Cluburile din LIGA I solicita eliminarea SANCTIUNII cu retrogradarea pentru echipele care nu obtin licenta

Conducatorii cluburilor din Liga I vor inainta FRF mai multe propuneri de modificare a regulamentului de licentiere, printre acestea aflandu-se si eliminarea sanctiunii cu retrogradarea pentru gruparile care nu obtin licenta, au declarat, surse din cadrul LPF, citate de Mediafax.

Aceasta ar trebui inlocuita cu sanctiuni precum avertisment, amenda, stabilirea de termene pentru realizarea conditiilor neindeplite si in ultima instanta depunctarea in editia de campionat urmatoare, sustin presedintii.

O alta propunere a cluburilor este eliminarea obligativitatii la plata pentru litigiile considerate nefondate de comisiile jurisdictionale, masura prevazuta de manualul de licentiere. Conducatorii considera ca exista cazuri in care aceste litigii sunt castigate de cluburi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar nu mai pot recupera sumele achitate fotbalistilor, mai ales daca acestia sunt straini si nu mai evolueaza pe teritoriul Romaniei.

Conform surselor citate, toti cei 18 conducatori au fost de acord cu aceste propuneri la sedinta care a avut loc, marti, la sediul LPF. Liga Profesionista de Fotbal va structura pachetul de propuneri si il va trimite fiecarui club in parte pentru confirmare. In cazul in care una dintre cele 18 grupari nu va fi de acord cu modificarile, LPF nu va mai inainta propunerile catre Comitetul Executiv al FRF.

CITESTE SI: GICA HAGI: REDUCEREA numarului de echipe din Liga I este o DECIZIE PROASTA

Site-ul oficial al LPF a anuntat ca a avut loc, marti, intrunirea reprezentantilor cluburilor din Liga I pentru discutarea problemelor concrete ivite in procesul de licentiere, dar si pentru formularea unor propuneri ce vor fi inaintate FRF, in vederea imbunatatirii actualului regulament de licentiere.

“Cluburile au avut posibilitatea sa formuleze din timp propunerile de modificare, iar acestea au fost dezbatute in cadrul sedintei impreuna cu ceilalti membri. Centralizarea propunerilor si transpunerea acestora in texte ce pot fi acceptate ca modificari ale regulamentului de licentiere se vor realiza in perioada urmatoare, urmand a fi inaintate FRF spre aprobare. Liga Profesionista de Fotbal si membrii afiliati doresc imbunatatirea regulamentului de licentiere astfel incat acesta sa fie adaptat realitatii economice actuale, sa imprumute elementele pozitive din regulamentele altor tari si sa constituie un instrument de dezvoltare a fotbalului romanesc”, se mentioneaza pe site-ul oficial al LPF.

Conducatorii de cluburi sunt nemultumiti de mai mult timp de conditiile extrem de severe din punct de vedere financiar pe care sunt obligati sa le indeplineasca pentru a obtine licenta de Liga I. Acestia au facut un prim pas in 19 martie, la seminarul avand ca tema “Licentierea cluburilor din Liga I”, cand, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlaul Piatra Neamt si FC Astra s-au abtinut), au decis sa solicite FRF demararea unei corespondente cu UEFA in vederea renuntarii la conditia licentierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru editia de campionat 2014/2015, urmand ca licentierea sa se desfasoare numai pentru cluburile participante in competitiile europene.

Masura suspendarii obligativitatii detinerii licentei pentru participarea in Liga I s-ar fi aplicat doar pentru editia de campionat 2014/2015, cu conditia aprobarii ei de catre UEFA si de Adunarea Generala a FRF. Totodata gruparile din Liga I care urmau sa participe in sezonul 2014/2015 in competitiile organizate de UEFA ar fi trebuit sa indeplineasca toate criteriile de licentiere prevazute in Regulamentul National de Licentiere a Cluburilor – editia 2013, inclusiv conditiile prevazute la criteriul financiar.

In raspunsul remis FRF la inceputul lunii aprilie, UEFA a mentionat ca se opune “cu fermitate” suspendarii procesului de licentiere in Romania, insa a recomandat adoptarea altor sanctiuni decat excluderea din Liga I, in cazul gruparilor care nu indeplinesc criteriile de licentiere. “Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din Romania din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu indeplinesc cerintele de ordin financiar, este recomandat ca, in loc ca procesul de licentiere sa fie suspendat, alte sanctiuni (in afara excluderii) sa fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul national al primei divizii”, preciza forul de la Nyon la momentul respectiv, iar conditiile de licentiere au ramas neschimbate pentru sezonul 2014/2015.

CITESTE SI: LPF va intocmi un COD ETIC pentru jucatorii, antrenorii si conducatorii din LIGA I 

Presedintele FRF, Razvan Burleanu, declara, la 9 aprilie, ca UEFA a recomandat forului roman relaxarea conditiilor de licentiere, retrogradarea urmand a fi inlocuita cu depunctarea, pentru un club care nu indeplineste criteriile, insa a precizat ca in acest sezon nu se va schimba procedura. “In primul rand procedura de licentiere nu poate fi schimbata pentru acest sezon competitional (n.r. – 2014/2015). Recomandarea UEFA este sa avem o relaxare in ceea ce priveste licentierea pentru urmatoarea editie de campionat (n.r. – 2015/2016). Altfel spus, in prima faza, daca nu indeplinesti conditiile de licentiere sa nu fii imediat retrogradat, ci sa ti se ia cateva puncte. In a doua faza – ti se da un anumit teremen, de 30 de zile – nu ai reusit sa indeplinesti conditiile, ti se mai iau cateva puncte, mergand practic pana la sanctiunea sa ti se suspende dreptul de a face transferuri de jucatori. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor. Asteptam o analiza comparativa sa vedem care sunt sistemele in alte campionate in Europa”, a afirmat Burleanu.

In ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrita, nu au indeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obtinerea licentiei, lucru care a dus la retrogradarea acestora in Liga a II-a la masa verde. Pierderea licentei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne si modificarea componentei Ligii I dupa inceputul competitiei.

Sursa foto: sport.ro