Citate celebre – von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe (nascut 28 august 1749, Frankfurt am Main – decedat 22 martie 1832, Weimar) a fost un mare poet german, ilustru ganditor si om de stiinta, una dintre cele mai de seama personalitati ale culturii universale.

Sometimes our fate resembles a fruit tree in winter. Who would think that those branches would turn green again and blossom, but we hope it, we know it. – Cateodata soarta noastra se aseamana cu un pom fructifer in timpul iernii. Cine stie cu siguranta ca acel copac va inverzii si va inflorii dupa trecerea iernii, dar speram din toata inima…simtim acest lucru.

Cuvinte rostite de Goethe care faca asocierea din iarna si destin. Nimeni nu stie cu siguranta ce ii rezerva destinul , dar cu toti speram la lucruri bune.

Eternul feminim – Das Ewig Weibliche

Sunt cuvintele de incheiere a partii a doua din Faust a lui Goethe, zicand ca acest etern feminin “se-nalta in tari”.

In acceptiunea cea mai simpla si mai curenta, eternul feminin reprezinta femeia care, sub diverse nume: Venus, Psyché, Elena, Isolda, Julieta etc. perpetueaza de-a lungul secolelor

Omul care nu mai are nimic de pierdut este cel mai greu de invins-Goethe

Adevarata putere a unui om este dezvaluita in clipele cele mai grele din viata sa.

Traim numai o data in lume – Man lebt nur einmal in der Welt
– citat din piesa Clavigo, a lui Goethe.

E corespondentul zicalei cunoscute de noi : “o viata are omul” !. Aceste vorbe a lui Goethe pot semnifica un stimulent in munca, impuns in dragoste, alinare sufleteasca atunci cineva are necazuri .

Trebuie sa traim si sa iubim – Leben mub man und lieben
– Goethe – Cele patru anotimpuri.

Sensul acestor cuvinte este ca viata si dragostea merg mana in mana.

“Lumina, mai multa lumina (Licht, mehr licht)”
– au fost ultimele cuvinte rostite de Goethe pe patul de moarte, la 22 martie 1832.

Semnificatia lor este controversata. Unii dau acestor vorbe sensul lor propriu, adica, in ultimele clipe ale vietii, faimosul scriitor german, simtind in fara ochilor o incetosare, o negura, a cerut sa se faca mai multe lumina.

Alte persoane, dimpotriva, acorda acestor vorbe sensul figurativ de mai multa cultura, mai multa stiinta, mai mult adevar.