Citate celebre – Titu Maiorescu

1.Cand se afla omul in momentele hotaratoare ale vietii, nu-l mai conduce mintea; ea arata numai alternativele. Directia finala o da inima.

2.Toti avem o dubla existenta: o existenta in noi si o existenta in constiinta despre noi a celuilalt.

3.Omul tanar nu este, ci devine; numai despre omul batran se poate intrucatva zice ca este, fiindca a fost si s-a dovedit.

4.Fereste-te de a da sfaturi. Problema e prea grea si raspunderea mare. Tu dai sfatul dupa natura ta. Aceasta insa rareori se potriveste cu natura celui ce te intreaba. Altfel spui tu, altfel intelege el. Sfatuind prudenta, produci slabiciune, si unde cereai tarie se aplica violenta. Un element strain s-a introdus in sufletul celuilalt, si el si-a pierdut masura.

5.Cand cineva imprumuta prea mult de la altii, da prea putin de la sine.

6.Natura, marea noastra invatatoare, isi implanta radacina stejarului in patura cea mai adanca si statornica a pamantului, ai de acolo da creatiunii sale putere de a lupta si de a trai.

7.Unde e o necesitate, trebuie sa fie o posibilitate.

8.Tot ce e folositor poate fi si stricacios; e numai chestie de masura. Dealtminteri, daca n-ar putea fi stricacios, n-ar putea fi nici folositor.

9.Nu exista prieteni in politica, exista numai prieteni politici.

10.Soarta nu vrea extreme. Din chiar mijlocul raului se naste reactiunea spre bine, si gerul cel mai greu zugraveste pe fereastra flori de primavara.