Circa 80% dintre MASINILE RULATE aflate la vanzare in Romania au interventii asupra KILOMETRAJULUI

Circa 80% dintre MASINILE SECOND HAND aflate la vanzare in ROMANIA au INTERVENTII ASUPRA KILOMETRAJULUI, aceasta problema generand atat probleme TEHNICE cat si FINANCIARE pentru clienti, conform unui studiu realizat de un site de specialitate, remis, miercuri, Agerpres.

‘Datul kilometrajului inapoi genereaza doua mari probleme. Pe de o parte, uzura reala a masinii nu este cunoscuta, iar pe de alta dealerii de masini rulate nu au cum sa faca fata concurentei neloiale pe care le-o fac samsarii prin vanzarea masinilor la preturi mult mai atractive, deoarece kilometrii sunt dati inapoi si pentru ca nu au nicio obligatie privind garantia sau plata taxelor. Au de pierdut clientul final si economia tarii’, a declarat Mihai Cune, fondator si director general al InspectorAuto.ro.

Prima dintre probleme afecteaza grav cheltuielile cu reparatiile si intretinerea unei masini, dar chiar si siguranta transportului cu o astfel de masina. Numarul de kilometri reprezinta un indicator al uzurii tuturor componentelor unei masini.

A doua problema afecteaza economia tarii. in Romania, au fost importate, in 2014, circa 220.000 de masini rulate, dintre care InspectorAuto.ro estimeaza ca doar aproximativ 30% pentru uzul propriu, iar restul de 70% au fost revandute, fiind din start importate pentru a fi comercializate. in cazul in care acest comert ar fi fost facut de dealeri auto, nu de persoane fizice, s-ar fi generat locuri de munca si venituri la bugetul de stat.

Sumele colectate doar din plata TVA pentru aceste masini comercializate pe persoana fizica s-ar ridica la circa 159 milioane euro, luand in calcul un pret mediu de 5.000 euro/masina.

‘Adica aproape cat a colectat statul din Timbrul de Mediu in 2014’, spun cei de la site-ul de specialitate.

‘Propun implementarea modelului belgian si in Romania. Car Pass este la baza un ONG care implementeaza decizia Guvernului prin care fiecare service sau centru de inspectie tehnica periodica (ITP) este obligat sa transmita catre Car Pass numarul de kilometri ai masinii de fiecare data cand aceasta intra la ei in unitate’, a spus Mihai Cune.

Car Pass a emis 780.556 de certificate de atestare a numarului de kilometri in 2014, iar un semn ca sistemul functioneaza este faptul ca numarul de cazuri de frauda este redus — 1.239 incidente. Cu alte cuvinte, 99,98% dintre masini au un istoric curat in ceea ce priveste numarul de kilometri.

Alta masura, ce poate fi vazuta ca fiind complementara cu prima, este scoaterea in afara legii a ajustarilor de kilometraj, precum si interzicerea comertului cu echipamente dedicate strict acestei operatiuni. De asemenea, pe contractele de vanzare-cumparare ar trebui sa devina obligatorie mentionarea numarului de kilometri, iar vanzatorul sa raspunda patrimonial sau penal in cazul in care se dovedeste ca a inselat cumparatorul.

Sursa foto: aktual24