Cluj: Statuia lui Baba Novac, modificata de necunoscuti

Statuia lui Baba Novac din Cluj a fost adaptata miercuri de un grup de necunoscuti, dupa bunul plac. Deranjati ca pe statuie exista si cuvantul “unguri”, necunoscutii au gasit momentul propice sa stearga respectivul cuvant!

“Baba Novac, Capitan al lui Mihai Viteazul, ucis in chinuri groaznice de catre unguri in data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, in anul 1975”. De miercuri cuvantul “unguri” nu mai exista pe statuie.

“Insciptia a fost amplasata de fostul primar Gheorghe Funar, un cunoscut antimaghiar, in anul 1998. In 2011, vicepresedintele CNMT, Szasz Peter, si istoricul Hunyadi Attila au solicitat autoritatilor locale inlaturarea textului ofensator la adresa minoritatii maghiare. In data de 2 octombrie, autori necunoscuti au rezolvat aceasta problema si au indepartat cuvantul unguri”, scrie itthon.ma.

In 2012, conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu placuta de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, solicitand indepartarea acesteia pe motiv ca are “un mesaj ofensator la adresa maghiarilor.

Sursa foto: ithon. ma