CJUE a decis ca statele UE pot REFUZA sa acorde AJUTOR SOCIAL strainilor care vin doar pentru aceste prestatii

Un stat membru al Uniunii Europene trebuie sa aiba posibilitatea sa REFUZE acordarea de AJUTOARE SOCIALE pentru cetatenii care nu muncesc si vin dintr-o alta tara doar pentru a obtine prestatii sociale, a stabilit, marti, CJUE, sesizata intr-o cauza cu romani, de la o instanta din Germania.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, raspunzand la intrebarile adresate de Tribunalul Social din Leipzig – Germania, intr-o cauza cu romani, ca orice stat membru trebuie sa aiba posibilitatea de a REFUZA sa ofere PRESTATII SOCIALE pentru cetatenii care nu muncesc si care se folosesc de libertatea de circulatie doar pentru a obtine ajutorul social al unui alt stat membru.

In Germania, strainii care vin pentru a obtine AJUTORUL SOCIAL sau al caror drept de sedere decurge din unicul obiectiv al cautarii unui loc de munca sunt exclusi de la prestatiile asigurarii de baza, care urmaresc in special asigurarea subzistentei beneficiarilor.

Tribunalul Social din Leipzig a fost sesizat cu un litigiu intre doi resortisanti romani, Elisabeta Dano si fiul sau Florin, si Jobcenter Leipzig, care a refuzat sa le acorde prestatii ale asigurarii de baza, a precizat CJUE.

Autoritatile germane au precizat ca Elisabeta Dano nu a intrat in Germania pentru a cauta un loc de munca si, desi a solicitat prestatiile asigurarii de baza rezervate persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, reiese din dosar ca aceasta nu era in cautarea unui loc de munca.

“Nu are nicio calificare profesionala si pana in prezent nu a exercitat o activitate profesionala nici in Germania, nici in Romania. Ea si fiul sau locuiesc cel putin din luna noiembrie 2010 in Germania, la o sora a doamnei Dano, care le asigura hrana. Doamna Dano primeste pentru fiul sau alocatie de stat pentru copii in cuantum de 184 de euro, precum si un avans din pensia alimentara in cuantum de 133 de euro pe luna. Aceste prestatii nu fac obiectul prezentei cauze”, se arata in documentele transmise CJUE, potrivit Mediafax.

Ca raspuns la intrebarile adresate de Tribunalul Social din Leipzig, CJUE statueaza, prin hotararea de marti, ca pentru a putea avea acces la anumite prestatii sociale, resortisantii altor state membre nu pot pretinde o egalitate de tratament cu cei ai statului gazda decat daca sederea lor respecta conditiile Directivei “cetatean al Uniunii”.

Citeste si: Romanii de la Cambridge: Retorica Marii Britanii fata de afluxul de romani seamana cu abordarea nazista

In aceasta privinta, Curtea aminteste ca, potrivit directivei, statul membru gazda nu este obligat sa acorde o prestatie de ASISTENTA SOCIALA in timpul primelor trei luni de sedere.

Atunci cand durata sederii este mai mare de trei luni, dar mai mica de cinci ani, perioada aflata in discutie in aceasta cauza, directiva conditioneaza dreptul de sedere, printre altele, de faptul ca persoanele inactive din punct de vedere economic trebuie sa dispuna de resurse proprii suficiente, a mai aratat CJUE.

Curtea precizeaza ca Directiva urmareste astfel sa impiedice cetatenii UE care sunt inactivi din punct de vedere economic sa utilizeze sistemul de protectie sociala al statului membru gazda pentru a-si finanta mijloacele de existenta.

“Prin urmare, un stat membru trebuie sa aiba posibilitatea de a refuza acordarea de prestatii sociale unor cetateni ai Uniunii inactivi din punct de vedere economic care isi exercita libertatea de circulatie numai in scopul de a obtine beneficiul ajutorului social al unui alt stat membru desi nu dispun de suficiente resurse pentru a pretinde sa beneficieze de un drept de sedere; in aceasta privinta, fiecare caz individual trebuie examinat fara a lua in considerare prestatiile sociale solicitate. In aceste conditii, Curtea decide ca Directiva «cetatean al Uniunii» si Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate sociala nu se opun unei reglementari nationale care exclude resortisantii altor state membre de la beneficiul anumitor «prestatii speciale in numerar de tip necontributiv», desi ele sunt garantate resortisantilor nationali care se afla in aceeasi situatie, in masura in care acesti resortisanti ai altor state membre nu beneficiaza de un drept de sedere in temeiul directivei in statul membru gazda”, explica CJUE.

Citeste si: Basescu, la BBC: Romanii din Marea Britanie mentin rata somajului la un nivel scazut

Totodata, Curtea aminteste ca Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate sociala nu reglementeaza conditiile de acordare a prestatiilor speciale in numerar de tip necontributiv. Intrucat aceasta competenta apartine legiuitorului national, acesta este competent si sa defineasca intinderea acoperirii sociale asigurate prin respectivul tip de prestatie.

Astfel, stabilind conditiile si intinderea acordarii prestatiilor speciale in numerar de tip necontributiv, statele membre nu pun in aplicare dreptul Uniunii, astfel incat Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene nu este aplicabila.

In ceea ce ii priveste pe cei doi romani din Germania, CJUE arata ca nu dispun de suficiente resurse, asa incat nu pot pretinde un drept de sedere in Germania in temeiul Directivei “cetatean al Uniunii” si nu se pot prevala de principiul nediscriminarii consacrat prin directiva si prin Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

La 20 mai, in aceeasi cauza, Avocatul general al Curtii Europene de Justitie a UE a dat dreptate Berlinului, afirmand ca acesta poate refuza sa plateasca ajutoare sociale unor cetateni apartinand altor tari europene care nu au demonstrat o legatura veritabila cu Germania sau dorinta de integrare. Tribunalul arata atunci ca Elisabeta Dano nu a depus niciodata vreun efort pentru a-si gasi un loc de munca in Germania sau Romania, relata Wall Street Journal.

UE le permite cetatenilor sai sa lucreze in toate cele 28 de state membre, desi cere ca persoanele care fac acest lucru sa fie capabile sa se intretina. Totusi, Tribunalul Social din Leipzig nu era sigur daca aceasta prevedere le permite autoritatilor germane sa refuze plata unor ajutoare de baza, care sunt menite sa acopere nevoile fundamentale cum ar fi cheltuielile pentru locuinta si incalzire.

Avocatul general al CJUE, Melchior Wathelet, a declarat ca o astfel de excludere este in conformitate cu legile UE. “Legislatia care exclude de la ajutoarele sociale de baza persoanele care vin in Germania doar pentru a beneficia de schema de ASISTENTA SOCIALA, mai degraba decat sa incerce sa se integreze pe piata muncii, este in concordanta cu intentia legislatiei UE”, afirma Wathelet.

Sursa foto: romanialibera.ro