CLADIRILE NOI ar putea fi SCUTITE de IMPOZIT pana la prima vanzare sau utilizare

Senatorul PSD SERBAN NICOLAE propune, printr-un proiect de lege, SCUTIREA DE IMPOZIT a CLADIRILOR NOI, edificate de catre o societate sau o persoana fizica autorizata exclusiv in scopul comercializarii, aceasta scutire fiind pana la prima vanzare sau inceperea utilizarii acestor cladiri.

SERBAN NICOLAE a depus, in 28 octombrie, acest proiect de lege de modificare a Codului Fiscal, aflat in consultare publica la Senat.

Senatorul PSD precizeaza, in expunerea de motive, ca dezvoltatorul imobiliar construieste cu forte proprii obtinand un produs finit destinat comercializarii, ca marfa, in mod similar cu producatorul de mijloace de transport, in schimb exista diferinte de impozitare, avand in vedere ca impozitarea mijloacelor de transport se realizeaza dupa prima inregistrare, inmatriculare, iar la cladiri la finalizarea constructiei.

Citeste si: EXCEDENT BUGETAR in primele noua luni, datorita certificatelor pentru gaze si taxei pe constructiile speciale

El apreciaza si ca in legislatia actuala nu se face distinctie intre imobilul cladire construit exclusiv cu destinatia comercializarii, ca marfa si o locuinta edificata pentru propria folosinta.

Senatorul PSD arata ca, ”in perioada de varf a crizei imobiliare, cand lipsa de lichiditati a blocat majoritatea tranzactiilor, s-au inregistrat perioade de ani de zile intre momentul finalizarii constructiei si momentul vanzarii sau cedarii folosintei” si ca, ”dincolo de pierderile comerciale firesti in cazul marfii detinute pe stoc o perioada indelungata, pentru constructori se adauga pierderi banesti semnificative prin obligarea la plata impozitului inainte de valorificarea produsului finit”.

”Tocmai de aceea am facut aceasta propunere legislativa, pe de o parte, in considerare a aplicarii unui regim just si echilibrat pentru toti producatorii de bunuri, iar, pe de alta parte, in considerare a efectelor benefice, din punct de vedere economic si social, ale unui asemenea sprijin fiscal. In acelasi timp, sumele aparent pierdute de comunitatea locala se vor recupera prin efectul stimulativ al masurii propuse, dezvoltatorii imobiliari fiind incurajati sa investeasca in realizarea unor constructii noi, diminuandu-se presiunea pe care o genereaza acumularea acestor cheltuieli neproductive”, mai precizeaza NICOLAE SERBAN.

Citeste si: TAXA HOTELIERA creste cu 20% prin impozitarea micului dejun din oferte, sustin hotelierii

El mentioneaza ca principalii beneficiari ai CONSTRUCTIILOR NOI ar fi tinerii, pentru care pretul ar fi mai accesibil si ca scutirea nu se va aplica constructiilor destinate folosintei proprii, iar aceasta inceteaza in momentul primei vanzari sau in cazul inceperii utilizarii.

Proiectul prevede ca vor fi SCUTITE DE IMPOZIT ”cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exclusiv in scopul comercializarii, potrivit obiectului de activitate. Scutirea opereaza de la data finalizarii constructiei, in conditiile legii, si pana la prima vanzare sau, dupa caz, pana la inceperea utilizarii, de catre constructor sau de o alta persoana, prin cedarea folosintei, cladiriile fiind considerate marfa. Dupa prima vanzare, respectiv, dupa inceperea utilizarii, se datoreaza impozitul”.

Senatul e prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional pentru acest proiect.

Sursa foto: impriaimobiliare.ro