Cluburile din Liga I care nu obtin licenta NU VOR MAI RETROGRADA

Gruparile din Liga I NU VOR MAI FI RETROGRADATE in cazul in care nu vor obtine licentele de cluburi profesioniste, conform deciziei de luni a Comitetului Executiv al FRF, potrivit unor surse federale citate de Mediafax.

“S-au modificat sanctiunile in ceea ce priveste sistemul de licentiere. NU SE MAI APLICA RETROGRADAREA, e vorba doar de depunctare si sanctiune financiara. In cazul in care cluburile nu mai obtin licenta, nu mai sunt retrogradate in esalonul inferior, ci sunt depunctate echipele cu pana la sase puncte si sunt sanctionate cu amenzi de pana la 100.000 de lei. Criteriile raman insa aceleasi, numai sanctiunile s-au modificat”, au declarat sursele citate.

In octombrie, conducatorii cluburilor din Liga I au inaintat FRF mai multe propuneri de modificare a regulamentului de licentiere, printre acestea aflandu-se si eliminarea sanctiunii cu retrogradarea pentru gruparile care nu obtin licenta.

Citeste si: ACS POLI solicita RETROGRADAREA celor de la OTELUL GALATI

Conducatorii de cluburi sunt nemultumiti de mai mult timp de conditiile extrem de severe din punct de vedere financiar pe care sunt obligati sa le indeplineasca pentru a obtine licenta de Liga I. Acestia au facut un prim pas in 19 martie, la seminarul avand ca tema “Licentierea cluburilor din Liga I”, cand, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlaul Piatra Neamt si FC Astra s-au abtinut), au decis sa solicite FRF demararea unei corespondente cu UEFA in vederea renuntarii la conditia licentierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru editia de campionat 2014/2015, urmand ca licentierea sa se desfasoare numai pentru cluburile participante in competitiile europene.

Masura suspendarii obligativitatii detinerii licentei pentru participarea in Liga I s-ar fi aplicat doar pentru editia de campionat 2014/2015, cu conditia aprobarii ei de catre UEFA si de Adunarea Generala a FRF. Totodata gruparile din Liga I care urmau sa participe in sezonul 2014/2015 in competitiile organizate de UEFA ar fi trebuit sa indeplineasca toate criteriile de licentiere prevazute in Regulamentul National de Licentiere a Cluburilor – editia 2013, inclusiv conditiile prevazute la criteriul financiar.

In raspunsul remis FRF la inceputul lunii aprilie, UEFA a mentionat ca se opune “cu fermitate” suspendarii procesului de licentiere in Romania, insa a recomandat adoptarea altor sanctiuni decat excluderea din Liga I, in cazul gruparilor care nu indeplinesc criteriile de licentiere. “Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din Romania din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu indeplinesc cerintele de ordin financiar, este recomandat ca, in loc ca procesul de licentiere sa fie suspendat, alte sanctiuni (in afara excluderii) sa fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul national al primei divizii”, preciza forul de la Nyon la momentul respectiv, iar conditiile de licentiere au ramas neschimbate pentru sezonul 2014/2015.

Citeste si: Cluburile din LIGA I solicita eliminarea SANCTIUNII cu retrogradarea pentru echipele care nu obtin licenta

Presedintele FRF, RAZVAN BURLEANU, declara, la 9 aprilie, ca UEFA a recomandat forului roman relaxarea conditiilor de licentiere, retrogradarea urmand a fi inlocuita cu depunctarea, pentru un club care nu indeplineste criteriile, insa a precizat ca pentur sezonul 2014/2015 nu se va schimba procedura. “In primul rand procedura de licentiere nu poate fi schimbata pentru acest sezon competitional (n.r. – 2014/2015). Recomandarea UEFA este sa avem o relaxare in ceea ce priveste licentierea pentru urmatoarea editie de campionat (n.r. – 2015/2016). Altfel spus, in prima faza, daca nu indeplinesti conditiile de licentiere sa nu fii imediat retrogradat, ci sa ti se ia cateva puncte. In a doua faza – ti se da un anumit teremen, de 30 de zile – nu ai reusit sa indeplinesti conditiile, ti se mai iau cateva puncte, mergand practic pana la sanctiunea sa ti se suspende dreptul de a face transferuri de jucatori. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor. Asteptam o analiza comparativa sa vedem care sunt sistemele in alte campionate in Europa”, a afirmat atunci Burleanu.

In ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrita, nu au indeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obtinerea licentiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora in Liga a II-a la masa verde. Pierderea licentei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne si modificarea componentei Ligii I dupa inceputul competitiei.

Sursa foto: maximasport.ro