibila a fost intentia de a modifica Codul Fiscal pe furis.

Romania importa uraniu din Canada. Bineinteles ca mina unde se exploateaza se va inchide, iar cea care trebuia deschisa nu s-a deschis. Stimati colegi, eu as fi sperat ca astazi sa aud o radiografie, analiza chirurgicala a realitatii. Practic, am aflat ca timp de un an de zile nu au facut nimic. Nu au facut nimic bun”, a declarat Liviu Dragnea de la tribuna Parlamentului.

Sursa foto: gandul