CM de handbal feminin. România eliminată de Cehia din optimi la capătul unui meci de infarct

România va susține, luni de la 18.30, partida din optimile de finală împotriva Cehiei. Deși este favorită certă, naționala țării noastre trebuie să joace bine împotriva unei echipe cu evoluții inconstante, capabilă să producă oricând o surpriză. Partida va putea fi urmărită pe Telekom Sport.

UPDATE: România a fost eliminată de Cehia, scor 28-27, din optimile de finală ale CM. Așa cum era de așteptat partida România – Cehia de la Leipzig a fost una pe muchie de cuțit. Neagu și compania au reușit să se desprindă pe tabelă în câteva rânduri. Dar de fiecare dată, arțăgoasele cehoaice au revenit și au restabilit egalitatea. La pauză, România a condus cu 17 la 14. S-au ratat și câteva lovituri de la 7 metri, de ambele părți, ceea ce crescut dramatismul partidei. Nu trebuie uitat nici jocul bun făcut de fetele noastre în momentele de inferioritate numerică.

În prima parte a reprizei secunde, Cehia a reușit, din nou, să revină și să egaleze. Apoi, din nou am condus cu trei goluri și, incredibil, cehoaicele s-au apropiat la numai o lungime. Un meci de un rar dramatism în sala de la Leipzig, unde cele două naționale s-au bătut pentru un loc în sferturile de finală ale CM din Germania. În minutul 44 am asistat și la o decizie controversată a arbitrilor care au eliminat-o ciudat pe Florianu! Mai mult, tricolorele au acumulat nu mai puțin de 10 eliminări a câte două minute în acest joc. 5 au avut loc numai în prima repriză! Dubioasă manieră de arbitraj! 

Incredibil! În minutul 53 scorul era 25-22 în favoarea României, iar în minutul 56 tabela indica egalitate la 25. Apoi în minutul 58, cehoaicele preiau conducerea, 26-25. Cu un minut înaintea finalului reușim să egalăm. Doamne ce meci! Va fi un final de infarct cu siguranță! Dar Cehia înscrie din nou, de la 7 metri și Valentina Elisei Ardean este eliminată! A zecea eliminare pentru România! Mai sunt câteva secunde și…..egalăm din nou cu 14 secunde înaintea finalului! Cehia atacă în superioritate numerică cu 11 secunde înaintea fluierului final și înscriu cu trei secunde înaintea sirenei de final…..s-a terminat! 

Cehia se va duela în sferturile de finală cu învingătoarea dintre Olanda și Japonia, meci care începe la ora 21.30. Mai mult decât sigur câștigătoare vor fi olandezele……..

ȘTIRE INIȚIALĂ

Istoria Campionatelor Mondiale desfăşurate cu 24 de echipe şi în sistem KO începând din faza a doua competiţiei (optimi, sferturi, semifinale, finale) ne arată că pentru România nu există cale de mijloc. Odată ajunse în fazele eliminatorii, tricolorele s-au dus până în semifinale sau au fost eliminate în optimi, niciodată nu s-au oprit în sferturi! În actualul sistem cu 24 de naţionale s-a mai jucat la şase ediţii, în perioada 1997-2001 şi 2011-2015.

1997    România a fost eliminată în optimi de Macedonia, 33-37. În grupă a terminat pe locul 3;
1999    România a ajuns în semifinale, după ce a eliminat Olanda (26-16) şi Macedonia (33-21). În grupă a terminat pe locul 4;
2001    România nu a trecut de faza grupelor;
2011    România eliminată în optimi de Croaţia, 27-28. În grupă a terminat pe locul 3;
2013    România eliminată în optimi de Polonia, 29-31. În grupă a terminat pe locul 2;
2015    România a ajuns în semifinale, după 25-22 cu Brazilia şi 31-30 cu Danemarca. În grupă a terminat pe locul 4.

Lotul României:

Denisa Dedu, Iulia Dumanska – portari;
Valentina Elisei Ardean, Ana Maria Popa – extreme stânga;
Cristina Neagu, Cristina Florianu, Gabriella Szucs – interi stânga;
Eliza Buceschi, Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo- centri;
Crina Pintea, Timea Tătar, Cynthia Tomescu – pivoți;
Melinda Geiger, Ana Maria Drăguț – interi dreapta; Aneta Udriștoiu, Ana Maria Berbece – extreme dreapta.

Selecționer: Martin Ambros. Antrenor secund: Horațiu Pască. Antrenor portari: Jaume Mauri Fort. Medic: Florin Ciocoiu. Maseur: Adrian Ionescu, Claudiu Mărășteanu. Psiholog: Florentina Toniță.

Lotul Cehiei:

Lucie Satrapova, Dominika Muellnerova, Petra Kudlackova – portari;
Kristyna Salcakova, Veronika Mala – extreme stanga;
Kamila Kordovska, Marketa Jerabkova – interi stanga;
Petra Manakova, Iveta Luzumova, Sarka Marcikova – centri;
Petra Adamkova, Alena Setelikova – pivoti;
Veronika Galuskova, Helena Rysankova, Michaela Hrbkova – interi dreapta;
Dominika Zachova – extrema dreapta.

Selecționer: Jan Basny (54 de ani). 

Cehia e abia la a 6-a prezență din istorie la Campionatul Mondial, iar cea mai buna performanță o reprezintă locul 13 obținut în 1997. Antrenor e Jan Basny, iar Iveta Luzumova și Marketa Jerabkova sunt cele mai periculoase jucătoare.

Meciurile care se dispută, luni, în optimile de finală:

România – Cehia (de la 18.30)
Rusia – Coreea de Sud (de la 18.30)
Japonia – Olanda (de la 21.30)
Spania – Norvegia (de la 21.30)

Partidele care s-au disputat până acum în optimile de finală:

Suedia – Slovenia 33-21
Danemarca – Germania 21-17
Franța – Ungaria 29-26
Muntenegru – Serbia 31-29.

Sursa foto: sport