Citate celebre – Emil Cioran

Emil Cioran, figura emblematica a filozofiei romanesti interbelice si postbelice, s-a nascut pe data de 8 aprilie 1911, la Rasinari trecand in nefiinta la 20 iunie 1995, la Paris, oras in care a trait inca din 1945.

Cu o certa inclinatie catre agnosticism, Cioran si-a construit intreaga sa opera literara pe teme cum ar fi sinuciderea ca forma de supravietuire, pacatul originar, sensul tragic al istoriei, sfarsitul civilizatiei, amenintarea Raului.

„Batranetea nu este, in definitiv, decat pedeapsa pentru faptul de a fi trait.”

„E un mare talent si un mare noroc sa poti rai fara nicio ambitie. eu unul ma straduiesc. Dar faptul ca ma straduiesc tine totusi de o ambitie.”

“Orice prietenie e o drama ascunsa, o succesiune de rani ascunse.”

“Unicul mod de a-ti apara singuratatea e sa ranesti pe toata lumea, incepand cu cei pe care-i ranesti.”

“Viata nu exista, iar moartea este o stare de vis. Suferinta a inventat atat pe una, cat si pe alta spre a se justifica pe sine insasi. Numai omul se poate chinui intre o irealitate si o inchipuire.”

“Plistiseala nelamurita din ochii copiiilor in dupa-amieze vide este o presimtire a infinitului de truda, de zarva si chin pe care ii asteapta traind.”

“Copiii ma infioara. Ochii lor sunt prea multe promisiuni de nefericire. De ce voi fi voind i sa devina “mari”? Cum le-am explica ireparabilul dezertiunii din copilarie si strdaniile zadarnice ale naturii de a reveni ea insasi? Si apoi, copiii – si nebunii – au prilejul unui geniu automat, pe care-l pierd in neantul luciditatii.”

“Cu cat esti mai normal, cu atat esti mai departe de adevar si mai aproape de viata.”

“Cand crezi in Dumnezeu este nebun fara sa innebunesti. Este tot asa precum poti fi bolnav fara sa ai vreo boala.”

“Ma gandesc la om si nu vad decat umbre; ma gandesc la umbre si nu ma vad decat pe mine.”

“Cu cat traiesti mai mult, cu atat pare mai putin util ca ai trait.”

“Orice ar face, omului ii va parea rau, mai devreme sau mai tarziu.”

„Oamenii politici ai Antichitatii se inconjurau adesea de filozofi; cei de azi prefera anturajul ziaristilor.”

„Una din sursele nefericirii este ca inabusim prea multe dorinte criminale. Daca am da drumul instinctului distructiv, de cate “complexe” n-am fi scapati! Si de cati indivizi!”

„Sa-ti simti creierul: fenomen la fel de nefast pentru gandire si pentru barbatie.”

„O traducere este proasta atunci cand e mai clara, mai inteligibila decat originalul. Asta dovedeste ca n-a stiut sa pastreze ambiguitatile, ca traducatorul a transat: ceea ce este o crima.”

„Cand iubesti o fiinta, momentele de reala cunoastere sunt extrem de rare… Pe fiinta ce o iubim o cunoastem cu adevarat numai dupa ce nu o mai iubim, cand am devenit lucizi, clari, seci si goi.”

„Desi am iubit viata patimas, am gasit-o totusi lipsita de sens.”

Sursa foto; muladarnews.com