Cluburile vor ca Liga I sa aiba 18 echipe in sezonul viitor. Ce spune LPF

Mai multe cluburi din Liga I doresc pastrarea sistemului competitional cu 18 echipe in sezonul viitor, chiar daca reducerea la 14 formatii a fost aprobata inaintea acestei editii de campionat, conducatorii fiind convinsi ca sunt prea multe echipe care ar urma sa retrogradeze – sase. O sursa din cadrul FRF a declarat pentru Mediafax ca renuntarea la schimbarea sistemului competitional intr-unul cu 14 echipe s-ar putea face in aceasta iarna.

“Am auzit de aceasta intentie a mai multor cluburi. intre tur si retur s-ar putea face aceasta schimbare. Ei isi dau seama ca este o mare eroare sa treci brusc de la 18 echipe la sistem cu 14 echipe si play-off. Abia acum isi dau seama ca e un sistem falimentar. Nu s-a mai intamplat nicaieri asa ceva pana acum. Am auzit in ultima vreme discutandu-se despre aceasta chestiune. Voiau chiar sa faca o propunere in Comitetul Executiv de luni, dar nu stiu ce s-a intamplat mai departe. Eu sunt sigur ca se va gasi o solutie in pauza de iarna si se va ajunge la sistemul cu 18 echipe”, a afirmat sursa citata.

Oficialul a mai spus ca e normal ca Liga Profesionista de Fotbal sa nu doreasca schimbarea de vreme ce sistemul cu 14 echipe a fost votat in majoritate de catre membrii Adunarii Generale: “E normal ca liga sa nu fie de acord, dupa ce in Adunarea Generala a ligii au fost doar trei cluburi care nu au dorit trecerea la sistemul cu 14 echipe, Concordia Chiajna, Gaz Metan Medias si Ceahlaul Piatra Neamt. Restul au votat pentru schimibarea cu 14 echipe”.

Citeste si: PAUL PARVULESCU si OUSMANE N’DOYE au fost SUSPENDATI si AMENDATI de FRF

Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai, in urma propunerii Adunarii Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 in Liga I sa evolueze 14 echipe, urmand ca in editia 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante sa retrogradeze sase formatii si sa promoveze doua din Liga a II-a.

Pentru a anula decizia luata in Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunarii Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal, adica reprezentantii celor 18 echipe din Liga I, ar trebui sa voteze pastrarea sistemului actual, care ulterior sa fie ratificat intr-o sedinta a CEx al federatiei.

LPF se opune sistemului cu 18 echipe, invocand contractul de vanzare a drepturilor TV

Liga Profesionista de Fotbal se opune continuarii cu sistemul competitional cu 18 echipe in Liga I, invocand si o clauza din contractul de vanzare a drepturilor TV, prin care cumparatorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numarului de formatii la 14, informeaza site-ul oficial al LPF.

“Se forteaza in aceste zile revenirea la vechiul sistem competitional, dovedindu-se astfel ca nu s-a inteles in unele cluburi, e drept, foarte putine, ca o competitie in care sunt angrenate mai multe echipe in lupta pentru evitarea retrogradarii da nastere unor meciuri cu miza mai mare si, implicit, interes crescut din partea publicului. Aceasta fortare este inainte de toate lipsita de fundament legal. Regulamentar, nu se mai putea schimba un sistem competitional in chiar timpul desfasurarii acestuia, mai mult orice schimbare trebuie comunicata cu cel putin un an inaintea producerii ei. Aceasta a fost si gandirea partenerului media al LPF, Intel Sky Broadcast, care a cerut sa se stipuleze in contractul prin care a achizitionat drepturile TV pentru o perioada de cinci ani desfasurarea unei competitii in sistem play-off / play-out cu mai putine echipe in Liga I, respectiv reducerea numarului acestora de la 18 la 14”, se arata intr-un comunicat al LPF postat pe site-ul oficial.

Citeste si: STEAUA reactioneaza OFICIAL: Campioana a pierdut meciul de la Tg Mures in urma unui arbitraj scandalos

In documentul amintit se mentioneaza faptul ca presedintele LPF, Gino Iorgulescu, nu va face o propunere Comitetului Executiv al FRF de a reveni la sistemul cu 18 echipe, chiar cu riscul unei demiteri de catre cei care l-au ales: “Referitor la aceasta reducere a numarului de echipe, reamintim o evidenta clara: cluburile care vor ramane in Liga I vor primi mai multi bani de la partenerul media si sponsorii LPF, acoperindu-si din aceste sume mai bine bugetul anual. Cu atat mai regretabila este atitudinea unor cluburi din partea de jos a clasamentului, cu cat in beneficiul lor s-a modificat grila drepturilor TV, sacrificandu-se in favoarea lor partenerele de competitie mai valoroase din punct de vedere sportiv. intrebam si noi: unde este respectul fata de cluburile care au renuntat la sume substantiale tocmai in favoarea celor care acum ar vrea revenirea la vechiul sistem? Raspundem tot noi: e o totala lipsa de respect fata de partenerii de competitie! Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania nu poate, in aceste conditii, sa mearga in fata Comitetului Executiv al FRF cu o propunere de revenire la vechiul sistem competitional pentru ca s-ar decredibiliza in fata acestui for si al oamenilor care i-au acordat increderea. Pozitia presedintelui este in aceste conditii una corecta, acesta asumandu-si chiar riscul de a fi demis de catre cei care l-au ales. Presedintele LPF nu poate accepta astfel de compromisuri”.

Conducerea LPF suspecteaza ca persoane din vechea conducere a federatiei si a ligii incearca sa influenteze conducatorii din Liga I in acest sens. “Aflam insa cu multa surprindere ca nu toti oamenii implicati in fotbalul profesionist au inteles de ce sunt necesare aceste schimbari. Am primit semnale ca unii incearca sa agite lumea fotbalului impotriva tocmai acestor idei de schimbare a sistemului si a mentalitatii la care noi tinem atat de mult! in plus, fosti inalti functionari, atat din FRF, cat si din LPF, s-au grabit sa consilieze cluburi din Liga I in acest scop, tocmai pentru a demonstra ca fotbalul romanesc era mai bun pe vremea cand il conduceau ei. Precizam ca nu ne referim la fostii presedinti ai celor doua foruri, Mircea Sandu, respectiv, Dumitru Dragomir. Nu, domnilor, nu era mai bine inainte! Concret, decizia retrogadarii a sase echipe la sfarsitul acestei editii de campionat este atacata cu argumente lipsite de onestitate si, din pacate, de logica”, se mai precizeaza in comunicatul ligii.

De asemenea, conducerea ligii ii acuza si pe unii antrenori ca doresc pastrarea sistemului actual, unul considerat a fi dominat de mediocritate: “Antrenori, care nu au fost capabili sa obtina performante indiferent de clubul la care au activat, au inceput sa se pronunte public impotriva deciziei pe care chiar conducatorii lor au votat-o in Adunarea Generala a LPF. Pentru ei e mai usor sa se pastreze un sistem dominat de mediocritate, decat sa dovedeasca, prin jocul echipei lor, ca sunt in stare sa faca spectacol si sa adune puncte. Prin aceasta se arunca o lumina urata chiar asupra conducatorilor care le-au acordat credit sportiv!”.