CIOLOS: Pentru implementarea BUGETULUI, Executivul are in vedere CINCI PRIORITATI

Guvernul are in vedere, pentru IMPLEMENTAREA BUGETULUI DE STAT pe anul viitor, cinci elemente de baza – PRIORITIZARE, TRANSPARENTA, EFICIENTA, PRUDENTA si PREDICTIBILITATE, a declarat luni premierul DACIAN CIOLOS, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor.

“In ceea ce priveste PRIORITIZAREA pe proiecte cu impact real, nu incepem mai mult decat putem termina. (…) Daca lansam proiecte noi, la acele proiecte noi sa avem certitudinea ca putem sa ne apropiem de finalizarea lor. (…) S-a avut in vedere evitarea risipirii resurselor intr-o lista de interese, prin concentrare pe un numar limitat de proiecte prioritare, care sa conduca la rezultate concrete”, a explicat Ciolos.

Potrivit acestuia, Executivul mai are drept obiectiv publicarea contractelor de achizitii publice pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici. “O TRANSPARENTA din perspectiva cetateanului pentru a sti pe ce se cheltuiesc banii, dar si din perspectiva gestiunii bugetului, pentru a vedea in ce mod sunt cheltuiti banii pe diferitele prioritati”, a precizat Ciolos.

El a adaugat ca EFICIENTA in implementarea bugetului este o conditie-cheie pentru ca oamenii sa inteleaga de ce merita sa fie colectate venituri la nivelul statului. “Eliminarea risipei in sectorul public este o prioritate-cheie a Guvernului si strans legata de reforma administratiei publice”, a aratat premierul.

CITESTE SI: BUGETUL PENTRU 2016 AJUNGE LUNI IN PLENUL REUNIT AL PARLAMENTULUI. PREMIERUL CIOLOS A PREZENTAT PREVEDERILE CHEIE. UPDATE

In opinia sa, PRUDENTA este un alt factor crucial in gestiunea bugetului pe 2016. “Cu un deficit de 2,95% este clar ca trebuie sa fim extrem de prudenti, pentru a nu exista derapaje. Guvernul a creat un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunurile si serviciile de 10%, circa 4 miliarde de lei, ca tampon pentru a evita derapajele in executia bugetului. Guvernul mizeaza pe o rezerva de crestere de venituri si este firesc sa survina efectelor din runda a doua a relaxarii fiscale”, a spus Dacian Ciolos.

In privinta PREDICTIBILITATII, seful Guvernului a punctat ca se va respecta legea responsabilitatii fiscal-bugetare si se au in vedere doar doua rectificari, asa cum prevede cadrul legal.

Dacian Ciolos a mentionat ca Guvernul a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in anul 2015 si a inclus in buget prevederi importante de relaxare fiscala si crestere salariala pentru personalul bugetar.

“Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra constructiei bugetare pentru anul 2016. Prevederile mentionate nu sunt deloc de neglijat, (…) acestea totalizand un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, tinand cont de faptul ca veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a explicat prim-ministrul.

El a adaugat ca Executivul a facut realocari pentru Sanatate, Educatie, Transporturi, Aparare si investitii.

Dacian Ciolos a sustinut Guvernul doreste sa aiba in Parlament un partener pe proiectele legislative pe care le va propune. “Consider ca doar astfel vom putea crea premisele modernizarii tarii si vom putea avea pretentia cresterii increderii cetatenilor in stat. Sper ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pe care Guvernul a facut-o pentru a putea trece la treaba la implementarea masurilor pe care le-am prevazut”, a conchis premierul.

Sursa foto: rfi